Kaya Brüel fylder 50 og vil bryde alders-tabu: "Det er stadig en kamp"
Kaya Brüel er én af de kendte kvinder, som ALT for damerne har talt med i forbindelse med kronprinsesse Marys 50 års fødselsdag. Hun er nemlig – ligesom kronprinsessen – også født i 1972 og fylder 50 år til august. Sammen med seks andre kvinder er hun med til at tegne et billede af hele Danmarks kronprinsesse og den generation, hun er en del af. Og så har hun et særligt budskab om alder...
Hvad karakteriserer jeres generation?
”Jeg synes, at vi er en sjov generation, der har set meget. Jeg er selv barn af en rigtig hippiefamilie med meget kvindefrigørelse. Min mor levede som lesbisk, efter hun fik mig, og jeg voksede op hos min far, der var ung og frisindet. Så vi var meget moderne. Men det var, som om vi blev banket tilbage i 90’erne, hvor mange af os med en frigjort opvækst pludselig bare blev ret satte og bonerte. Inklusiv mig selv. Jeg lever i en helt almindelig kernefamilie med bil og hund osv. og har et liv fuldstændig modsat min egen opvækst i kollektiv. Så på en eller anden måde har jeg nok også savnet de mere stabile rammer i min barndom. Nu er det, som om vi igen er kommet ind i en frigjort periode med Metoo og wokeness, og det er jeg helt på røven over. Mange unge i min datters generation er nonbinære, og jeg skal virkelig vænne mig til at sige De og Dem. Men man embracer det, og jeg synes, de fedeste unge woketyper er dem, der også kan embrace de ældre generationers levemåder og forsøg på at følge med, når de siger: ”Okay jeg prøver, jeg prøver, men jeg fatter den måske ikke lige første gang”.”
Hvilke tanker gør du dig om at fylde 50 næste gang?
”Det ER mærkeligt at fylde 50. Da jeg var barn, og jeg mødte en på 50, syntes jeg, at det var en virkelig gammel kone. Men du bestemmer jo et eller andet sted selv, hvad du gør det til. Jeg synes egentlig, min generation er ret god til at skubbe til grænserne for, hvad man må og bør gøre, når man er en vis alder. Man informeres meget om puberteten, men ikke om overgangsalder, for det er tabubelagt. Så er du gammel, og gammel er ikke ønsket eller attraktivt i samfundet. Det er stadig en kamp, vi på en eller anden måde skal være med til at tage, så den bliver aftabuiseret. Vi skal gøre op med alderspolitiet, og det gør vi blandt andet ved at skabe nye, gode kvindeforbilleder og se det som en positiv ting at blive ældre, fordi så bliver vi også mindre aldersforskrækkede. At vise at kvinder altid kan fremstå præcis, som de vil, er vigtigt for os selv og de kommende generationer. Og der synes jeg blandt andet, at Kronprinsessen er et fantastisk forbillede. Hun er jo bare så flot. Det er jo altid dejligt at se smukke kvinder i alle aldre. For så ser vi, at man ikke hele tiden skal være bange for at blive et år ældre. Vi skal vende den om at sige, yes mand, jeg er 50, jeg har det godt og lever og er rask. Vi skal hylde hvert år.”
Hvad gør du selv for at gøre op med alderspolitiet?
”Jeg sørger for at huske at rose, hvis nogen for eksempel har et flot outfit på eller sige: ”Din røv sidder simpelthen så lækkert i de bukser”. Jeg synes det er SÅ vigtigt at sige til hinanden som kvinder. Ros, ros, ros hinanden! Det tror jeg virkelig, vi kommer langt med. Så hviler man også mere i sig selv. Vi skal være søde ved hinanden os kvinder. Vi skal tilbage til søstersolidariteten – og det er på tværs af alle aldre.”
Hvilken betydning har Kronprinsessen for os danskere?
”Jeg tror, mange, især kvinder, kan spejle sig i hende, fordi hun er en moderne kvinde, der har en almindelig borgerlig opvækst. Det er ret vildt at tænke på det liv, hun har levet. Hun har ikke bare flyttet land, hun er også blevet kongelig. Det er en superbedrift. Og hun har også måttet give afkald på ting som at leve en helt normal tilværelse, hvor du kan gå i Netto og købe ind og ikke altid skal tænke over, hvordan du ser ud, hvad folk tænker om dig, og hvad du må sige og gøre. Selvfølgelig ved vi også godt, at hun også er underlagt Kongehuset, men jeg synes, Kronprinsparret balancerer det meget godt ud fra, hvad de kan. De er for eksempel meget aktive og har lavet Royal Run og andre gode tiltag. De er gode eksempler, hvad angår sundhed og nærvær, men også i forhold til de sager, de støtter op om, som for eksempel antimobning. Det er jo der i starten af livet, man kan blive skudt forkert afsted i sin livsbane, så det er vigtigt at signalere, at vi skal være gode ved hinanden. Og så tror jeg også, vi er mange, der godt kan lide at sidde og drømme og beundre hendes kjoler og sko. Kongehuset må gerne være lidt drømmeagtigt.”
I denne uges ALT for damerne kan du møde seks andre kvinder, der er født i 1972, og læse om deres syn på kronprinsessen og deres fælles 1972-generation. Det er bl.a. forbrugerekspert Anne Glad, journalist Michèle Bellaiche og forfatter og illustrator Maren Uthaug.