Mænd klarer de sjove pligter, kvinder vasker tøj
Det er kvinderne i de danske hjem, der har ansvaret for den daglige husholdning. Det viser en undersøgelse ALT for damerne har lavet i samarbejde med Megafon. Halvdelen af kvinderne i undersøgelsen svarer, at de udelukkende eller overvejende selv står med ansvaret for at få hjemmet til at fungere. To ud af fem af de adspurgte mænd giver dem ret.
- Jeg er lidt byggemesteren i hjemmet, jeg har bygget alt, fortæller Jens Bjerregaard i ALT for damerne nr. 26 (2014).
- To nye huse fra bunden af, hvor vi har stået for alt fra lægning af trægulv, haveanlæg og malerarbejde. Carporten ved et af husene lavede jeg om tre gange.
Han har også selv sat husets køkken op sammen med en ven, fortæller han. Til gengæld er det hans hustru Cristina, der står for teknikken i hjemmet. Det er hende, der har hængt tv'et op og ordnet internetforbindelsen. I hverdagene er det også hende, der står for mandlavningen. De fleste dage kommer hun hjem to timer før Jens, og derfor giver det mening, at det er hendes opgave.
- Jeg laver ikke rigtig mad længere, men når der skal grilles, så er det mig. Engang imellem holder vi også gourmetaftener med nogle gode venner uden børn og der får den lidt ekstra på vinen og maden. Der står vi begge i køkkenet hele dagen med Cristina som chefen. Jeg synes først, det begynder at blive sjovt, når det bliver avanceret.
Fair eller uretfærdig arbejdsfordeling? I virkeligheden afspejler hverdagen hjemme hos Cristina og Jens, hverdagen i de fleste danske hjem. Det viser ALT for damerne og Megafons omfattende undersøgelse af mandens rolle i parforholdet i 2014, der stiller skarpt på arbejdsfordelingen i de danske hjem.
Kvinden har overblikket
Når der skal bygges en carport, sættes nyt køkken op eller laves gæstemad, er det i et ud af fem tilfælde mænd, der fikser de opgaver – de såkaldte prestigeopgaver. Det er mænd og kvinder enige om. Retter man til gengæld blikket mod de rutineprægede dagligdagsopgaver, som at vaske tøj, støvsuge og lave mad i hverdagen, så er det stadig kvinderne, der sidder tungt på de poster. Hele 50 procent af kvinderne i undersøgelsen svarer, at de udelukkende eller overvejende selv står med ansvaret for at få hjemmet til at fungere, og 42 procent af mændene giver dem ret. Selvom ligestillingsdebatten har rullet i mange år, så er der endnu et stykke vej i forhold til at bryde med de stereotype kønsroller, mener Karen Sjørup, kønsforsker og lektor på Institut for Samfund og Globalisering på Roskilde Universitet.
– Vi hænger langt hen ad vejen stadig fast i nogle kønsstereotype forventninger til mænd og kvinder, som er svære at lægge på hylden. Det er kvinden, der har overblikket, og som organiserer dagligdagen. Hun giver manden opgaver i det omfang, hun ikke selv kan nå nogle af de huslige pligter. Hun er den, der ved, om sønnen skal til fodbold, og det er hende, der tilrettelægger, hvornår og hvad familien skal spise, siger hun.
LÆS OGSÅ: Kvinder vil have mænd med muskler
Du kan ikke overse carporten
Selvom ALT for damerne og Megafons undersøgelse viser, at arbejdsfordelingen i de danske hjem stadig er relativt kønsopdelt, peger flere europæiske undersøgelser på, at den moderne mand rent faktisk bliver mere og mere flittig til at hjælpe til med huslige gøremål. Især er det områder som madindkøb, gæstemad og frem for alt børn, mændene er begyndt at bruge mere tid på, forklarer Karen Sjørup. Det bekræfter Anette Borchorst, professor på Institut for Statsvidenskab på Aalborg Universitet med speciale i familiestrukturer og familiepolitik i Vesteuropa. Der er bare den markante forskel, at mændene kan vælge huslige opgaver til og fra afhængigt af, om det passer ind i deres kalender, det kan kvinderne ikke, påpeger Anette Borchorst.
– De sidste år er der sket en udligning i forhold til arbejdsfordelingen, men det, mændene laver, er i højere grad selvvalgt, og så er det noget, der kan tilpasses deres job på arbejdsmarkedet. Det er typisk de opgaver, man kan udskyde til weekenden. Kvinderne derimod tager sig af de ufleksible rutineopgaver, forklarer Anette Borchorst. Hvor en splinterny carport er svær at overse, er det vanskeligt at sige det samme om en ellers nydeligt foldet vasketøjsbunke og en tømt opvaskemaskine. De daglige opgaver er knap så iøjnefaldende som prestigeprojekterne, og det betyder, at kvinder ikke bliver anerkendt for deres arbejde i hjemmet i samme grad, som mænd gør for deres.
– Du får langt mere synlig anerkendelse på at lave gæstemad end på at vaske tøj. Kvinder har ikke trofæer på samme måde som mænd, de kan vise frem. Deres arbejde bliver ikke rigtig opdaget, fordi det ikke er noget ud over det sædvanlige, påpeger kønsforsker Karen Sjørup.
LÆS OGSÅ: Mænd bliver ulykkelige af at få børn