Martin Thorborg

Martin Thorborg om sin bedste OG dårligste vane: "Det irriterer mig, at jeg laver så mange"

Martin Thorborg laver alt det vigtige før frokosttid og lader ellers arbejdsdagen udfolde sig. Han hader telefonen og elsker de digitale forstyrrelser.

– Jeg er intuitiv og spontan. Jeg planlægger aldrig min arbejdsdag. Jeg kan godt have nogle møder, men ellers lader jeg som regel dagen forme sig. Jeg er ikke særlig effektiv, men min styrke er jo også, at jeg er god til at få ideer og "mærke markedet", siger Martin Thorborg, der senest har solgt virksomheden Dinero (som han stadig er administrerende direktør for) samt virksomheden Ageras. Dinero er et bogholderi- og regnskabsprogram for små og mindre selskaber, og Ageras er et bureau, der hjælper virksomheder med at finde den rigtige bogholder, revisor eller jurist.

Selvom Martin Thorborg ikke planlægger sin arbejdsdag, så er der alligevel noget, der ligger i nogenlunde faste rammer. Børnene skal i skole, træningen skal passes, og hunden skal luftes, inden arbejdsdagen kan begynde.

– Jeg er på arbejde ved 9-tiden. Så drikker jeg en kop kaffe, snakker lidt med mine kollegaer, tjekker mails, går til møder, sætter mig ned og tænker. Jeg har også et soverum, og her går jeg faktisk ofte ind og sover i 20 minutter over frokost for at få lidt energi. Så går jeg tilbage igen og arbejder. Kl. 15-15.30 kører jeg hjem, henter måske børnene fra skole, køber ind og laver mad, chiller og hygger med mine børn, og så går jeg i seng, fortæller Martin Thorborg, der dog har lært én ting, når det gælder om at arbejde fokuseret.

– Alt vigtigt skal jeg lave om morgenen eller om formiddagen. Det nytter ikke noget, at jeg sætter mig ned og skriver et foredrag efter frokost eller om aftenen. Det kan jeg ikke. Hvad der vil tage mig fire timer om eftermiddagen, kan tage mig 20 minutter om morgenen. Og det, som jeg har været fire timer om at lave om eftermiddagen, kan jeg smide ud næste morgen, fordi det er noget lort, siger Martin Thorborg og uddyber:

– Så det vigtigste, som jeg kan give videre rent arbejdsmæssigt, er, at man skal finde det tidspunkt på dagen, hvor man er mest kreativ og effektiv. Jeg har også fundet ud af, at jeg arbejder sindssygt godt og effektivt, når der er folk omkring mig, der ikke forstyrrer mig. Som at sidde på Barrasso, hvor der er en masse mennesker, der ikke har noget med mig at gøre. Der kan jeg mærke, at jeg er effektiv – ligesom jeg er, når jeg kører i bil.

Hvis jeg mødte mig selv om ung, så ville jeg give mig selv disse råd:

A) Hvil i dig selv, og vid, at der er ingen regler for, hvordan man skal gøre noget som helst. Alle mennesker er forskellige, og derfor kan vi ikke rende rundt og fortælle hinanden, hvad der er bedst for hinanden. Det er noget, man skal opleve – og det gives kun ved livserfaring.

B) Lad være med at have så pissetravlt; du når nok alt det, du skal. Dem, der har mest travlt, er ikke dem, der er mest lykkelige. Vid, at livet er langt, og hver dag er en del af livet, som skal leves. Og det er ikke i morgen, at livet begynder. Eller når du vinder i Lotto eller køber en motorcykel. Livet er lige præcis nu. Det er utroligt vigtigt.

C) Og så er uddannelse ikke nødvendigvis fantastisk for alle. Kig dig omkring, og find ud af, hvad der gør dig glad, og om du overhovedet behøver at uddanne dig til det. Der kan være masser af andre veje derhen, som måske er meget sjovere og mere givende – og som i sidste ende betyder, at du får et bedre job. Det ville jeg selv gerne have vidst, da jeg var ung.

Martin Thorborg kalder sig selv for "lommefilosof" og er også kendt for sine

blogindlæg, der ofte publiceres som videoer, der netop er optaget i hans bil, mens han kører fra A til B. Her deles synspunkter om emner som "skal du have en investor?", "tag nu en chance" og "robotterne kommer".

– Jeg er også kreativ, når jeg kører i bil, og optager tit mine videoer i bilen. Jeg tror, det er fordi, min kreative hjerne får fred, mens jeg bruger min logiske sans på at styre bilen – så får jeg bare bedre ideer. Køreture er bare et skidegodt tidspunkt at lave videoer eller brainstorm på.

Overspringshandlinger

Martin Thorborg havde ikke åbenlyse talenter i skolen, hvor han droppede ud af gymnasiet i 1. g. Han er vokset op i en villa i Bagsværd sammen med sin lillesøster, sin far, der var ingeniør, og sin mor, der var pædagog. Martin vidste, at hvis han ville have noget, så skulle han selv tjene pengene til det. Han blev avisbud for Bagsværd Folkeblad som ni-årig (selvom man egentlig skulle være 13 år), og han har desuden været babysitter, bogopsætter, opvasker og tankpasser.

Siden har han ikke set sig tilbage – og han har allerede tjent flere penge ved

at være iværksætter, end han kan nå at bruge på et helt liv.

– Mit arbejde er at søge inspiration. På den måde arbejder jeg nok lidt omvendt: Jeg søger inspiration hele tiden, og så sætter jeg tid af til det kedelige. Jeg læser en del bøger og blade. Jeg er opmærksom på trends i samfundet, jeg følger en masse tech-blogs. Jeg er på Twitter mange gange om dagen og følger mange medier og personer, der interesserer mig. Jeg har ikke noget problem med at lave overspringshandlinger. Mit vigtigste asset er at have overblik og sans for timing, siger Martin Thorborg, der dog også godt kan se, at overspringshandlingerne ikke altid er effektive.

LÆS OGSÅ: Lisbeth Knudsen: "Det kan godt være, at man er ensom på toppen, men udsigten er til gengæld god"

– Det irriterer mig, at jeg laver så mange overspringshandlinger. På den anden side anerkender jeg også, at det er vigtigt for mig. Jeg føler også nogle gange, at jeg har spildt en hel dag. Men det gælder jo heller ikke om at komme hurtigst i kisten, vel?

– Og hvis jeg har haft en dag, hvor jeg har gået og hygget mig, så har den da ikke været helt dårlig. Ja, overspringshandlinger er min bedste og min dårligste vane, siger Martin Thorborg og fortsætter:

– Jeg kan godt blive lidt misundelig på dem, som er enormt strukturerede. Jeg har flere venner, som laver planer om aftenen, og så kører de slavisk efter det. Og de når psykomeget! Og det kan jeg godt blive lidt imponeret af. Men så kigger jeg på mig selv og ser, at jeg jo er rigere end dem, og jeg har et liv, der er lige så sjovt som deres – måske endda skæggere, griner iværksætteren.

Martin Thorborg erkender, at der er forskel på, hvilket arbejde man har. Og i hans situation er arbejdsdisciplin ikke længere så vigtigt.

– Jeg er lidt derovre, hvor jeg siger: Til helvede med arbejdsdisciplin, hvis man laver det, som jeg laver. Men det er klart, at hvis man er samlebåndsmedarbejder, har en chef og skal producere en masse PowerPoints og holde en masse kedelige møder, så skal man nok have en del arbejdsdisciplin. Det er jeg superglad for, at jeg ikke skal. Jeg kan godt se, at jeg burde være lidt bedre til at organisere mig selv, men det skal bare være på en måde, hvor det ikke går ud over min kreativitet og spontanitet.

Forstyrrelser

Som chef lægger Martin Thorborg vægt på, at der er gensidig tillid mellem medarbejderne. Og det er vigtigt, at alle føler sig som en del af et hold.

– Der er masser af forstyrrelser på en arbejdsplads. Jeg går meget ind for de åbne og frie kontorlandskaber, hvor man videndeler og arbejder sammen og mærker, at man er en del af et team. Men folk skal også have ro og fred til at tænke selvstændige tanker, siger Martin Thorborg, der har indrettet sin nuværende arbejdsplads med både pejsestue, et lille bibliotek, caféområde, meditationsrum, stillerum, bordfodbold og selvfølgelig god kaffe, god frokost og frugt dagen igennem til alle medarbejdere.

– Når jeg er tilgængelig på kontoret, så bliver jeg forstyrret ti gange i timen, men det er jo en stor del af mit job som leder – og derfor har jeg ikke noget imod det. Jeg har ingen særlige regler for, hvornår jeg tjekker mails, men jeg tjekker dem altid. Men lad være med at have push-e-mails. Indstil dit mailprogram, så indbakken ikke opdateres af sig selv. Jeg skal trykke på en knap for at få dem frem, så det ikke er de indkomne mails, der forstyrrer mig. Jeg bestemmer selv, hvornår jeg læser dem, siger Martin Thorborg og fortsætter:

– Jeg hader telefonen! Jeg knaldhader, når min telefon ringer – derfor er den altid på lydløs. Jeg hader, når folk går hen og prikker mig på skulderen, når jeg har travlt, og derfor sætter jeg mig ofte ind i et rum, hvor folk ikke forstyrrer mig. Mens alle former for digitale forstyrrelser er noget, jeg kan vælge til. Så jeg elsker alle de nye teknologiske muligheder, hvor jeg har meget bedre mulighed for fokus, end jeg havde før.

Lad være med at have travlt

Martin Thorborg har blandt andet skrevet bøgerne ”E-pusher” og ”Iværksætter til jeg dør”, hvor sidstnævnte er en kombination af biografi, erfaringsopsamling og kontant iværksætterhåndbog. Og han har aldrig været fedtet med sine råd.

– Alt for mange unge mennesker har alt for travlt, og det stresser dem ad helvede til. Det synes jeg er forbandet ærgerligt. Man skal nyde sin ungdom og have det sjovt. Meget af den lærdom, som man får som ung, den får man ikke ved at sidde på en skolebænk – den får man ved at have spændende fritidsjobs. Ved at rejse og opleve verden, have en masse fede venner og udvikle sig menneskeligt – og så skal et fint arbejde sgu nok komme. Arbejdsmarkedet har mere brug for kreative, livskloge og arbejdssomme mennesker end Excel-drenge, siger Martin Thorborg og fortsætter:

Hvem er Martin Thorborg?

  • Martin Thorborg, 48 år.
  • Iværksætter bag opstarten af mere end 30 virksomheder.
  • Mest kendt for salget af søgeportalen Jubii i 2000, hvor han blev mangemillionær for første gang.

– Det handler som sagt ikke om at komme først i kisten, være den første, der får hus eller baby eller bliver færdig med sin uddannelse. Det handler om, at hver dag er en del af livet, som skal opleves. Find ud af, hvor du selv er bedst – om morgenen, i bilen, på cykel, mens du hører musik – og gør meget mere af det.