Så ofte har vi faktisk sex i Danmark
98 gange om året – eller 1,9 gange om ugen. Så ofte har den gennemsnitlige dansker sex.
Men hvornår skal vi egentlig bekymre os? Hvor lidt sex er for lidt? Og er alt under 1,9 gange om ugen den lige vej til skilsmisse? Få svarene her.
Hvornår havde du sidst sex? Sådan helt ærligt? Hvis du er ligesom de fleste danskere, er det ikke mere end en uge siden sidst. For ligger du solidt på gennemsnittet, har du nemlig sex 1,9 gange om ugen, ifølge en international undersøgelse af forskellige folkeslags aktivitet på lagenerne lavet af kondomproducenten Durex.
Alle vil gerne være normale
Men uanset om du kan genkende statistikkerne i dit eget sexliv, eller om du ligger mange gange fra gennemsnittet, kan du meget vel gå rundt og føle, at du har sex meget sjældnere end alle andre.
– Det ligger så dybt i os, at vi gerne vil være normale og en del af flokken, at det ønske også kommer til at gælde for vores sexliv. Dels bliver vi hele tiden præsenteret for sex i medierne, og dels er det utrolig tabubelagt at tale med veninderne og venner om, at sexlivet halter – og det kan fejlagtigt få os til at tro, at det fungerer og foregår hele tiden for alle andre, siger Ingrid Hegland, der er sexolog og parterapeut.
Men hvad er så egentlig det normale sexliv? Durex' undersøgelse siger 1,9 gang. Hvis du er dansker. Er du derimod græker, står der sex på menuen 2,6 gange om ugen.
Nogle par har aldrig sex
Og en undersøgelse fra det engelske matchmaking- og parforholds-site Relate.org viste, at hver femte voksne kun har sex en gang om året, og at hver tiende par mellem 45 og 55 år aldrig har sex.
– Det er så vigtigt at huske på, at deltagerne i langt de fleste af den slags undersøgelser er alle mulige forskellige mennesker – der er både helt unge og helt gamle mennesker – og at de befinder sig i alle mulige situationer. Nogle er singler, andre er nyforelskede og andre igen har været i det samme parforhold i en menneskealder, siger Ingrid Hegland.
Og derfor skal vi heller ikke tage statistikken så tungt, mener hun.
– Det er jo helt naturligt, at man har meget mere sex i begyndelsen af et forhold, når man er nyforelskede – og at man har perioder med mindre sex i løbet af et langt parforhold. Så svaret på, hvad der er normalt, finder du ikke i statistikkerne. Det skal du snarere definere med dig selv og din partner, siger Ingrid Hegland.
Læs på næste side, hvad du kan gøre for sexlivet...Er I tilfredse?
I stedet for at fokusere på, hvor mange gange du og din partner har hed og dampende sex, burde du i stedet spørge dig selv og ham, om I er tilfredse med det sex, I har.
– Når vi fokuserer på, hvad alle andre har, sker der ofte det, at vi mister os selv – og dermed også evnen til at mærke efter, hvad vi egentlig har lyst til og hvor ofte, siger Ingrid Hegland.
Hun mener ikke, der er grund til at blive bekymret over, om I nu har sex en gang om ugen, eller to gange om året.
– Der er først grund til bekymring, hvis en af jer ikke kan leve med, hvor ofte eller sjældent I har sex, siger Ingrid
For hvis en af jer går og har lyst meget oftere end den anden, kan det blive problematisk.
– Den, der har mest lyst vil komme til at føle sig afvist, og det kan skabe stor frustration, vrede og smerte hos den ene part. Og den, der har mindre lyst, vil kunne komme til at føle sig utilstrækkelig – og det vil alt andet lige bygge en mur op mellem jer, siger Ingrid Hegland.
I er et team
Der kan være mange grunde til, at jeres lyst er vidt forskellig. Travlhed i hverdagen, for høje krav til dig selv eller din kæreste, eller at du ikke føler dig elsket og attraktiv, er nogle af de mest almindelige, ifølge Ingrid Hegland. Men uanset, hvad årsagen er til, at det står lidt stille på sexfronten hjemme hos jer, skal I tale om det, mener hun.
– Det er så vigtigt at huske på, at I som par er et team. Og I skal gøre hinanden til medspillere i stedet for modspillere. Sådan nogle problemer løser ikke sig selv, siger hun.
Det første vigtige skridt er at få afklaret, hvorfor I har så forskellige holdninger til, hvor ofte I skal have sex. For først når I får sat ord på det, kan I finde de løsninger, der kan gøre jer begge tilfredse. Måske handler det om, at du er for træt om aftenen, så det er bedre, at I satser på eftermiddags- eller morgensex. Det kan også være, at du har brug for længere forspil for at komme i gang. Eller det kan være, at I har brug for at prøve noget andet, end de tre stillinger, I plejer.
Usexet femteplads
Men har vi overhovedet behov for at have sex regelmæssigt? Og er alt under de 1,9 gange om ugen lig med evig ulykke og den lige vej til skilsmisse, som mange af os godt kan føle os pressede til at tro?
Ikke nødvendigvis. Hvis man skal tro en undersøgelse fra det internationale analysebureau YouGov kommer sex ind på en femteplads, når mennesker skal prioritere, hvad der er vigtigst i et parforhold – efter så umiddelbart usexede ting som tillid, venskab, humor og økonomisk stabilitet. Alligevel mener Ingrid Hegland, at et utilfredsstillende – eller manglende sexliv – er værd at tage alvorligt.
– Vi har alle – på nær omkring en procent af Danmarks befolkning – behov for sex. Det er et urinstinkt, som vidner om, at vi ikke er andet end et lille dyr med et naturligt behov for at forplante os og sikre artens overlevelse. Derudover frigiver sex endorfiner, samt aktiverer hjernens lykkecenter, hvilket giver os energi til at klare hverdagens og parforholdets udfordringer. God sex med kæresten giver en intimitet, nærhed, fortrolighed og samhørighedsfølelse, som ikke fås i samme grad blandt venner. Disse følelser er uundværlige ingredienser i et velfungerende parforhold, siger hun.
Manglende sex betyder ikke dårligt parforhold
Derfor er det ifølge Ingrid Hegland altid anbefalelsesværdigt at kigge på, om I kan få mere lyst, hvis det halter med den.
– Men det er jo kun, hvis I begge føler, at det vil give jer mere energi, lykke eller et bedre forhold. Hvis I ikke kan få det gennem sex, er det måske ikke den vej, I skal gå.
Og selv om Ingrid Hegland ser mange par, hvor sexlysten og et manglende sexliv betyder knas i parforholdet, tror hun også på, at det er muligt at have et sexløst forhold, der er lykkeligt.
– Nogle par kan godt opnå alt det gode, sex giver, på andre måder. For nogle giver det dem en masse blot at kysse, kramme og kærtegne hinanden, samt involvere hinanden i dybe og fortrolige tanker. Sådan er der rigtig mange ældre par, der lever – enten fordi det rent praktisk ikke kan lade sig gøre for dem at have sex mere, eller fordi sex ganske enkelt ikke giver dem det samme, som det har gjort. Om I har sex flere gange om ugen eller en gang i året er uden betydning. Det, der betyder noget, er om I begge er tilfredse med det, I har, siger hun