Anja Tønning

Sådan får du styr på dine feriebilleder

Nå, det var så den sommerferie. Øv ik? Men hey, nu kommer det sjove arbejde med at sortere og dele feriebilleder! Jeg selv har kun en smartphone - men hvis du er ligesom mig, betyder det måske, at du har taget endnu flere billeder end før i tiden, fordi kameraet så altid er ved hånden. Men hvad gør man så ved alle billederne?

Gem billederne på computeren

Sørg for at få overført alle billederne til din computer. Det er så træls, at de ligger og fylder på telefonen eller på kameraet, når du tager på sommerferie næste år - du kender det godt ik? Men du tænker måske - “jeg vil vise dem til min familie - det er nemt direkte på telefonen”. Men de billeder, jeg vil vise til venner og familie, viser jeg via Facebook eller Picasa - det kommer vi til.

Dine billeder overføres som regel til computeren via et kabel, både fra telefon og kamera. Hvis du overfører til en Mac startes programmet iPhoto af sig selv - det er gratis og ligger automatisk på Mac’en. På en PC har du måske ikke automatisk et program, men her kan du bruge Googles billedetjeneste Picasa. Den er gratis, og kan downloades fra picasa.google.com. Det er et rigtig godt program til at sortere, dele og rette småfejl som røde øjne og beskæring.

Når du henter billederne over fra dit kamera, laver programmerne automatisk et album til dig, som du selv kan kalde Sommerferie 2013. Og nu starter sorteringen.

Sorter dine billeder

Jeg tager altid vildt mange billeder, fordi min telefon har meget plads - og så tænker jeg, at jeg altid kan sortere billederne senere. Og når billederne er lagt på computeren, skal der sortering til! For der bliver delt virkelig mange billeder på Facebook, og dine venner gider ikke se 357 billeder fra din ferie! De vil til gengæld gerne se de 10 bedste.

Jeg sorterer billeder på den her måde:

  1. Grovsortering - her fjerner jeg de billeder, som har fejl. En finger på linsen, en person som flyttede sig eller lignende.
  2. Finsortering - her fjerner jeg de billeder, som måske er ok, men som ligner et andet billede for meget.
  3. Delesortering - her udvælger jeg få billeder, som kunne være interessante at dele med andre, f.eks. via Facebook.

LÆS OGSÅ: Sådan går du offline i ferien

Del billederne på Facebook

Den måde jeg - og de fleste andre deler billeder på i dag, er selvfølgelig ved at bruge Facebook. Og det er derfor, at jeg laver delesorteringen, som beskrevet herover.

Det er en god ide at tilføje en billedtekst med en sjov historie eller en beskrivelse til hver enkelt billede på Facebook. Det gør det sjovere for dine Facebook-venner at se billederne og forstå, hvorfor netop det billede er så fantastisk.

Husk, at hvis du tagger nogle af dine Facebook-venner i billederne, kan det være en god ide at spørge dem om lov først. Deres venner vil se de billeder, de er tagget i.

Del og backup på Google+ via Picasa

Hvis ikke du vil bruge Facebook til at lægge billederne på nettet, kan du også bruge Picasa til at dele via Googles sociale netværk Google+. Før hed det Picasa Web, fordi det er en forlængelse af Picasa-billedprogrammet. Du skal have en Google-konto for at bruge tjenesten, men det har du sikkert allerede fra Gmail eller YouTube.

Google+ er smart, fordi du kan lægge alle dine billeder op i fuld størrelse og kvalitet, modsat på Facebook hvor alle billeder automatisk bliver lavet om til et Facebook-format i lidt dårligere kvalitet. Det er smart, fordi det betyder, at du kan bruge Google+ som backup af alle dine billeder - i det tilfælde at din computer en dag bliver kørt over af en bus eller brænder sammen. Du kan altså både dele billederne med udvalgte venner via et link eller gøre dem private og blot bruge tjenesten som backup.

Print udvalgte billeder

Og ligesom mig, sætter du sikkert ikke længere alle dine billeder i fysiske fotoalbums. Men det er stadig sjovt at få printet udvalgte gode billeder - de er gode at hænge op og dele ud til bedsteforældre osv.

De fleste fotohandlere kan i dag printe direkte fra kameraets hukommelseskort eller et USB-stick. Jeg bestiller dem bare på nettet, dvs. uploader til en tjeneste, betaler med kreditkort, og så bliver de sendt. Uden at downloade software eller noget. Søg blot på fremkaldelse af billeder på Google.

Du kan også finde en masse andre sjove tjenester på nettet, hvor billederne kan bliver lavet om til en kalender, musemåtte eller kaffekop (igen - søg på Google). Hvis du bruger iPhoto, kan du endda bestille den slags direkte inde fra programmet. Så emailer den det hele til et trykkeri, og sender dig resultatet. Det koster selvfølgelig lidt penge, men er en god gaveide til mormor og morfar.

Og ja - det tager lidt tid at ordne feriebillederne - men det er sjovt, et godt minde - og du bliver glad for det i længden! God fornøjelse.

Denne klumme er skrevet i samarbejde med min yndige tekniske assistent, kollega og senioranalytiker i Seismonaut, Daniel Ord Rasmussen. Tak for hjælpen til ham! 

LÆS OGSÅ: Sådan undgår du at blive snydt i ferien

Anja Tønning

Anja har de sidste tre år arbejdet i det digitale konsulenthus Seismonaut, hvor hun arbejder som rådgiver i Aarhusafdelingen med fokus på digitale strategier, digtal konceptudvikling og digital kompetenceudvikling hos private og offentlige virksomheder. Hendes arbejde som projektleder og rådgiver omfatter bl.a. indholdsstrategi, effektmåling og krisehåndtering på sociale medier - altid med et brugercentreret fokus. Hun er Cand. IT i Digital Design på Aarhus Universitet.

Læs mere på: Seismonaut.com.

Privat er Anja enlig mor til Gustav på 4 ½ år. Han bruger flittigt iPad'en til YouTube, Spotify, Netflix, Angry Birds osv. Anja blogger om hverdagen som enlig mor på Enligmadmor.dk.

Læs mere om Anja Tønning her