Helle Thorning-Scmidt rød kjole

Soeren Le Schmidt: "Jeg skænkede det ikke en tanke, at man kunne debattere en kvindes halsudskæring"

Designer Soeren Le Schmidt designede i 2022 en kjole, som fik en del omtale - men i dag ser han netop kjolen som et vigtigt budskab.

Da Helle Thorning-Schmidt indtog den røde løber på Christiansborg Slot i anledning af Dronning Margrethes 50-års regeringsjubilæum fik den kjole, hun bar til gallamiddagen, en del omtale – både af den positive og den negative slags. 

Aftenkjolen i pink crepe georgette med duchesse kanter pådrog sig nemlig en del opmærksomhed på grund af især kavalergangen. På de sociale medier blev den kaldt både vulgær, upassende og alt for nedringet. 

"Jeg vidste godt, den kjole ville få opmærksomhed, fordi den var pink, og den havde nogle vilde ærmer. Men hånden på hjertet, det kom virkelig bag på mig, at folk ville tale om den udskæring. Jeg skænkede det ikke en tanke, at man kunne debattere en kvindes halsudskæring i 2022," fortæller designer Soeren Le Schmidt i dag.

Helle Thorning-Schmidt til gallamiddag i kjolen designet af Soeren Le Schmidt

Der var dog også mange flere, der roste Helle Thorning-Schmidt og kjolen, som de syntes var  smuk og klædte den tidligere statsminister, der stod stolt og rank i sig selv. Flere udtrykte også i dagene efter kjolens debut, at det er gammeldags, at der stadig skal bruges krudt på en kavalergang, samt at folk følte behov for at ytre sig negativt om kvinder og deres påklædning.

"Vi (Helle Thorning-Schmidt og Soeren Le Schmidt, red.) mødtes dagen efter og drak en øl og var sådan, ”hallo, hvad fanden skete der?”. Men vi blev enige om, at alt var godt, og i virkeligheden er min fornemmeste opgave, uanset hvilken kunde det er, om det er dronning Mary eller vores forhenværende statsminister eller dig, at folk går ud herfra og føler sig godt tilpas og føler sig smukke og ikke klædt ud. Og jeg ved, at hun følte sig godt tilpas i den kjole."

I dag, hvor stemningen har lagt sig, er designeren blevet vildt stolt af den kjole, som endda viste sig at blive meget mere end bare en kjole. 

"Den blev jo et statement om, at vi skal opføre os ordentligt. Den røg på museum bagefter, og Mastiff lånte den fire dage efter og puttede Sara Grunewald i den på ”Vild med dans”, hvor hun også italesatte ”opfør jer ordentligt”. Den blev et budskab, og at et design kan være mere end bare en kjole, er jeg stolt over at have været med til," afslutter Soeren Le Schmidt.