Soeren Le Schmidt

Soeren Le Schmidt: “Jeg tror, dén kjole er min karrieres højdepunkt”

Designer Soeren Le Schmidt har stået bag mange af tidens hotteste kreationer for blandt andre Helle Thorning-Schmidt og Trine Dyrholm, men særligt én kjole har toppet karrierens højdepunkt, mener han.

Det var ikke første gang, at Soeren Le Schmidt havde kreeret en kjole til den daværende kronprinsesse Mary, men det var første gang, at han skulle kreere en kjole til dronning Mary.

Mere præcist kjolen, som dronning Mary bar ved kroningsceremonien den 14. januar 2024, efter dronning Margrethes abdicering tidligere på året.

”Jeg blev kontaktet 1. januar og spurgt, om jeg ville stå bag denne kjole. Mange har troet, at jeg må have vidst det, men det gjorde jeg ikke,” fortæller Soeren Le Schmidt i et stort interview til ALT for damerne.

Søndag den 14. januar 2024 bliver ikke en dag, der går i Soerens glemmebog lige foreløbig. For selvom han også står bag mange andre af Marys favoritkjoler, som hun ofte genbruger, har kroningskjolen en helt særlig betydning for ham.

“Jeg blev vildt beæret over at skulle designe en så vigtig kjole, og at mit design ville skrive sig selv ind i historiebøgerne. Da hun trådte ud på balkonen, var jeg meget, meget glad og vildt rørt.”

Der var også en helt særlig grund til, at kjolen skulle være hvid.

“Den skulle være hvid, fordi det ville være smukt op mod det røde rubinsæt, som dronning Ingrid testamenterede til kronprins Frederik i sin tid, og fordi det jo ikke var forbundet med sorg. Da dronning Margrethe overtog tronen, var hun i sort, fordi det var forbundet med et dødsfald. Men det her var en glædens dag, så det skulle være lyst.”

Dronning Mary i kroningskjole af Soeren Le Schmidt.jpg

Karrierens højdepunkt

Efter kroningsceremonien fik flere internationale medier øjnene op for den vestjyske stjernedesigner.

”Der var medier fra hele verden, og pludselig var jeg live igennem på amerikansk morgen-tv. Det var sindssygt, hele verden fulgte jo med den dag. Jeg tror, den kjole er min karrieres højdepunkt.”

Men at have opnået karrierens højdepunkt er ikke et endegyldigt peak, mener han.

”Det tror jeg ikke betyder noget. Så kan det være, at det kan peake med noget andet. Selvom det lige nu har peaket, og jeg ikke lige kan forestille mig andet, så er det ikke ensbetydende med, at der ikke kommer andet.”

Den første kjole til Mary

Første gang, at Soeren Le Schmidt kreerede en kjole til den daværende kronprinsesse Mary, var til det royale nytårstaffel i 2018. Han var lige begyndt som selvstændig modedesigner, da han fik et opkald fra Kongehuset og blev spurgt, om han ville designe en kjole til kronprinsessen til nytårstaflet. Det blev til en knaldrød silkesag.

”Da jeg sad hjemme hos min søster med tømmermænd 1. januar 2018 og så hende træde ud af bilen i den der kjole, blev jeg rigtig rørt og taknemmelig over, at jeg var blevet valgt til sådan en opgave.”

Da han så sin første royale kreation på daværende kronprinsesse Mary gå ned ad gangene på Amalienborg, gik en helt særlig følelse igennem ham.

”Jeg tror, det var første gang, jeg for alvor følte, at jeg var god til det, jeg lavede, og at jeg var havnet det rigtige sted.”

Læs hele artiklen i ALT for damerne nummer 35. Her fortæller han også om andre af hans kreationer, som har defineret hans karriere, og som har bragt ham på alles læber.