Solstråler Frederik og Anna

Frederik og Anna er ’solstråler’: ”For os er det ikke bare et job”

Det er til stor glæde for alle parter, når 16-årige Frederik og 15-årige Anna er på arbejde som "solstråler" på Villestofte plejehjem i Odense. Beboerne får et frisk pust udefra. Og for de unge er der meget at lære om livet i mødet med den ældste generation.

Der er en gevaldig aldersforskel mellem beboerne på Villestofte Plejehjem og de unge solstråler, som hver eftermiddag besøger centeret.

De unge, som er mellem 14 og 17 år, er ansat i fritidsjob til at besøge de otte afdelinger og være hyggelige indspark i en hverdag, hvor personalet har travlt. Ordningen startede i januar 2022, og det er Frederik Skjoldan lykkelig for.

"Det var min mor, der viste mig annoncen om, at de søgte solstråler. På det tidspunkt havde jeg delt reklamer ud i to år og var ret træt af det," siger 16-årige Frederik, som søgte og fik jobbet.

Det betyder, at han to gange om ugen besøger plejehjemmet i to timer, hvor han går til hånde, sludrer med beboerne, går en tur med dem eller bare ser en film.

"Første gang jeg var her, gik jeg en tur med en beboer og en ansat, og jeg fik sådan en fin velkomst, så samme dag sagde jeg op på mit reklamejob."

Det var dog ikke udelukkende en nem start.

"Jeg var meget genert i starten, og den første gang jeg var her, var det svært overhovedet at snakke med nogen, men der var en af de ansatte, der hjalp mig. Jeg vidste heller ikke, hvordan man hjælper beboerne med at spise. Kunne jeg gøre noget forkert? Men nu ved jeg, at det er ret nemt," siger Frederik stolt.

"Faktisk var jeg til en fødselsdag forleden, og jeg talte med næsten alle. Det har helt sikkert noget med det her job at gøre. Jeg er ikke så genert mere."

Ifølge stedets leder, Helle Bækkelund, har solstrålerne også nogle meget praktiske funktioner. Hvis der er en beboer, der har bøvl med sin iPad eller telefon, kan de unge nemlig som regel fikse det.

"Og så kan beboerne godt lide at høre om livet uden for plejehjemmet," siger hun.

Gymnastik-glæde

Anna Smedegaard på 15 år fik jobbet som solstråle sidste sommer, da nogle af de andre solstråler skulle på efterskole.

"Jeg hørte om jobbet fra en pige i min parallelklasse, og mine forældre syntes, jeg skulle søge, fordi jeg gerne vil arbejde med mennesker," siger Anna, som drømmer om at blive enten læge eller sygeplejerske en dag.

Foreløbigt går hun i ottende klasse og til gymnastik i sin fritid, og det er noget, der vækker både minder og glæde på Villestofte Plejehjem.

"Jeg snakker tit med Margrethe, som også selv gik til gymnastik, da hun var ung. Hun spørger tit til min hobby, og nogle gange laver jeg også en lille opvisning," siger Anna.

En del af centerets beboere er demente i større eller mindre grad, og dem lærer Frederik og Anna meget af at arbejde med.

"I starten skulle jeg lige vænne mig til, at de glemmer ting. Nogle gange siger de også noget lidt sjovt. Forleden dag havde vi for eksempel besøg af en besøgshund, og der var en beboer, der sagde, "Sikke en sød kat". Det var endda en ret stor hund," siger Anna og smiler.

"Man lærer hurtigt, at de demente ikke altid kan huske én, men de kan tit fortælle i detaljer om deres barndom," siger Anna.

Hun elsker sit job – især at gå tur og snakke med beboerne.

"Mange af dem har virkelig gode historier," siger hun imponeret.

Anna har selv lidt af en god historie, for mange af hendes venner synes, det er spændende at høre om hendes specielle job, for de deler enten reklamer ud eller arbejder i et supermarked.

"Der er også rigtig mange i min klasse, som godt vil søge det selv."

Liv og død

Helle Bækkelund har da heller ikke problemer med at få ansøgninger nok. Hun modtager jævnligt ansøgninger fra mulige solstråler og screener dem for at få de allerbedst egnede ind.

"Det skal være unge, der kan være noget for andre. De skal have omsorgsgenet," siger hun.

Det har Anna og Frederik. For dem er det ikke bare et fritidsjob. De knytter sig til beboerne.

"Jeg er særligt knyttet til Birthe, for hun er en af de beboere, der var her allerede, da jeg startede. Hun spørger altid meget til mig, og hun er så frisk, at hun er nem at snakke med. Jeg snakker med dem alle, men nogle er lettere end andre. Men Birthe spørger altid til min skole, og hvad jeg skal i sommerferien. Nogle gange er hun så spændt, når jeg kommer ind ad døren for at høre, hvordan min eksamen gik," siger Frederik.

Indimellem er der dog beboere, der går bort, og det er altid svært for solstrålerne.

"Jeg har oplevet det en del på det seneste, at man kommer på arbejde, og der så er en, der ikke er der mere. Blandt andet en mand, som jeg altid talte meget med. Det er altid lidt underligt, at han og hans gode humør pludseligt ikke er der mere, og så skal man lære en ny beboer at kende," siger Frederik.

"Ja, det giver altid et tomrum at miste en," istemmer Anna.

På den anden side er der også meget at lære om livet, når man er teenager og solstråle.

"Jeg får meget ud af jobbet. Blandt andet lærer jeg at fokusere på det liv, jeg har nu, for pludselig en dag kan man sidde på et plejehjem," siger Frederik tankefuldt.

Historien om solstrålerne

Solstrålerne startede i januar 2022 som et såkaldt inspirationsjob, som både skal sprede glæde på plejehjemmene og give unge mennesker lyst til at søge job i plejesektoren.

De unge arbejder omkring fire timer om ugen, og det er med alt fra kortspil til at hente et glas saftevand, se en film, gå en tur eller lægge vasketøj sammen.

Arbejdstilsynet kræver dog, at de unge ikke er alene med beboerne, men altid er sammen med en af det faste personale. Der er tale om et lønnet inspirationsjob, og solstrålerne skal være 14 år for at begynde jobbet, og det slutter, når de bliver 18 år og skal have voksenvilkår.