Stress-retreat i Paradis

Tag på stress-retreat i Paradis

Drømmer du også om at stikke af fra det hele og vende hjem i en ny og bedre (mindre stresset) version af dig selv? Mette Helbæk tog til Bali for at prøve seks dages intensiv yoga, meditiation og selvudvikling. Det virkede, men hvor længe?

Jeg har fundet ud af noget vigtigt om mig selv på det seneste. Hver gang, jeg ønsker mig noget af mit liv, jeg ikke har brug for, går det galt. For halvandet år siden, gik det helt skævt, og jeg endte med at gå ned med alvorlig stress efter at have fyldt min kalender for hårdt op med vilde drømme og høje ambitioner. Jeg elsker eventyr, og jeg elsker mit arbejde. Men jeg drømmer om at være bedre til at mærke, når nok er nok. Det er med andre ord tid til selvudvikling. Jeg må lære mig selv bedre at kende.

Valget falder på en luksustur til Bali. Den anerkendte psykolog og forfatter Kisser Paludan arrangerer retreats til denne lille paradisø tæt på Ækvator, midt i det Indiske Ocean. I løbet af seks dage i svært eksotiske og luksuriøse omgivelser guides man tættere på, hvem man er. Kurset hedder "Lev din sjæl", og kursusbeskrivelsen lover større selvindsigt og værktøjer til at se bagom det ego, som ofte spænder ben for os i livet. "Vi vil sætte fokus på, hvordan du i hele dit liv – i dit arbejdsliv, i dine relationer og i forholdet til dig selv – kan lære at være tro mod dig selv og handle i overensstemmelse hermed", lyder beskrivelsen. Udfaldet skulle gerne være evnen til at identificere mine sande behov og leve det liv fuld af lykke og tilfredshed, jeg virkelig ønsker mig. Den tager jeg!

Det er ikke første gang, jeg booker mig ind på et selvudviklingsretreat. Som oftest foregår den slags et øde sted med et minimum af ydre indtryk og en vegansk buffet som eneste forplejningsmulighed. Man kommer hjem og er fyldt op af gode vaner og intentioner om at fortsætte dem ("når jeg kommer hjem vil jeg også stå op klokken 5 hver dag, meditere en halv time morgen og aften og leve af kål og sellerijuice, som jeg vil spise og drikke med fuld opmærksomhed og taknemmelighed", siger man til sig selv. Det holder sjældent så længe).

På Bali skal vi bo på femstjernede hoteller og spise på de bedste restauranter. Jeg glæder mig, men overvejer sporadisk, om det vil få min hverdag hjemme på ydre Amager til at virke grå og trist til sammenligning. Kan man overhovedet finde sig selv i paradis, eller vil man bare komme hjem og opdage, man ikke passer ind i sit eget liv længere? Den tanke arkiveres hurtigt, og jeg begynder at se mig om efter passet og det fineste, letteste sommertøj, skabet indeholder. Jeg er parat til at tage chancen.

Dag 1 - Yoga og selvudvikling

"Du dyrker yoga, som du lever livet." Foran mig sidder en lille brun fyr i hvide gevandter, rolig, smuk og stærk. Selv ligger jeg storsvedende og forsøger at få mit højre ben ind under det venstre, som jeg til gengæld forsøger at få om bag nakken. Jeg tror ham gerne. Jeg har helt klart en tendens til at sætte mig selv i situationer, hvor jeg bruger uhensigtsmæssigt meget energi på noget, der ender med ikke at være særlig kønt eller nydelsesfuldt, og hvor jeg alligevel bider tænderne sammen, mens utålmodigheden efter at komme videre i teksten raser i kroppen.Jeg er stået tidligt op denne morgen for at dyrke yoga, mens solen står op over regnskoven, den lille yogahytte befinder sig i udkanten af. Det er ubekvemt og allerede varmt, men også rasende smukt.

Første møde med psykolog Kisser Paludan og resten af gruppen går anderledes smertefrit. Vi træner nærvær og reflekterer over, hvad det vil sige at leve i nu'et.

– Når du begynder at leve i nuet og skaber nærvær med dig selv og din indre verden, vil du opleve en helt ny og fantastisk fylde og lykkefølelse, er Kissers argument for, hvorfor vi ved hjælp af meditation skal øve os i at være til stede i nu'et. Vi lærer at fokusere indad frem for udad og hører om, hvordan vi skal lade være med at tro, at vi altid skal handle og tænke os igennem enhver given situation og i stedet bare være.

– I enhver situation, når du står over for et problem, kan du gøre én af tre ting: acceptere og handle for at ændre på situationen, acceptere og blive eller acceptere og fjerne dig fra den. Men accepten må altid komme først, citerer Kisser den tyske selvudviklingsguru Eckhart Tolle.

Efter flere øvelser skal vi reflektere over, hvad vi vil have ud af kurset, og jeg skriver med store bogstaver i min notesbog: Jeg vil blive bedre til at leve i nu'et.

Dag 2 - Kend din type

Næste dag starter vi med at øve vores nyvundne evne til at være opmærksomt til stede i det, vi gør, ved at gå en mudret, farefyldt, svedspringende og åndeløst flot tur i rismarkerne, som omgiver hotellet. Vi må ikke sige et ord til hinanden, bare tage indtryk ind. Tilbage i kursusrummet – som praktisk nok er indrettet med swimmingpool og meditationshytte på en klippekant ned mod den palmefyldte regnskov – er emnet personlighedstyper.

Vi får hjælp fra enneagrammet, en geometrisk figur, der kortlægger ni grundlæggende personlighedstyper og deres komplekse sammenhænge. Idéen er, at vi ved at kende vores type kan få øje på sider af os selv, hensigtsmæssige såvel som uhensigtsmæssige, vi ellers kan have svært ved at se. Jeg har arbejdet forud og kender min type hjemmefra: Jeg er syv'er, den rastløse, idérige, begærlige og adspredte type. Syv'ere spænder ofte ben for sig selv ved at have for mange jern i ilden på én gang og ved at være overoptimistiske, men har også et naturligt begær efter at fylde deres liv med sjov og eventyr. Jo, den er vist god nok.

Dag 3 - Elsk dig selv

Dit liv er lige nu og lige her, uanset hvad dine tanker prøver at fortælle dig.

– Vi starter dagen med en meditation, hvor opgaven er at iagttage de tanker, som dukker op, og kærligt sende dem ud af vores hoved. Du er ikke dine tanker, fortæller Kisser og opfordrer os til daglig meditation, også når vi kommer hjem, for hele tiden at træne evnen til at holde tanker om fortidens fejl og fremtidens muligheder og mysterier uden for det, der er lige nu. Problemet er bare, at jeg er blevet så sansebombarderet de sidste dage, at jeg umuligt kan holde mit hoved bare tilnærmelsesvist tanketomt. Bali er et fuldstændigt forrygende sted for et sansende, madelskende, eventyrlystent menneske som mig. Der er mad, farver, dufte og nye lyde og indtryk alle vegne.

Vi er i Ubud, Balis pulserende kunstcentrum. Jeg kan ikke undgå at sidde og planlægge eftermiddagens mange aktiviteter inde i et hoved, der ellers skulle fyldes af ro og bevidst nærvær. Her er så mange eksotiske cocktails og kokosdrinks at smage på, så mange nasi goreng'er, frugtsalater og lokkende, friskgrillede majs og satay-spyd at spise, så meget smukt at betragte, så mange swimmingpools at hoppe i for et aftendyp i tropenatten.

Meget belejligt handler dagen i dag om at lære at elske sig selv og acceptere hele det bagkatalog af plus- og minussider, vi alle sammen går rundt med. Og ærlig talt: Jeg er bare supervild med madoplevelser og andre stimulanser. Mere det, end jeg er en klippefast yogi, opfyldt af ro og uden ydre behov. Og det er okay.

– Man bliver lykkeligere af at hvile i, at man er den, man er, og at det er godt nok, siger Kisser selv.

Dag 4 - Hviledag

I dag skal vi arbejde alene med nogle af alle de ting, vi har lært. Vi har fået nogle småopgaver, men jeg starter dagen på det lokale grøntsagsmarked klokken syv for derefter at drøne rundt til kogeskole, sightseeing og shopping. Jeg taler med en masse af de lokale og pludselig slår det mig, at mens jeg går her og øver mig i at mærke indad, er der faktisk masser af inspiration at hente ved at kigge op. Balineserne er hinduer af religion og har en uhyre harmonisk måde at være sammen med hinanden og i livet på. De føler sig understøttede af deres mange guder, tror på karmaloven, råber aldrig ad hinanden og synes aldrig at have travlt. De har ikke mange penge, samfundet er patriarkalsk, og social mobilitet er en by i Rusland for dem, men deres smil, venlighed, ro og værdighed smitter og inspirerer. Ved at betragte balineserne bliver jeg mindet om, at lykke ikke handler om at præstere en masse eller have en masse ting. Det handler om at finde sig til rette i den virkelighed, man er i.

Dag 5 - Hvad gør dig glad?

Vi er rykket til byen Seminyak ved havet. Seminyak er den sydøstlige halvkugles svar på St. Tropez, komplet med natklubber, shopping, smukke mennesker og uendelige sandstrande.

Vi er snart ved kursets afslutning og efter en overdådig morgenmad primært bestående af tropisk frugt i alle farver, går vi i gang med dagens program. Overskriften i dag er "Kend din sjæls potentiale", og vi taler om, hvordan man får mere af det ind i sit liv, som nærer sjælen.

– Tag udgangspunkt i de fem sanser, og lav en liste over de ting, som gør dig særligt glad. Det er det, som nærer din sjæl, lyder opgaven fra Kisser.

Inspireret af omgivelserne noterer jeg mig, at jeg da egentlig godt kunne bruge noget mere havudsigt i mit liv. Og tropisk frugt. Men nærvær med mine børn, madlavning og havearbejde kommer også med.

Dag 6 - Lektier

– Nu skal vi være helt sikre på, at I ved, hvad I skal gøre, når I kommer hjem.

Kisser sidder foran os i kursusrummet med den lokkende udsigt over den azurblå pool. Vi har startet morgenen med yoga på stranden efterfulgt af en lang og faktisk temmelig dyb meditation.I dag er sidste dag. Vi skal skrive en liste over de ting, vi vil arbejde videre med, når vi kommer hjem, for selvudvikling bør være en daglig praksis, får vi at vide. At lære sig selv bedre at kende er ikke noget, man fikser på seks dage i paradis.

Jeg skriver mange ting på min liste med hjemmeopgaver, som jeg glæder mig til at kaste mig over i ro og mag. Gennem mødet med balineserne og fra kursets meditationer og øvrige værktøjer har jeg nemlig indset, at tilfredshed ikke kan jagtes og indfanges. Roen og tilfredsheden er allerede til stede inde i mig, hvis bare jeg flytter min opmærksomhed indad frem for hele tiden at fokusere på at handle. Det behøver jeg ikke rejse hele vejen til Bali efter. Men lidt havudsigt, fremmed frugt og tropiske eventyr er selvfølgelig aldrig af vejen. Jeg er jo 7'er!

To måneder efter Bali:

Det er i skrivende stund et par måneder siden, min rejse til Bali sluttede. Har jeg så fået gjort noget ved min lange liste med selvudviklingshjemmeopgaver? Nej, er det mest præcise svar. Jeg startede ellers entusiastisk ud, men er faldet tilbage i de samme mønstre og har endda ramt stressmuren endnu engang oven på et travlt forår. En god ting har jeg dog fået ud af de seks dage i paradis: Jeg kan stadigvæk lukke mine øjne og genkalde mig følelsen af at sidde i en palmehytte med udsigt over regnskoven. Den følelse har jeg taget med hjem fra Bali, den duer heldigvis både i paradis og hjemme i mit eget liv på ydre Amager. Måske er det så tæt, man kommer på lykken?

SE OGSÅ: Tag på paradisferie for luksushippier i Mexico

Fakta

Om Mette Helbæk

Mette Helbæk skriver fast for ALT for damerne – særligt om mad og råvarer. Derudover arbejder hun bl.a. som kok og opskriftsudvikler og driver restaurantprojektet Stedsans. Læs mere om Mette Helbæk på Mhelbak.dk.

Om kurset

Kisser Paludan er psykolog og leder af LifeEmpowerment, som arrangerer en lang række kurser og retreats i Danmark og udlandet. Mette Helbæk var på kursus med titlen "Lev din sjæl" på Bali. Kurset afholdes også i længere forløb i Danmark.

Læs mere på Kisserpaludan.dk