Amning der virker

Amning der virker

 Rigtig mange kvinder får brystbetændelse, som gør amningen til en særdeles smertefuld og nogle gange decideret traumatiserende oplevelse, mens andre ikke har mælk nok eller bare ikke kan få det til at fungere. Flere end nogensinde ønsker at amme, men mange må stoppe før de egentlig ønsker med skyld og skam til følge. Men det er der råd for.

Biological nurturing også kaldet Laid Back-nursing hjælper barnet til at få rigtig fat, øger mælkeproduktionen og gør det behageligt at amme både for mor og barn. Og det er såre simpelt. 

Kort fortalt ligger moderen dejligt tilbagelænet i sofaen eller sengen, mens barnet ligger på maven på moderens mave – altså mave mod mave. Denne stilling tillader barnets medfødte amme-instinkter at udfolde sig. Det gælder især babys vippen med hovedet, som kan minde om en spætte. Når baby får lov at ’hakke til’ får de også bedre fat, så de sutter rigtigt og ikke suger luft ind.

Jeg havde set min veninde amme på denne måde, som virkede meget behagelig og hun havde ingen problemer med brystbetændelse eller at få det til at fungere, så det ville jeg også prøve.

Nyfødte babyer kan kravle, sutte og løfte hovedet. Barnet er altså i stand til selv at kravle op ad moderens mave løfte hovedet, søge og sutte. Så med det samme, efter jeg havde født, lod jeg hende selv kravle op ad min mave (med lidt støtte) og finde brystet. Og det virkede. Fra start af suttede hun rigtigt og godt.

Af samme årsag vil Dr. Suzanne Colson, der står bag biological nurturing, ikke kalde metoden en teknik, for hun har simpelthen taget udgangspunkt i hvilke instinkter barnet har, altså hvordan naturen har designet det.

Når baby ligger på din mave, behøver du ikke bruge kræfter på at holde og få ondt i arme og nakke. Tyngdekraften hjælper barnet til at hvile på din mave, og det betyder også, at du har mindst én arm fri til at nusse baby, læse eller selv at spise.

Metoden giver også baby mulighed for selv at fjerne hovedet og holde pauser, når der er brug for det.

Ofte kan amning være noget med at stikke brystet ind i kæften på ungen for NU ammer vi altså. Og hvis man sidder ret op og ned med bøjet nakke og sammensunket bryst og holder baby, kan jeg godt forstå, hvis man vil have det hurtigt overstået, for det kan være hårdt.

Mange kvinder, der ammer på den ’gængse’ måde oplever, at barnet bokser med hænderne eller prøver at skubbe brystet væk, hvilket kan misforstås, som at barnet afviser brystet. I virkeligheden er det medfødte reflekser, der får barnets arme til at rotere, og det har ikke noget med modvilje at gøre. Når barnet ligger på moderens mave er dets arme i ro.

Tilbagelænet amning har en rigtig god statistik: Mælkeproduktionen øges, færre får brystbetændelse, flere kan amme – og til de selv ønsker at stoppe.

Og der er ikke så meget hokus pokus i det. Det handler om at gøre det behageligt for moderen. Når du sidder eller ligger tilbagelænet åbnes forsiden af din krop, hvorimod den lukkes og skal spænde for at holde på barnet ved konventionel amning. Når du slapper af, slapper baby også. Og metoden tillader baby at udfolde sine instinkter optimalt, sådan som naturen i sin tid designede det – et design, der ikke indebar ammepuder.

Så gør dig det behageligt. Stol på dine instinkter og på barnets.

P.S Når jeg ammer på denne måde, bøvser hun af sig selv (når hun har brug for det, hvilket ikke altid er, eftersom hun ikke suger luft ind) og hun gylper ikke. Det gør hun til gengæld de gange, jeg har været ude og ikke kunne ligge tilbagelænet.

Fødeklinik Maia holder med jævne mellemrum workshops om biological nurturing, hvor de også viser en kort film med Dr. Suzanne Colson, der fortæller om metoden og hendes arbejde.