Far

Hvilken tv-far er din mand?

I det virkelige liv har far-rollen udviklet sig markant de seneste 50 år. Men hvor er den på vej hen i tv-serier, og hvilken figur minder du eller din mand om?

Faktaboks

Keld Reinicke er ekspert i tv-serier og cand. phil. i film, tv og kommunikation

fra Københavns Universitet. Har gedigen tv-erfaring og har blandt andet medvirket til

opstarten af DR2 og TV 2 Zulu samt været programchef på TV 2.

Har du (ligesom os) set lidt for mange tv-serier, har du måske tænkt over, hvilken tv-mor du minder om. Og er der sikkert nogle af fædrene fra skærmen, som du ville ønske, at din kæreste lignede – og nogle, han for alt i verden ikke må kopiere! I de seneste år har far-rollen ændret sig på skærmen, så der nu er flere typer at identificere sig med.

– Der er to strømninger i forhold til far-rollen. Den ene er den arketypiske far, der fortsætter. Ham, vi kender fra de fleste tv-serier, hvor han arbejder mest og er mindst sammen med børnene og ellers ikke gør så meget væsen af sig rent far-mæssigt. Det, der ændrer sig mest ved hans rolle, er, at han får det tøj på, man har i de år, serien foregår, siger tv-ekspert Keld Reinicke.

Den anden stærke strømning er en fartype, der er langt mere nuanceret og markant anderledes end mainstream-faren.

– I disse år går vi væk fra all american-faren med det store smil, der kan det hele, til mere nuancerede beretninger og fremstillinger.

Atypiske fædre

I en serie som Shameless møder vi for eksempel en fuldtidsalkoholisk far, som prøver at opdrage sine børn, og i serien New Normal bliver vi præsenteret for et homopar, der prøver at få et barn. Det nye er, at mænd får lov til at vise flere følelser i tv-serier og kan indtage flere forskellige roller, siger Keld Reinicke.

Han minder om, at far-rollen i tv-serier ofte er en ekstrem udgave af virkelighedens fædre. Til den gode eller dårlige side.

– Vi gider ikke at se det, der bare er hverdag. Ofte er der helte eller folk, der er helt vilde til et eller andet eller seriemordere. Mange af de serier, vi synes er gode, viser en far, der ikke er som en almindelig far, som vi kender fra vores hverdag, fortæller Keld Reinicke.

LÆS OGSÅ: Det bør alle fædre med døtre vide

Ifølge ham har manderollen i tv-serier desuden ændret sig meget langsommere end kvinderollen.

– Mandebilledet står lidt mere stille. I Danmark tager vi for eksempel ikke så mange chancer med far-rollen, som vi har gjort på kvindesiden med serier som Rita, Dicte, Lykke, Borgen og Forbrydelsen, der alle har kvindelige hovedroller og dermed de mest nuancerede karakterer. Jeg tror, vi har brug for at få mændene lidt mere i front, så mande- og farbilledet på tv kan blive endnu mere nuanceret.

LÆS OGSÅ: Se min far-tattoo: "Den symboliserer kærligheden til min kone og datter"

LÆS OGSÅ: Rørende fotos: En far bliver født

LÆS OGSÅ: Far tryller bananer om til kunst