Hvor meget skal dit barn være i centrum?
Du elsker dit barn og overøser det med kærlig opmærksomhed. Men det kan faktisk blive for meget af det gode for guldklumpen at være i centrum hele tiden.
Lille Emil sidder i sin høje stol og skal spise fars lækre kartoffelmos. I følger den lille gut i hver bevægelse. Se, nu tager han skeen op så fint, og nu har han kartoffelmos i hele ansigtet. Hvor er han bare sød.
Ingen af jer voksne kan få nok af at kigge på ham, for I er . Men nok, det får Emil, siger familieterapeut og forfatter Jesper Juul, der blandt andet står bag bøgerne Dit kompetente barn og Din kompetente familie.
– Når dit barn er i centrum hele tiden, ender det med at blive ensomt og alene, siger Jesper Juul.
Se, det var jo stik imod hensigten. Du elsker jo dit barn og vil gøre det så godt. Men prøv at sætte dig i barnets sted. Tænk for eksempel på, hvordan det er at være centrum ved en rund fødselsdag eller et bryllup.
– Rigtig mange af os bryder os ikke om det. Det er som at sidde i en form for glasklokke, og alle andre har et fællesskab, som du ikke er en del af. Som voksen kan du holde det ud én gang hver tiende år – tænk hvis du som dit barn blev udsat for det hver dag, siger Jesper Juul.
Eksperten giver et eksempel fra sin egen familie:
– Vi havde besøg af vores barnebarn på halvandet, og min kone og jeg tog os i at sidde og stirre på ham i ren begejstring, mens han spiste. Han sad uroligt og fik ikke meget indenbords, fortæller Jesper Juul.
Først da det gik op for de to voksne, at barnebarnet ikke brød sig om at være i centrum, og de i stedet begyndte at føre en voksensamtale, faldt der ro over måltidet, og den lille dreng begyndte at spise.
– Men vi måtte faktisk aftale, hvad vi skulle snakke om, for at få det til at lykkes, fortæller han.
Voksne er også mennesker
Små børn = store behov
Så meget opmærksomhed har dit barn brug for:
SPÆDBARN: Et nyfødt barn har brug for ubetinget opmærksomhed fra mor og far, for den lille familie er i gang med at knytte bånd og lære hinanden at kende. Babys grænser for kontakt skal respekteres, men mor og far skal stå til rådighed døgnet rundt, fordi den lille endnu ikke kan vente med at få opfyldt de basale behov.
TUMLING: I etårsalderen kan du forsøge at vente lidt med at tage den lille på skødet eller lade ham lege lidt mere selv. Når dit barn er halvandet til to år, kan du øve dig på ikke altid at have fokus rettet mod barnet. Prøv for eksempel at fortsætte en voksensnak ved middagsbordet uden at lade jer afbryde.
LILLE BØRNEHAVEBARN: I treårsalderen skal dit barn på gode dage kunne forstå, at han eller hun ikke altid kan være i centrum. Du kan dog ikke forvente, at han altid kan finde ud af at sætte sig selv til side – det sker først et godt stykke oppe i skolealderen.
LÆS OGSÅ: Styrk dit enebarn
LÆS OGSÅ: 13 myter om opdragelse
LÆS OGSÅ: Få et barn der strutter af selvværd