Anna Bjerre, psykolog, stifter og leder af Girltalk.dk
Er det i orden at lægge billeder af sit barn på nettet?
Det afhænger meget af situationen. Har du 3.000 løse forbindelser på din profil eller kun dem, du virkelig kender? Hvilke billeder er det? Har børnene tøj på? Hvis billederne har en vis standard, synes jeg, det er okay.
Jeg er selv stolt af mine børn, og jeg bruger mig selv i mit arbejde. Men jeg vil for eksempel ikke vise min søns første tur på potten.
Kan børnene blive for store til, at vi lægger billeder ud af dem?
Godt spørgsmål! Vi voksne lægger jo i flæng billeder ud af hinanden. Men jeg har også venner, som ikke vil have, at jeg lægger billeder ud af dem.
Hvornår det gælder for ens egne børn, handler om, hvilke spilleregler der er i den enkelte familie.
Er der positive sider ved det for børnene?
Ja, det kan der godt være. Vi er jo alle sammen historier, der bliver skrevet, også på Facebook og andre sociale medier.
Vi skal bare huske, at de historier kun er en flig af virkeligheden. Og så skal vi ikke skrive om det allermest private.
(4 billeder)
Faktaboks
Er det okay at lægge billeder af sit barn ud på nettet?
58% Ja
42% nej
Kilde: 484 besvarelser på Voresbørn.dk
Om familien
Mor: Ditte Reedtz, 37 år, foredragsholder og coach.
Far: Tor Reedtz, 38 år, direktør.
Børn: Ingrid, 3 år, Dagmar, 5 år, Mathilde, 7 år og William, 13 år.
Faktaboks
Lægger du billeder af dit barn ud på facebook, instragram osv.?
25% Nej, aldrig – man ved jo ikke, hvor det ender!
4% Nej, jeg respekterer mit barn privatliv.
12% Det sker ved festlige lejligheder.
59% Ja, selvfølgelig – jeg er jo stolt af dem!
Kilde: 424 besvarelser på Voresbørn.dk
Børn skal selv bestemme
Børn skal selv have lov til at vælge, hvem de vil være, og hvordan de vil se ud – også senere i livet. Det skal vi forældre ikke sætte rammerne for ved at lægge billeder ud af dem, mens de er små. Måske synes vores datter Mathilde på syv år, at det er sjovt, at der er billeder af hende fra en børnefødselsdag nu, men vil hun også synes det som teenager?
Vi har begge facebook-profiler, men det er netop vores profiler, ikke børnenes. Når de får deres egne profiler, må de lægge billeder ud af sig selv – men ikke af deres søskende.
Annonse
Nej til overfladiskhed
Vi er den første generation af forældre, hvis børn vokser op med sociale medier, og vi kan på et øjeblik dele billeder af dem med et kæmpe antal mennesker. På den måde bliver mere og mere af det private offentligt, men vi mener stadig, at nogle ting bør forblive private. Samtidig er det at lægge et billede ud på sociale medier lidt overfladisk. Mange forældre lægger kun lækre billeder ud af sig selv og deres børn. Det skildrer en falsk form for lykke, synes vi.
Når først et billede er på nettet, er det der for altid. Hvis andre liker eller tagger det, er det pludselig spredt. Du har ingen kontrol med det. De oplysninger, du deler på Facebook, får du aldrig tilbage, og du ved ikke, hvem de bliver delt med. Vi har ingen chance for at overskue konsekvenserne, så vi synes, det er en tanke værd, hvad der er fornuftigt.
Ligesom du ikke skriver på Facebook, at du er i sommerhus – fordi der så kan ske indbrud – skal du heller ikke invitere nogen ind i dit barns privatliv.
Der skal være en god grund
Vi er en helt almindelig familie med tablets, tv og alle spilkonsoller. Vi elsker at tage billeder af børnene og at dele billederne med andre, blot ikke på Facebook. Er der en god historie eller en anden vigtig grund, må der gerne blive taget billeder af børnene, for eksempel i skolen eller til dette blad. Men de billeder, der bliver delt og delt, er vi imod.
Der er så kort vej fra tanke til handling på Facebook, men på en mail skal du lige tænke over det en ekstra gang – er det virkelig nogen, du gerne vil dele det billede med?