Ny undersøgelse: Syv ud af ti forældre ville ønske, de skældte mindre ud
De fleste forældre koger over af og til. Alligevel får vi dårlig samvittighed og skammer os over vores lejlighedsvise vredesudbrud, viser en ny undersøgelse fra Vores Børn. Til gengæld har vi fuld forståelse for, at andre skælder ud.
Vi er mange, der har prøvet at blive vrede på vores børn, råbe højt og skælde (for meget) ud. Men rigtig mange af os gad godt være bedre til at besinde os.
Det viser en ny undersøgelse udarbejdet af Vores Børn, som du kan læse i det nye magasin, der er på gaden fra den 30. april.
Her svarer syv ud af ti af de adspurgte forældre nemlig, at de ville ønske, de skældte mindre ud på deres børn.
Når overskuddet svigter
Det er især, når forældrene er trætte eller stressede, når deres børn ikke hører efter eller ignorerer dem, når de prøver grænser af, eller når familien skal til at ud ad døren, at forældrene kommer til at råbe ad deres børn.
Og så kommer den dårlige samvittighed snigende, viser Vores Børns undersøgelse. Det gælder for 61 procent, mens 32 procent ligefrem skammer sig, når de har hævet stemmen over for ungerne.
”Hvornår skælder man ud? Hæver stemmen? Sætter grænser? Udsteder regler? Opdrager? Det er svært at vurdere. Dermed også svært at vide, hvornår man gør noget ”forkert”, og det kan måske skabe en forvirring og utilstrækkelighedsfølelse blandt forældrene,” forklarer psykolog Julie Aasbjerg Andersen.
Fuld forståelse for andre forældre
Anderledes forstående er forældrene til gengæld over for hinanden. Hele 79 procent svarer nemlig, at de har fuld forståelse for, at andre forældre indimellem kommer til at råbe ad deres børn. Det kan ske for selv den bedste, svarer de. Vi er altså mere overbærende over for andre forældre. Men det bør vi også i langt højere grad være over for os selv, mener Julie Aasbjerg Andersen.
99 procent af deltagerne i undersøgelsen er mødre, og de har om nogen tendens til at dømme sig selv hårdt, påpeger psykologen.
”Mange mødre er optagede af alle de gange, hvor de mister besindelsen. Desværre er de ofte ikke så gode til at få øje på alle de situationer, hvor de hygger om børnene, viser omsorg og generelt er nogle gode nærværende mødre. Hvis du har råbt ad dit barn, så husk lige at tænke hele dagen igennem – har der også været gode stunder? Har du også talt med dit barn? Hvis det hele har været noget skidt, så husk, at du har en dag igen i morgen, hvor du kan rette op på det,” råder psykologen.