Vask af flyverdragt: Sådan passer du på vintertøjet
Uanset om flyverdragten har været dyr eller billig, skal du passe på den, hvis den skal gå i arv. Se her, hvordan du vasker en flyverdragt korrekt.
Om du vælger en dyrere eller billigere flyverdragt, er det en udskrivning – og også en udskrivning, du kan regne med sæson efter sæson. Derfor vil vi alle gerne, at flyverdragten skal holde længst muligt og måske kunne gå i arv eller videresælges efter brug. Men det kræver, at du renser flyverdragten.
Hvordan vasker jeg min flyverdragt?
– Man skal endelig ikke vaske for meget på den, for det, der gør, at den er vand- og vindtæt, det udvander man langsomt ved vask. Et godt råd er at bruge sportsvaskemiddel, når man vasker den, fordi det beskytter overfladen. Og så man skal aldrig bruge skyllemiddel, det ødelægger simpelthen de tekniske kvaliteter i en flyverdragt! Et barn bliver oftest beskidt udefra, og dragten bliver sjældent rigtig beskidt indeni og trænger til en decideret vask, siger Helle Ghodt, direktør hos det danske børnetøjsfirma, Melton, som blandt andet producerer flyverdragter af mærket Mikk-line.
Må jeg tørretumble min flyverdragten?
Men når det er tid til en tur i maskinen, er det vigtigt, du følger vaskeanvisning, som desuden også kan hjælpe med information om, om dragten nu også tåler institutionens tørreskab eller tørretumbleren:
– En rigtig mudret flyverdragt kan sagtens tørre og blive børstet af og tørret over med en fugtig klud og så blive hængt til luftning og være køreklar igen. Det får den altså til at holde meget længere – og det skåner også miljøet. Win-win, siger Penille Dalmose Christensen. Hun er beklædningsdesigner, tidligere børnetøjsdesigner og nuværende underviser i bæredygtig mode ved KEA, Copenhagen School of Design and Technology.
Passer du din flyverdragt rigtigt, er investeringen måske ikke så stor, heller ikke selvom du vælger en dyr model, fordi den til gengæld holder længe.
– Jeg vil tro, at de fleste flyverdragter ved almindelig brug og mådeholden vask holder i to-tre sæsoner, med mindre man er meget uheldig. Og så kan man i øvrigt sagtens lappe flyverdragten, enten ved at sy eller lime en lap på, hvis der skulle komme et mindre hul eller revne, siger Penille Dalmose Christensen.