Tomatplanter

Guide: Sådan dyrker du dine egne tomatplanter

Tomater smager af sommer. Og er der noget bedre end at høste, farvestrålende, søde og smagfulde tomater, som du selv har dyrket? Få nemme tips til, hvordan du får succes med dyrkning af dine egne tomatplanter – og du kan roligt begynde allerede nu!

Røde, lilla, gule og stribede. Store, små eller blommeformede. Tomater fås i et væld af forskellige farver, størrelser og sorter, og da de er nemme at så og passe, er de et populært valg, hvis du vil dyrke dine egne grøntsager. Tomater trives både inde og ude og lidt afhængigt af sorten, kan du dyrke dine tomatplanter både i drivhus, direkte i jorden på friland eller sågar i potter på din altan eller i vindueskarmen.

Hvornår skal du så tomatplanter?

For at du kan nå at få glæde af dine tomatplanter og høste lækre tomater hele sommeren, er det en god ide at gå i gang med at forspire allerede i marts, så dine tomatplanter er klar til at blive plantet ud i drivhuset i begyndelsen af maj. Frilandstomater bør du dog vente med at plante ud til tidligst midt i maj, hvor jorden er lidt lunere, og risikoen for nattefrost er helt væk.

Så frøene i små potter eller i minidrivhuse med rum i og lad dem stå et lunt og lyst sted. Så snart de første spæde spirer kommer frem, bør dine tomatplanter stilles køligere men stadig lyst, for at hæmme væksten, så de bliver kraftigere.

Plant din tomatplante et solrigt sted

Tomatplanter er generelt ret taknemmelige, men de elsker kompostjord. Da ren kompostjord dog er for stærkt til tomatplanterne, bør du plante dem i en blanding af kompostjord, havejord og sand. For at få mest muligt ud af dine tomatplanter, bør du plante dem på et lunt og solrigt sted med masser af læ.

Jorden skal være over 15 grader, og hvis planterne står i drivhus, bør du passe på, at der ikke bliver for varmt. For at undgå for høje temperaturer i drivhuset, bør du åbne døre og vinduer – ellers risikerer du, at tomatplanterne får grønskjold.

Tomater i vindueskarmen

Med de rigtige sorter, kan du sagtens dyrke tomater i vindueskarmen. Det kræver blot, at du vælger en sort, der ikke bliver for stor eller kræver opbinding. Der findes flere slags, der er velegnede til potter, fx sorten Cherry Falls eller Tiny Tim. Sørg for at planten står lyst, men står din tomatplante i et sydvendt vindue, er det dog en god ide at skærme den mod den stærke og varme eftermiddagssol. Ryste ind imellem planten for bestøvning og vand den godt, så den ikke tørrer ud.

Sådan passer du din tomatplante

Da tomater er meget vandholdige, er de også meget ”tørstige”. Husk derfor for at vande dine tomatplanter jævnligt og sørg for, at de ikke tørrer ud. Tomater er selvbestøvende - det er vinden og insekterne, som befrugter dem. Har du ikke mange insekter fx i dit drivhus, så ryst planten jævnligt, når blomsterne er sprunget ud. Sørg desuden for at binde tomatplanterne op, efterhånden som de vokser sig store. Bind dem fx op ad bambusgrene, espalier eller i drivhusets tag og anvend snore, der ikke skærer i planternes stængler.

Husk at ”knibe” din tomatplante

For at undgå at dine tomatplanter vokser for vildt, bliver buskede og stjæler energi fra blomsterdannelsen, er det nødvendigt at knibe eller nippe planterne. Det vil sige, at du med fingrene fjerner alle de sideskud, som tomatplanten danner. Ved at knibe sideskuddene får planten kræfter til at danne blomsterklaser samt masser af lys og luft til, at tomaterne kan udvikle sig.

Hvornår kan tomaterne plukkes?

Der går ca. et par måneder fra tomatplanterne blomstrer, og til du kan plukke de første modne tomater. Lidt afhængigt af hvornår du har plantet dine tomatplanter, kan du være heldig at høste tomater helt frem til midten af oktober, og ikke helt modne tomater kan sagtens eftermodne indenfor. Ønsker du mere smag i tomaterne, er det dog en god ide at lade dem hænge på tomatplanten så længe som muligt.

Derfor visner din tomatplante: 5 ting, der kan gå ”galt”

1. Min tomatplante bliver bleg og får pletter på bladene

Skyldes ofte af planten ikke får tilstrækkelig gødning. Tomatplanter er sultne og skal både vandes og gødes ofte.

2. Bladene på min tomatplante ser forkrøblede ud

Hvis bladene på din tomatplante krøller, kan det skyldes for meget gødning. Hold igen med gødningen for en tid og giv udelukkende planten vand, indtil bladene ser normale ud igen.

3. Min tomatplante sætter mange blade men få frugter

For mange blade tager energi fra tomaterne. Sørg derfor for at knibe planten ved at fjerne alle sideskud, der dukker op ved basis af bladene, så din tomatplante kun får en stamme.

4. Der er brune platter på tomatblade og bladstængler

Det skyldes, at din tomatplante er angrebet af grå- eller kartoffelskimmel og skyldes høj luftfugtighed. Undgå vand på bladene og sørg for at lufte godt ud. Fjern de angrebne blade.

5. Tomatplanten blomstrer men sætter ingen tomater

Det skyldes, at blomsterne ikke er blevet bestøvet. Hvis dine tomatplanter står i drivhus, skal du sørge for at åbne døre og vinduer, så insekter og vinden kan sikre, at blomsterne bestøves, eller ryst forsigtigt planterne ind imellem.

8 populære tomatplanter

Der findes mange forskellige tomatsorter, hvoraf de mest populære nok er cherrytomater, blommetomater og de store bøftomater. Foruden de klassiske sorter er der efterhånden kommet mange andre spændende sorter, fx de tigerstribede, gule og brunsorte tomater. Prøv at eksperimentere lidt med nogle forskellige sorter, og find frem til dem, som du synes bedst om.

Tomat Elin

En af de mest almindelige tomatplanter. Meget velsmagende, fast og saftig. Trives bedst i meget lys – gerne i direkte sol. Plantes i drivhuset eller på sydvendt terrasse.

Tomat Gourmet

Tomatplante til både friland og drivhus. Placeres lyst og gerne i direkte sollys. En meget smagfuld og krydret tomat.

Cherrytomat Orange Paruche

En flot orange tomat, der er meget sød, krydret og velsmagende. Planten trives lyst og gerne i direkte sollys i drivhus eller på terrasse, der vender mod syd.

Tomat San Marzano

Stor aflang italiensk madtomat. Kan dyrkes både i drivhus og på friland. Har en sød og kraftig smag - egner sig godt til gryderetter og saucer.

Tomat Favorita

En cherrytomat med flotte røde tomater. Er meget dyrkningssikker og egner sig til både friland og drivhus. Stort udbytte af lange klaser tomater.

Tomat Bøf ”Marmande”

En stor bøftomat, der er meget kød- og smagfuld. Kraftigt voksende tomatplante, der trives lyst og gerne i direkte sol både på friland og i drivhus. Giver en god tomathøst.

Tomat Lille blomme ”Dasher”

Tomatplante, der sætter mange frugter og er kåret til en af de mest velsmagende tomater. Placering i drivhus eller på friland og gerne i direkte sollys.

Tomat Tiny Tim

En meget kompakt og forgrenet cherrytomat. Kan dyrkes i potter i vindueskarm eller krukker på altanen. Giver små, velsmagende tomater.

Kilder: Havenyt.dk, idenyt.dk, homeandgarden.dk