Julebolig: Rustik og naturlig
Boligstylist og dekoratør Susanne Gernyx pynter altid forskelligt op fra år til år. I år står den på rustikke materialer, bløde, støvede nuancer og som altid, ingen nisser eller overflødigt glitter. For her er de største juleklichéer ikke inviteret med til fest.
Hjemme hos Susanne Gernyx starter julen altid i midten af november, hvor årets pynt begynder at indtage hende og hendes mands herskabslejlighed på Østerbro.
– Det kan vel kaldes en erhvervsskade, for i min butik Sortsøe Interiør i Hellerup arbejder jeg hver eneste dag med indretning, og her sælger vi jo julepynt fra starten af november, fortæller Susanne, der typisk pynter op første søndag i advent.
– De år vi skal holde juleaften hos os, pynter jeg generelt mere op. Sidste år holdt vi det f.eks. ude, så julepynten begrænsede sig nærmest kun til fire bloklys med tal på, der agerede adventskrans.
I år skal julen dog fejres hjemme, hvor de efter fast tradition bliver ni omkring julebordet – den nærmeste familie, hvor alle er voksne.
– Når nu der ingen børn er, føler jeg godt, jeg kan forsvare at gøre julen "pæn" og holde farveskalaen nedtonet. For når der ikke er nogen barnlige sjæle, der bliver skuffede over, at der ikke er kravlenisser og fugle på kviste, så vil jeg da hellere bare holde mig til det, jeg selv synes om, forklarer hun og tænker med gru tilbage på sin og mandens første jul sammen i deres nye fælles hjem. Et rent farveorgie, husker hun, med nisser, glimmer og trompeter, som henover de næste år stille og roligt røg ud.
– Men selvom jeg går op i, hvordan jeg pynter mit hjem op til jul, går det altså også helt galt for mig engang imellem. Et år havde jeg et guld- og sølvjuletræ, der var
tudegrimt. Jeg må have været forvirret og ude af stand til at vælge, fortæller hun.
I år har Susanne dog fået julen, som hun bedst kan lide den: Enkel, rustik og nordisk med elementer fra naturen, så hjemmets lyse og klassiske indretning bliver lidt troldeagtig.
Ingen farver, tak
– Jeg elsker jul, men har det svært med farver, og derfor er kulørt pynt bare ikke min afdeling. Meget af min pynt er fundet hos Oisoioi, der laver diskret julepynt i blød velour i skønne, douce farver. Jeg har valgt min pynt i tre forskellige farver i tre forskellige stuer, og hængt dem på lærkegrene, fortæller Susanne, som har hentet grenene i skoven, så der stadig er lav og nåle på. For Susanne skal julen altså ikke være et stort brøl af umotiveret pynt, men mere stille og diskret. Derfor de dæmpede farver som gråt, sølv, hvidt og natur.
Når Susanne tæller efter, har hun omkring otte Ikea-kasser fyldt med julepynt. Hendes søster kalder kasserne, der står ovenpå Susannes klædeskab, for lageret. Et lager, der tager til i størrelse år for år, for Susanne er vild med at pynte forskelligt op hvert år. Sidste år var det store franske glaskugler i sølv, der lå rundt om i kurve sammen med grankogler.
– Det lyder måske krukket, men jeg går meget op i at pynte op på en ny måde hvert år, måske fordi det er mit arbejde at indrette og være kreativ. De år, hvor vi fejrer jul hos min mor eller søster, tager jeg ud og pynter op der. Og de er altid med på den, fortæller hun.
At det ligesom er blevet en tradition, ikke at have nogen traditioner, når det kommer til pynt, har desværre den omkostning, at der ikke lige er de der kugler fra mormor eller minder fra barndommen.
Juleaften er traditioner
– Men for os er det måden at gøre det på. Det føles rigtigt for os at fejre julen på en mere moderne og fornyet måde, siger hun og understreger, at det, julen først og fremmest giver hende, er hygge i hjemmet – at tænde stearinlys og gå i blødt tøj. Og så er der lysten til at drikke varm gløgg og rødvin med vennerne.
– Og så elsker jeg jo, at det er alle tiders lejlighed til at lege kreativ og pynte op i mine omgivelser.
Helt fri for traditioner er julen nu ikke hjemme hos Susanne. For selvom hun er vild med at forny sig med ny pynt hvert år, nyder hun samtidig de faste rammer, der især er juleaftensdag.
–Vi starter aftenen med at vi alle ni overværer julegudstjenesten kl. 16 i Sankt Jacobs Kirke, der bliver efterfulgt af Dry Martinis og salte sager hjemme i lejligheden til lyden af Dean Martin – alt imens and og kalkun sveder færdige i ovnen.
– Jeg elsker hyggen omkring denne højtid. Men set udefra er det da lidt skørt, at det tager fem dage og en hel dag i køkkenet at få julen til at spille, og kun to timer at fjerne alle spor bagefter. Jeg piller pynten ned 25. december, så har jeg fået nok og er på udkig efter forårstegn og står klar til at gribe de første vintergækker ude på Grønttorvet.
Til venstre: Bløde og naturlige farver lægger op til masser af julehygge i stuen. Puder, Day Home, lammeskind, Organic Sheep, lille antikt bord, House of furniture hos Sortsøe Interior.
Til højre: På stuens gamle antikke konsolbord fra House of Furniture har Susanne dekoreret med masser af lysestager og glaskupler. Louis Phillip spejl i sølv, vintage, stager og kupler Day Home.
Til venstre: På sofabordet har Susanne brugt et marokkansk fad som base for lys og kogler. Alt fra Portobello.
Til højre: Masser af rustikke elementer er med til at give den klassiske og lyse indretning i Susannes hjem.
Fra stuen er der kig til entré og spisestue. Susanne har skabt en helhedseffekt mellem rummene ved at lade den rustikke pynt gå igen i reol og på vægge. Hjertekranse fra Oi Soi Oi, stage på gulv i drivtømmer fra My Hideaway, grå lammeskindspude fra Organic Sheep, alt fås hos Sortsøe Interior.
Til venstre: Ligesom resten af hjemmet er badeværelset indrettet i sort og hvidt. I vindueskarmen har Susanne pyntet med små grantræer og fyrfadsstager.
Til højre: Julehygge ved spisepladsen i køkkenet. Stole fra Tolix og bord og tallerkenrække er vintage.
Til venstre: Susanne har hentet størstedelen af årets julepynt fra naturen. Her pryder en rustik træskål med røde pigeon æbler og et par kogler på spisebordet. Skål, Årstiderne.
Til højre: De finurlige, friske lærkegrene er pyntet med velourfigurer i samme gammelrosa tone. På gulvet fyrfadsstager i kaneltræ, som dufter skønt. Alt fra Oisoioi hos Sortsøe Interior.
Læs også: Julebolig - traditionel og hyggelig