"Egentlig havde vi slet ikke brug for det, men jeg fik alligevel overtalt min mand til, at det skulle være vores"
Det lille byhus i det gamle fiskermiljø ved Lillestranden i Kerteminde er Louise og Jesper Andreasens tilflugtssted, når der higes efter frisk havluft og ren afslapning. Kig med indenfor i den hyggelige lille oase indrettet i maritime farver.
Engang rummede de små byhuse i Kertemindes gamle fiskerkvarter større familier, der levede af at fiske og måtte stuve sig sammen på under 50 kvadratmeter. I dag er området blevet et attraktivt sted, hvor de hyggelige byhuse med direkte adgang til havet fra baghaven fungerer som små oaser. Louise Andreasen og hendes mand, Jesper, bruger deres lille røde hus som en slags maritim kolonihave.
– Min mand lever af at opkøbe gamle byhuse og sætte dem i stand og udleje. Det her lille fiskerhus var et af dem, jeg ikke kunne lade gå videre. Jeg faldt pladask for charmen og måtte bare bruge det selv. Egentlig havde vi slet ikke brug for det, men jeg fik alligevel overtalt min mand til, at det skulle være vores, fortæller Louise, som sjældent flytter ud i byhuset, da de bor tæt på. Men det er blevet et fristed, hvor de kigger forbi et par timer for at nyde at være tæt på vandet og den friske luft.
– Når man til daglig bor i et stort hus med store børn, er det rart at kunne tage hen til et intimt sted, der slår armene om en. Det er lidt ligesom at tage på en miniferie, fortæller hun.
Selvom huset på blot 42 kvadratmeter er hyggeligt, er det meget trængt. Der er ikke plads til mange overflødigheder, og der er derfor indrettet let og praktisk.
– Beliggenheden og udsigten er den helt store værdi her. For man ER tæt på hinanden og kan næsten høre, hvad naboen tænker. Men det, synes jeg, kun er hyggeligt, for der hvor vi bor til hverdag, kan der gå lang tid imellem, at man mødes over de høje hække. Med egen bådebro og udsigt til fiskernes arbejde på havnen var det naturligt at indrette det lille byhus i en enkel og maritim stemning. Der er holdt fokus på helt lyse farver, såsom hvid og sarte havblå nuancer. Tekstilerne er lette og naturlige, enten i striber eller ensfarvede. Møblerne er i rattan – et let materiale der giver en skøn stemning i huset og samtidig nemt kan flyttes rundt, hvis parret har inviteret gæster.
At Louise har valgt møbler i rattan er nu heller ikke en tilfældighed. Hun er tredje generation i familiefirmaet Sika-Design, der har specialiseret sig i at lave rattan-møbler. Det var hendes farfar, der startede virksomheden under Anden Verdenskrig. Mange havde svært ved at finde job, og han fik derfor ideen at få flettet kurve i naturmaterialer på nærliggende gårde.
– Jeg er jo opvokset med rattan og har altid været vild med det smukke naturmateriale. Jeg synes for eksempel, at møblerne passer så fint ind til det lille byhus. I firmaet Sika-Design har Louise desuden kollektionen Atmosphere, der laver interiør som puder, tæpper og keramik, og som er et fint supplement til rattanmøblerne.
– Jeg elsker at indrette og kan slet ikke lade være, så snart jeg spotter en mulighed. Jeg indretter også de huse, som min mand opkøber, og synes det er sjovt at kunne forene hobby og arbejde, fortæller hun.
Tip
Indret med ekstra knager til opbevaring når kvadratmeterne er få. Her er der lavet ekstra opbevaring til en strandkurv og tæppe, begge fra Atmosphere.