Minipotteplanter

Pynt boligen med potteplanter i miniformat

Potteplanter i ministørrelse er uimodståelige, og de herlige småblomster kan bruges overalt i boligen, alene eller i små grupper.

Frodigt fad

Frodigt fad

Det kommer næsten til at ligne en lille have, hvis du samler forskellige miniplanter på et fad. Kaktus og andre sukkulente vækster ses ofte i miniudgave, men du kan også finde klokke, piles og boronia som her.

Stor og lille

Stor og lille

Det ser sjovt ud, når du placerer miniplanterne sammen med tilsvarende planter i traditionel størrelse – så er forskellen til at få øje på. Her er det en lille kaktussamling, der pynter på hylderne. Kaktus og sukkulenter er særlig gode miniplanter, da de ikke har brug for meget vand.

Op at hænge

Op at hænge

Der er et stort udvalg af potter med ophæng, som er særligt velegnede til krybende planter med lange ranker. Prøv et ophæng i glas, som giver kig til rødderne. Hjerteranke med fint marmorerede hjerteformede blade er et oplagt bud på en hængende miniplante.

Bette orkide

Lav dine egne miniplanter

Der er mange smukke miniatureplanter i handlen, men du kan også lave dine egne smållinger ved at tage stiklinger fra dine potteplanter og sætte dem i små potter. Når planterne trives, vil de blive store og frodige, men de bevarer ministørrelsen et stykke tid.

Skal du bruge miniplanter til eksempelvis bordpynt, kan du fylde urtepotten med gennemvædet oasis og sætte stiklingen eller blomsten fast i. Overfladen kan du dække med en smule jord eller mos.

Bette orkide

Phalaenopsis er en populær orkidé, der er nem at passe og særdeles blomstervillig. Planten fås også i bedårende ministørrelse, og der er mange fine blomsterfarver at vælge imellem.

Fest i minidrivhuset

Fest i minidrivhuset

Du kan skabe en herligt frodig stemning ved at fylde et minidrivhus med forskellige planter i miniaturestørrelse, gerne med blomster i forskellige farver. Vælg for eksempel kalankoe, saintpaulia, potterose, phalaenopsis, krassula, roset og kaktus.

Fang fluerne

Fang fluerne

Fluefanger er en lille kødædende plante, som straks klapper ”kæberne” i, når der lander en uheldig flue eller et andet insekt på bladene. Planten opløser insektet ved hjælp af enzymer og optager næring fra det. Sød ser miniplanten ud, selv om den er lidt bidsk.

Fyld reolen

Fyld reolen

Har du en reol med flere små rum, er det oplagt at udstille forskellige miniplanter her, enten i mange skønne farver eller – hvis du går efter et roligt udtryk – grønne vækster med hvide blomster som krassula og klokke. De to flankeres her af kaktus, fluefanger og pilea.

TIP!

Lav en terrariehave, hvor du sætter miniplanter i bunden af et stort glas eller lignende.

Brug skåle og kopper

Du kan få små lerpotter, der passer til miniplanter, men prøv også at dyrke planterne i små skåle og flotte kopper.

  • Dyrker du miniplanter i beholdere uden hul i bunden, så læg lidt grus i bunden for at sikre dræn, og vær påpasselig med, at der ikke står vand i beholderen.
  • Miniplanter er perfekte til bordpynt. Sæt dem i beholdere, der matcher porcelænet eller dugen, for eksempel saltkar, askebægere, kaffekopper eller små vaser.
  • Vær særligt omhyggelig med at vande planter i skåle og kopper, da de hurtigt tørrer ud, men ikke kan tåle ret meget vand ad gangen.