Boller: Opskrift på nemme og lækre hjemmebagte boller
Boller – de bedste opskrifter på nybagte boller
Søde fastelavnsboller med cremefyld og krydrede juleboller med korender. Sunde grovboller til madpakken, koldhævede morgenboller og til hvide fødselsdagsboller, der smager både store og små. Hvad skal du bage? Her på ALT.dk finder du opskrifter på alle slags boller, og det gælder både de koldhævede, nemme, luftige og ikke mindst de hurtige, du kan bage i en fart.
Hvad har duften af nyslået græs, friskbrygget kaffe og rent vasketøj til fælles? De er de dufte, vi holder allermest af. Men intet slår duften af nybagt brød. Og det gør bestemt ikke sagen værre, at den duft kommer fra nybagte boller. Tilføj så tandsmør, der smelter, så snart det rammer de lune, nybagte boller – så bliver det nærmest ikke bedre! Der findes både syndige og sunde udgaver, og så hører bollerne mange traditioner og højtider til.
Til fastelavn, fødselsdag, jul og påske
Boller op, boller ned – boller i min mave! Hvad ville fastelavn være uden fastelavnsboller? De to er uadskillelige som marcipan og jul. Eller chokolade-påskeæg og påske. Det er forskelligt, hvilken type fastelavnsboller man foretrækker. Nogle kan bedst li’ de gammeldags med creme, nogle ser helst, fyldet er syltetøj, og for nogle skal der gerne være begge dele i. Derudover er der også forskel på, om man foretrækker den i bolledejs- eller wienerbrødsudgave.
Men vidste du, at fastelavnsbollen kan dateres helt tilbage til år 1250? Fastelavnsbolleopskrifterne på ALT.dk har måske knap så mange år bagen, men ikke desto mindre er de både søde, syndige og lækre, og så er der så mange, det kan være svært at vælge. Inspirationen kan du få blandt disse 4 forrygende fastelavnsboller, der blandt andet har fyld af chokolade, creme og æble. Eller bag disse klassiske fastelavnsboller med marcipan og flødeskum, der nok skal blive et hit.
Du kan også finde boller på et traditionelt fødselsdagsbord sammen med kagemand og lys, flag og måske varm chokolade. Vi taler naturligvis om de helt hvide hvedeboller, der da også kaldes fødselsdagsboller. Bag de traditionelle fødselsdagsboller til næste fødselsdag, og servér dem nybagte med pålægschokolade, ost og marmelade. Her kan alle være med! Eller hvad med juleboller?
Julebollerne, der er krydrede med julens og årstidens bedste krydderier, er måske ikke så traditionelle som pebernødderne. Men ikke desto mindre er de en klassiker. Julebollerne kan for eksempel bages med kanel, nellike og kardemomme – så bliver det næsten ikke mere julet! Og tager du en tur til England, kan du faktisk også få påskeboller, der her er en traditionel bolleklassiker. Påskebollerne kaldes hot cross buns, og det skyldes, at hver bolle har et kryds på sig som et symbol på korset.
Med eller uden fyld?
En bolledej laves ofte helt uden fyld, hvilket passer godt til boller med pålæg. Men du kan også fylde dejen med mange forskellige, lækre råvarer. Det kunne for eksempel være dine yndlingsnødder og tørret frugt. Eller hvad med chokoladestykker? Chokoladeboller er muligvis en af de bedste bolleslags, og så findes den også i mange variationer. Se bare de 4 lækre bud herunder:
- Teboller med chokolade fra Emmerys
- Lækre boller med chokolade, appelsin og perlesukker
- Hindbærboller med hvid chokolade
- Chokoladeboller med tre slags chokolade
Grove boller er gode boller
Nu skal det naturligvis ikke kun handle om de bolletyper, der formentlig er bedst egnede som indslag til eftermiddagskaffen. Opskrifter på boller, der kan spises med lidt bedre samvittighed, er der mindst lige så mange af. Når bollerne skal være lidt sundere, kan du blandt det gøre dem mere fiberrige. Det anbefales som bekendt, at vi får flere fuldkorn i vores kost. Det er der flere grunde til. En af dem er fordøjelsen, der nyder godt af de sunde kostfibre. Og så er et højere indhold af kostfibre som regel også lig med en større mæthedsfornemmelse.
Du kan faktisk nemt gøre dine boller lidt grovere. Udskift de hvide, fiberfattige meltyper med en mere fiberrig variant. Det kan du gøre i almindelige, hvide boller, hvor du kan bruge en grovere meltype som speltmel eller fuldkornshvedemel i stedet for hvedemel. Du kan også erstatte noget af hvedemelet med havregryn, hvilket også er med til at give bollerne et højere fiberindhold. Eller brug denne opskrift på en sund dejopskrift, der kan bruges til mange ting. Det gælder gulerods- og courgetteboller, kerneboller og brødstænger med tørret frugt. Nemmere bliver det ikke!
Her på ALT.dk har vi masser af opskrifter på sundt brød. Du finder blandt andet opskriften på hjemmelavet rugbrød, der smager lige så godt som bagerens. Det gælder for eksempel dette 5-korns-rugbrød. Eller bag de lækreste nøddeboller med alle de nødder, du bedst kan li’. De smager fortrinligt, og så har de naturligvis alle nøddernes sunde egenskaber.
Glutenallergiker?
Grove meltyper er med andre ord at finde i de fleste opskrifter på sunde boller. Det samme gælder nødder og kerner, hvilket blandt andet skyldes indholdet af sunde Omega 3-fedtsyrer. For nogle er det dog ikke fiberindholdet, man skal holde øje med, men derimod gluten. Er du glutenallergiker, betyder det heldigvis ikke, at du skal forsage nybagte boller og øvrigt bagværk. Der er tværtimod masser af lækre opskrifter på boller uden gluten, der er bagt med glutenfri meltyper. Hvis du ikke spiser gluten, kan du for eksempel bage koldhævede glutenfri havreboller eller disse lækre, grønne glutenfri proteinboller. Sidstnævnte har desuden også et højt proteinindhold.
Start din morgen med nybagte boller
Det siges, at morgenmad er dagens vigtigste måltid. Det er der flere delte meninger om og så er vi i øvrigt også vidt forskellige, hvad morgen- og spisevaner angår. Men er du et vaskeægte morgenmenneske, er du formentlig enig i, at der næppe findes noget så godt, som at starte med nybagte boller. Heldigvis betyder det ikke, at du skal stå op, før en vis person får sko på for at komme i mål med dét projekt.
Du kan nemlig sagtens lave dejen til bollerne aftenen inden, hvis du laver en koldhævet dej. Almindelige boller skal typisk hæve 30-60 minutter et lunt sted, men det gælder ikke de koldhævede boller. Som det fremgår af navnet, skal de hæve et koldt sted. Gerne i køleskabet. Så kan du stå op, sætte bollerne ind i ovnen, der kan bage, mens du tager et bad. Og når du står ud af badet, er bollerne klar. Den slags boller kaldes derfor også for brusebadsboller. Glæd dig selv, familien og vennerne og slå en dej op til morgenbollerne i morgen. Du kan få inspiration til 3 forskellige boller, der kan laves dagen inden:
Gode råd til bollebagningen
Driller bolleprojektet? Når først du mestrer bollebagningen, er det ingen sag at blive familien eller vennekredsens bollebager. Hvis du endnu er en uerfaren bager, kan du måske nikke genkendende til de typiske bageproblemer. Det kan være, dejen kommer til overhæve, at du ælter den for lidt eller måske opløser du gæren forkert? Du er ikke alene, for disse 5 bagefejl er faktisk temmelig almindelige. Der er mange ting, der er med til at afgøre, hvor gode dine boller bliver. Det er blandt andet et spørgsmål den mængde æltning og hævning, ligesom bagetiden også noget at skulle have sagt. De tre ting og meget mere kan du blive klogere på med vores bageskole, hvor vi hjælper dig med at få både boller og alt andet bagværk til at sidde i skabet. Hver gang! Du får nemlig vores bedste råd og tips til bagværket, samt en vores fyldestgørende guide til, hvordan du bager verdens bedste brød og boller.