Lækre morgenboller
Så skal der bages surdejs boller.
15 stk.
Ingredienser
- Morgenboller
- 1 portion (ca. 3 dl) hvedesurdej (se herunder)
- 5 g gær
- 4½ dl lunkent vand
- 2 tsk. salt
- 250 g fuldkornsdurummel el. fuldkornsspeltmel
- ca. 500 g hvedemel
- Desuden:
- 1 sammenpisket æg
- 2-3 spsk. blåbirkes
- Grundopskrift på hvedesurdej (Ca. 3 dl)
- 2 dl vand (40 gr. varmt)
- 2 dl hvedemel
- 5 g gær
- Rør surdejen sammen, og kom den i et stort glas. Dæk med plastfilm, prik et par små huller i plasten.
- Lad blandingen stå 2-3 dage ved køkkentemperatur. Det skal dufte syrligt og må gerne boble lidt.
- ------------------------------
- Rør surdej, gær og vand sammen. Tilsæt de øvrige ingredienser. Ælt dejen grundigt, til den er smidig.
- Stil dejen til hævning i køleskab 10-12 timer tildækket. Tag dejen ud af køleskabet, og lad den stå 1 time.
- Form dejen til 15 boller. Lad dem efterhæve ca. 20 min. Pensl med æg, og drys med birkes.
- Bag bollerne ved 225 gr. i ca. 18 min. på midterste ovnribbe.
Tag sur dej fra til næste gang, inden du former dejen.
Kom 3 dl dej i et glas. Drys lidt salt på overfladen, og kom plastfilm over.
Sæt dejen i køleskab, hvor den kan holde sig et par uger og udvikler sig til surdej. Tag surdejen ud et døgn før, den skal bruges.