Lækre morgenboller

Lækre morgenboller

Så skal der bages surdejs boller.

15 stk.

Ingredienser

  • Morgenboller
  • 1 portion (ca. 3 dl) hvedesurdej (se herunder)
  • 5 g gær
  • 4½ dl lunkent vand
  • 2 tsk. salt
  • 250 g fuldkornsdurummel el. fuldkornsspeltmel
  • ca. 500 g hvedemel
  • Desuden:
  • 1 sammenpisket æg
  • 2-3 spsk. blåbirkes
  • Grundopskrift på hvedesurdej (Ca. 3 dl)
  • 2 dl vand (40 gr. varmt)
  • 2 dl hvedemel
  • 5 g gær

  1. Rør surdejen sammen, og kom den i et stort glas. Dæk med plastfilm, prik et par små huller i plasten.
  2. Lad blandingen stå 2-3 dage ved køkkentemperatur. Det skal dufte syrligt og må gerne boble lidt.
  3. ------------------------------
  4. Rør surdej, gær og vand sammen. Tilsæt de øvrige ingredienser. Ælt dejen grundigt, til den er smidig.
  5. Stil dejen til hævning i køleskab 10-12 timer tildækket. Tag dejen ud af køleskabet, og lad den stå 1 time.
  6. Form dejen til 15 boller. Lad dem efterhæve ca. 20 min. Pensl med æg, og drys med birkes.
  7. Bag bollerne ved 225 gr. i ca. 18 min. på midterste ovnribbe.

Tag sur dej fra til næste gang, inden du former dejen.

Kom 3 dl dej i et glas. Drys lidt salt på overfladen, og kom plastfilm over.

Sæt dejen i køleskab, hvor den kan holde sig et par uger og udvikler sig til surdej. Tag surdejen ud et døgn før, den skal bruges.

Sådan laver du din egen surdej

Grundopskrift på hvedesurdej

(Ca. 3 dl)

2 dl vand (40 gr. varmt)

2 dl hvedemel

5 g gær

SÅDAN LAVER DU SURDEJ:

1. Rør surdejen sammen, og kom den i et stort glas.

2. Dæk med plastfilm, prik et par små huller i plasten.

3. Lad blandingen stå 2-3 dage ved køkkentemperatur. Det skal dufte syrligt og må gerne boble lidt.