Sundt brød og sunde boller

1 sund dej - 3 lækre brød og boller

Det er heldigvis ikke svært at trylle lækre brød og boller frem i køkkenet. Se her, hvordan du forvandler en basisdej til 3 smagfulde og sprøde varianter.

15 boller eller 3 brødstænger

Total:3 timer

Ingredienser

  • Grunddej
  • 50 g gær
  • 1 liter kærnemælk
  • 3 tsk groft salt
  • 100 g solsikkekerner
  • 100 g hørfrø
  • 100 g rug- eller havreflager
  • 500 g groft speltmel
  • 300-400 g hvedemel
  • 1. Gulerods- & courgetteboller
  • 1 portion grunddej
  • 1/3 liter groftreven gulerod
  • 1/3 liter courgette
  • ca. 300 g hvedemel
  • Drys:
  • 2 spsk sesamfrø
  • 2. Kerneboller
  • 1 portion grunddej
  • 50 g groftknuste rugkerner
  • 100 g parboiled spelt
  • 50 g græskarkerner
  • ca. 200 g hvedemel
  • Drys:
  • 5 spsk græskarkerner
  • 3. Brødstænger med tørret frugt
  • 1 portion grunddej
  • 175 g i alt af hakkede abrikoser, tranebær og rosiner
  • 25 g gojibær
  • 50 g hakkede hasselnøddekerner
  • 300-350 g hvedemel
  • Drys:
  • evt. 1 spsk blå birkes

Sådan laver du grunddejen

  1. Grunddej
  2. Lun kærnemælk og rør gæren ud heri. Rør derefter de øvrige ingredienser i dejen. Hold lidt af melet tilbage og brug evt. en håndmixer. Sørg for, at dejen ikke bliver for fast, inden du tilsætter det ønskede fyld. Lad dejen hæve lunt tildækket ca. 1 time. Sæt store spiseskefulde af dejen på plader med bagepapir og lad bollerne/brødene efterhæve i 1 time.
  3. Bag bollerne/brødene gyldne og sprøde ved 200° varmluft i 20-25 minutter.
  4. Energi pr. stk.: 230 kcal
  5. 1. Gulerods- & courgetteboller
  6. Bag som beskrevet i grundopskriften. OBS! Vent med at tilsætte det resterende hvedemel efter det ønskede fyld. Melmængden vil nemlig variere med fyldet.
  7. Energi pr. stk.: 260 kcal
  8. 2. Kerneboller
  9. Bag som beskrevet i grundopskriften. OBS! Vent med at tilsætte det resterende hvedemel efter det ønskede fyld. Melmængden vil nemlig variere med fyldet.
  10. Energi pr. stk.: 350 kcal
  11. 3. Brødstænger med tørret frugt
  12. Del og form dejen til tre aflange stænger, læg dem i en baguetteform eller på en plade med bagepapir. Bag som beskrevet i grundopskriften. OBS! Vent med at tilsætte det resterende hvedemel efter det ønskede fyld. Melmængden vil nemlig variere med fyldet.
  13. 12 stk. af hver brødstang = 36 stk. i alt.
  14. Energi pr. stk.: 160 kcal
  15. Grydebrød
  16. 5-korns-rugbrød
  17. Mysliboller
  18. Rugkanter
  19. Burgerboller
PRØV OGSÅ - flere lækre opskrifter på hjemmebagt brød og boller: