Crème brûlée - de bedste opskrifter
Crème brûlée – opskrifter på den fløjlsbløde dessertklassiker
Er du i tvivl om, hvilken dessert du skal servere for dine gæster? Vi har svaret! Lav en crème brûlée – det er en dessert, man meget sjældent går galt i byen med. Vi viser dig, hvordan du laver den klassiske og ikoniske dessert, så den sidder helt i skabet. Og så får du også opskrifter på lækre crème brûlée-varianter med blandt andet bær, forskelligt frugt og lakrids for en anderledes version.
Hvad end du er den frankofile type eller bare almindelig dessertglad, er créme brúlée formentligt også på din top-3 over yndlingsdesserter. Det gælder nok også, hvis du er vild med karamel. Crème brûlée er på det nærmeste en ikonisk dessert, så det er slet ikke så underligt, at mange er meget glade for den. Den er fløjlsblød, cremet og lækker, og er måske for franskmændene, hvad panna cottaen eller gelatoen er for italienerne. Og så er crème brûlée slags dessert, man altid kan finde plads til.
En ikonisk, fransk klassiker
Nogle gange behøver det slet ikke at være kompliceret for at være godt. Dét er crème brûlée et godt bevis på. Den franske dessert, der har mere end 300 år på bagen, består nemlig blot af en simpel creme anglaise. Det er en legeret vaniljecreme, der ikke bare bruges til crème brûléen, men mange andre desserter.
Crème brûléen stammer fra den franske kogebog, Cuisinier royal et bourgeois, der er skrevet af den franske kok Fr François Massialot. Det er for øvrigt en legendarisk kogebog, som havde været selveste Marie Antonette værdig. Det var nemlig blandt andet heri, at opskriften på marengs så dagens lys for første gang.
Crème brûlée – enkel, lækker og uimodståelig
En helt almindelig crème brûlée er ikke en dessert, der kræver mange besøg i en specialforretning. Den skal nemlig laves med ingredienser, du formentlig allerede har i køleskabet. Det tæller sødmælk, æggeblommer og piskefløde.
Det er naturligvis ikke bare den cremede konsistens, der karakteriserer crème brûléen, men også det tynde karamellåg. Låget består af karamelliseret sukker, hvilket også givet anledning til dessertens navn. Direkte oversat fra fransk betyder crème brûlée nemlig ”brændt creme”.
Husk gasbrænderen
Selvom ingredienslisten er simpel, kommer vi ikke udenom, at en rigtig crème brûlée kræver, at du har en gasbrænder til rådighed. Den kan heldigvis købes til rimelige penge. Sukkerlåget skal laves lige inden serveringen, men cremen kan med stor fordel laves dagen før. På den måde kan du sætte den på køl og kan sikre dig, at den er kold, når du serverer den.
Det er nemlig sådan, at den er bedst – helt kold under låget og med en tynd, sprød top, der let kan knuses med en dessertske. Crème brûlée er med andre ord meget velegnet at lave i forvejen, hvilket blandt andet er en stor fordel, hvis du skal lave en større gæstemiddag, og derfor gerne vil forberede så meget som muligt inden.
Med jordbær, æbler og lakrids
Nogle vil påstå, at det er blasfemi at lave crème brûlée på andre måder end den klassiske, hvor den står helt for sig selv. Det er vi dog ikke helt enige i. Det kan tværtimod være forfriskende med en ny variant af den cremede dessert og især, hvis du flere gange før har lavet den klassiske version. Du kan for eksempel variere din crème brûlée ved at tilføje frugt.
Det kunne være bær, hvis syrlighed fungerer godt med dessertens cremede og søde smag. Æbler, jordbær, pærer og rabarber er også alle gode bud, og herunder kan du se, hvordan du bærer dig ad med dét projekt med en af de fire lækre opskrifter:
Eller hvad med en lakrids-version? Lakrids er lige nu her, der og alle vegne, og det gælder ikke mindst i desserter. Prøv en anderledes crème brûlée-version med italiensk råklakridspulver, som skal karamelliseres sammen med sukkeret.
Typiske crème brûlée-problemer
Den franske dessertklassiker er bestemt enkel, men ikke desto mindre er der nogle crème brûlée-problemer, som mange oplever. Og hvis du har planlagt en lækker middag for venner og bekendte, er det selvsagt rigtig ærgerligt, hvis ikke også middagens søde afslutning sidder lige i skabet. Vi har samlet nogle af typiske crème brûlée-problemer, og giver dig herunder svaret på, hvordan du kan undgå dem:
- Skiller den?
Hvis din creme begynder at skille i gryden, kan det skyldes, at du ikke rører omhyggeligt nok i den efter, at æggene er kommet i. Cremen vil også skille, hvis den begynder at koge. Det er derfor også noget, du for alt i verden skal undgå.
- Vil den ikke stivne?
Lav din crème brûlée aftenen inden, du skal bruge den. På den måde har cremen god tid til at stivne. Og vent så med at lave sukkerlåget til lige inden, den skal serveres. - Hvad serverer man til Crème brûlée?
Dessertklassikeren spises oftest som helt, som den er, men du kan også servere lidt bær til. Og gerne helt friske, hvis årstiden tillader det. - Hvor længe kan den holde sig?
Det giver måske sig selv, at en crème brûlée skal opbevares på køl. Her kan den holde sig i 2-3 dage. - Bliver sukkerlåget brændt?
Det handler om, at du ikke holder gasbrænderen samme sted. Så undgår du, at sukkerlåget bliver brændt. Gå forsigtigt frem med gasbrænderen, og gør det hellere to gange, hvis det skal være et lidt tykkere sukkerlåg.
Dessert til alle
Hvis du er som de fleste, elsker du også dessert. Det gør vi i hvert fald! Faktisk så meget, at vi har over 1500 opskrifter på desserter i forskellige afskygninger. Det gælder alt fra klassikere som citronfromage og chokolademousse til nyfortolkninger af desserter, som du måske ikke har lavet før. Du kan blandt andet finde frugt-desserter til dem, der foretrækker det friskt, og chokoladedesserter til dem, der ikke kan få det syndigt nok. Bliv inspireret og fristet i den store dessertopskriftsamling. Men vi advarer dig – mange af dem er stærkt vanedannende. Se blandt andet herunder, hvordan du laver: