Den lækreste julestang
Kringle er skønt, gammeldags bagværk fyldt med lækker remonce og rosiner. Her er den lavet i en hurtig version som to stænger, der er nemme at rulle ud. Der er tilsat lidt julemagi i form af kardemomme og kanel i remoncen, som sammen med marcipanen og rosinerne giver den helt rette smag og duft af jul. Perfekte til en kop varm te eller gløgg.
4
Total:50 minutter
Arbejdstid:30 minutter
Ingredienser
Dej
- 300 g hvedemel
- 200 g smør, koldt
- 40 g gær
- 2 spsk lunt vand
- 2 æg
- 1 spsk sukker
- ½ tsk salt
Remonce
- 100 g smør, blødt
- 75 g sukker
- 200 g marcipan, groftrevet
- 1 tsk kartoffelmel
- 1 tsk kanel
- 1 tsk kardemomme
Desuden
- 100 g rosiner
- 1 æg, pisket
- 1 spsk mælk
- 2 spsk perlesukker
- 2 spsk mandelsplitter
Sådan gør du
- Dej: Kom melet i en røreskål, og hak det kolde smør i melet med en kniv. Smuldr smørret i melet til en grynet masse. Rør gæren ud i vandet i en lille skål. Kom æg, sukker og salt i gærblandingen, og pisk det sammen. Lav en lille fordybning i melet, og hæld gærblanding i. Saml hurtigt dejen, og ælt evt. lidt mere mel i. Lad dejen hæve i skålen dækket af et let fugtigt viskestykke i ca. 30 minutter.
- Remonce: Mos ingredienserne godt sammen med en gaffel til en ensartet masse. Lad remoncen stå ved stuetemperatur, til den skal bruges.
- Stænger: Tag dejen ud på et meldrysset bord, del den i to, og rul hvert dejstykke ud i ca. 30 x 25 cm. Fordel halvdelen af remoncen på hvert dejstykke, og smør den ud, men ikke helt ud til kanten. Fordel rosinerne over remoncen. Pensl dejkanten med sammenpisket æg og fold dejen ind mod midten, først fra den ene side og derefter fra den anden side, så hver stang bliver ca. 8-10 cm bred. Læg stængerne med samlingen nedad på en bageplade beklædt med bagepapir, og fold enderne ind under. Dæk stængerne med et letfugtigt viskestykke og lad dem efterhæve i ca. 30 minutter.
- Tænd ovnen på 180 varmluft. Pensl stængerne med sammenpisket æg og mælk, og drys med perlesukker og mandelsplitter. Bag dem midt i den forvarmede ovn i ca. 20 minutter. Lad dem afkøle lidt, inden de forsigtigt flyttes over på en bagerist. Server julestængerne nybagte og lune.
- Tip: Du kan også tilsætte sukat eller tørret appelsinskal sammen med rosinerne.