Leder: ”Guld, diamanter og en opal”
”Smykker kan være vigtige vidnesbyrd i forskellige faser i vores liv.” Det skriver chefredaktør Anne Lose i sin leder i denne måneds Eurowoman. Hermed løfter hun bl.a. sløret for den store smykkeguide, du får i dette nummer, hvor du også kan læse et stort interview med sanger Pernille Rosendahl.
Den er en genial samtalestarter – den store skarabæring i guld med ædelsten og en iøjnefaldende grøn opal i midten, solidt placeret på min højre pegefinger. Både voksne og børn kommenterer den og spørger til historien bag den: “Er den ægte? Er det en opal? Wauw, hvad er det, du har der?”
Jeg har egentlig altid været mest til underspillede smykker som spinkle guldringe med små diamanter og guldhoops i ørerne. Med tiden har jeg dog investeret i flere smykker med ‘vildere’ sten – fx mine øreringe med den smukkeste blå tanzanit fra guldsmeden Nadia Shelbaya, og jeg har genbrugt min mormors gamle turkiser og min farmors rubiner i nye smykker lavet hos guldsmeden Jeanette Nørlund og givet et af dem videre til min datter Dagmar.
Skarabæringen opdagede jeg ved et tilfælde på en online-auktion, hvor den var vurderet ret højt. Den er designet af Daniela Villegas, som er inspireret af naturen og har en overdådig brug af forskellige ædelstene og guld. Der kom ikke bud på den, så jeg væbnede mig med tålmodighed og fulgte den, mens den kom på auktion igen og igen. Til sidst slog jeg til og betalte langt under vurderingsprisen, men det vigtigste er, at den er blevet en del af mig, gør mig glad og giver mig styrke i det daglige påklædningsritual.
Smykker kan være vigtige vidnesbyrd i forskellige faser i vores liv: Dåb, konfirmation, det første barn, ægteskab, nyt job – eller som arvestykke fra et kært familiemedlem, som du bærer med dig gennem livet. De er selvfølgelig også et modestatement, men smykker har ofte et dybere lag, fordi de historisk har haft betydning i de fleste civilisationer. De er ladet med symboler, og de binder os sammen. At miste en værdifuldt smykke kan være et uvurderligt tab – og her tænker jeg ikke kun på kroner og ører, men de følelser, minder og tanker, der ligger i smykket. Og så kan smykker være en særdeles god investering.
I dette nummer af Eurowoman har vi sat fokus på smykker fra side 59, hvor du bl.a. kan møde diamantmesteren Ulrik Hartmann, som beretter om diamanternes magi, Sophie Bille Brahe, der om nogen har fået perlesmykker på manges ønskeliste, og guldsmeden Line Hallberg, der fortæller, hvorfor guld er et prægtigt materiale.
Forsiden prydes af sangeren Pernille Rosendahl, som også var på forsiden af Eurowoman i 2004 og 2009. Hun fylder 50 i marts og gør status i det store interview på side 14, der handler om forbudt kærlighed, mangel på ligestilling i musikbranchen og om det sårbare moderskab. Hun siger bl.a.:
“Jeg er bevidst om, at jeg har en stemme, og at jeg skal bruge den med omtanke. Jeg går meget ind for den stille hverdagsaktivisme, som vi alle sammen kan udføre. Jeg er ikke bare kommet for at underholde.”
Endvidere kan du møde radiovært Maria Fantino, danmarksmesteren i thaiboksning Sophia Ghani og forfatteren Leonora Christina Skov, der deler sin store kærlighed til en anden vigtig accessory – parfume.
God læselyst
Anne Lose