11 små hacks, der giver dig mere energi og overskud
Her giver coach Daisy Løvendahl dig 11 råd til, hvordan du får grundlagt nye vaner – eller rusket op i gamle – så du kan gå ind i efteråret med mere overskud og gode betingelser for at kunne leve dit bedste liv. Selv på travle hverdage.
1. Forstå vanens værdi
Forskning viser, at de fleste mennesker ikke er særligt vedholdende. Det betyder, at de fleste af os har svært ved at overholde en kur eller træne ekstra meget i en periode. Til gengæld trives mange godt med gode vaner. En vane kan kort forklares som noget, man bare gør uden at tænke nærmere over det. Man skal ikke være vedholdende og beslutte sig, når man udfører en vane. Man gør det bare. Hjernen skal ikke bruge energi på at tænke på, om det er nu eller senere eller i morgen, man skal gøre noget. Vanen sikrer, at det ved du allerede, så du gør det bare. Ligesom at børste tænder om aftenen og spise den morgenmad du plejer. Selvom vaner kan lyde som en kedelig rutine, så er de genvejen til at få hverdagen til at hænge sammen og støtte dig i det, som du gerne vil.
Derfor er det en gode idé her efter sommerferien, hvor du skal genstarte hverdagen, at bygge den op om nogle gode vaner, der tilsammen støtter dig i at leve, som du gerne vil.
2. Lad dig inspirere af forskningen om lykke
Vores egen erfaring er guld værd i forhold til at opbygge de gode vaner, som vi reelt har brug for. Men udover dette så kan det også være en god idé at lade sig inspirere af videnskaben. Forskningen om, hvad der skaber optimal menneskelig trivsel, peger blandt andet på, at relationer er afgørende for vores mentale sundhed. Derfor vil jeg opfordre dig til at prioritere at have mennesker i dit liv, som du elsker, og som elsker dig. Du behøver ikke have 10 veninder eller kunne samle 60 personer til en rund fødselsdag for at have nære relationer.
Det handler ikke om at kende mange, men om at have nogen, som du deler livets op- og nedture med. Om det er en kæreste, familie eller venner er ikke afgørende. Det handler udelukkende om, at du har mennesker i dit liv, som du oplever kærlighed og fællesskab med. Måske undrer du dig over, at dette perspektiv er med i en artikel om vaner, men mange mennesker mister forbindelsen til deres nære i den travle hverdag, fordi de ikke har en vane med at se dem. Når det at ses bliver en uendelig planlægningsøvelse, er der en stor sandsynlighed for, at det ikke sker.
3. Lav faste aftaler med dem, du elsker
Det gode liv er sammen med dem, vi elsker. Derfor mener jeg også, at du skal skabe sunde vaner om samvær med dem, du holder af. Uden faste aftaler eller traditioner ender man nemt med kun at se billeder af ens nære på de sociale medier. Og selvom du måske ser mange mennesker i din hverdag gennem arbejde og interesser, så er det ikke det samme som at have nære relationer. Derfor vil jeg opfordre dig til at stille skarpt på, hvem du ønsker at styrke din relation til. Hvem af dem, du holder af, vil du gerne se jævnligt?
Vælg en eller to, og skab tid med dem. Uanset om det er dine børn, din kæreste, veninde eller spændende netværksrelationer. Skab vaner med at gå til gymnastik sammen, svømme ugentligt, gå søndagsture eller drikke kaffe onsdag morgen. Lov mig, at du passer på dine relationer
4. Hvad er en god hverdag for dig?
Det er umuligt at skabe en god hverdag, hvis du ikke ved, hvad det er for dig. Det svarer til at skulle besøge en ny by uden at have hverken kort, telefon eller en guidebog. Så begynd med at reflektere over, hvad der giver dig følelsen af en god hverdag. Er det tid med din familie? Morgenmeditation? Motion flere gange om ugen? Naturoplevelser? At ses med vennerne til tirsdagspasta? Sexdates eller daglige stunder med din kæreste? Når du reflekterer over dette, så må du også gerne tage din erfaring med. Har du for eksempel haft en erfaring med at få efterårsblues, fordi du til oktober har overbooket dig selv siden sommer, så husk, at mere ro er en prioritet. Har du en erfaring med, at du stopper motionen, når dagene bliver kortere, så opbyg allerede nu en vane, som gør det nemmere for dig at blive ved, når du til 5 efteråret hellere vil blive under dynen.
5. Hvor meget vil du arbejde?
Måske har du et arbejde, hvor du ikke har indflydelse på hverken timerne eller tidspunkterne, men måske har du? Uanset om du har eller ej, så pas på med at gøre arbejdet til centrum i dit liv. Det er skønt at have et arbejde, som du holder af, og som du er engageret i. Jeg er en kæmpe fortaler for, at du skal have en karriere, som giver mening for dig, men husk også at holde fri. Mange mennesker lever i en cyklus, hvor de ender med at være helt færdige inden sommerferien, som de så bruger på at lade op. For så igen at være helt færdige til jul og bruge ferien på at lade op. Det er en cyklus, som kan fortsætte år efter år. Hvis du har den cyklus, så bryd den ved at skabe mere plads til dig i din hverdag.
Et godt sted at starte er ved at have gode skærmvaner. Når du arbejder, så gør det fokuseret. Men læg derefter mobilen med tilgang til mail og sociale medier osv. fra dig. Læg den i en skuffe, og glem den. Når du hele tiden ser på din telefon, så husker du dig selv på dit arbejde, og du fjerner dit nærvær. Dine relationer opfatter dig som fraværende, og du får sendt signaler om at være utilgængelig – også selvom det bare er 3 sekunder. Hvis du ønsker at have sunde vaner omkring dit arbejde, så er en stærk genvej at have ægte fri i nogle tidsrum hver dag uden mobil og påmindelser om dit arbejdsliv.
6. Spis mad du bliver glad af
Du kender sikkert alle kostråd og har måske også nogle kogebøger stående med bud på, hvordan du skal spise sundt. Problemer for de fleste er ikke mangel på viden. Du ved godt, hvordan du burde spise. Problemet er bare, at når sulten melder sig, så forsvinder rationaliteten. Vi spiser med andre ord det, som står foran os. Derfor vil jeg opfordre dig at tage nogle få beslutninger om, hvordan du spiser.
Hvis du har ønsker om for eksempel at spise mindre sukker eller mere grønt, så hav en klar strategi for, hvordan det skal ske. Meget sund, hurtig mad kræver faktisk tid at lave. Det er ikke et problem, hvis du har tiden til det, men hvis du ikke har forberedt din salat og står torsdag morgen og kigger ind i køleskabet, så ender du sikkert med at spise det, som du plejer. Derfor skal du være meget specifik med at have en strategi for, hvad du eventuelt skal spise i stedet for frokostordningen på arbejdet eller om aftenen efter en lang dag. Det giver ikke altid en følelse af belønning med det samme, men det skaber glæde på længere sigt at vide, at du passer godt på din krop.
7. Hav en træningsven
Hvis du allerede har skabt dig gode træningsvaner, så tillykke. Hvis du kæmper med at få overholdt din træning, så kan det være en stor hjælp at træne sammen med en anden. Nogle bruger en personlig træner for at sikre kvaliteten af træningen, men også for at skabe en følelse af forpligtigelse. Det er de færreste, der vil spilde pengene og lade træneren stå og vente, fordi chefen lige har sendt en vigtig mail. Det er derfor personlig træning virker. Vi føler os forpligtigede, når vi bruger penge på noget. Udover penge så er sociale bånd også en stærk genvej til at få overholdt træningsaftaler. Så meld dig til et hold, gå med i et træningsfællesskab, eller træn sammen med en ven. Når du træner sammen med andre, så forbedrer du dine chancer for at holde træningen ved lige så længe, at du reelt har skabt en ny vane.
8. Lav din liste
Når du ved, hvad der giver dig en god hverdag, så bliv ultrakonkret. For på en kold dag i efteråret med flere deadlines på arbejdet har du ikke ret meget overskud til at reflektere. Så skal du vide, hvad du skal prioritere og være i gang med dine gode vaner. Skriv derfor en liste til dig selv med de konkrete ting, som du prioriterer højt i din hverdag og det, som du ønsker, skal være vaner i dit liv. Det er en god idé ikke at ville skabe fem nye vaner på én gang. Vælg en enkelt vane ad gangen, og fokusér på at opbygge den. Når den kører, så kan du fokusere på den næste.
9. Planlæg din uge
Din kalender kan være et godt redskab til at hjælpe dig til at opbygge gode vaner. Gode vaner handler nemlig om gentagelse. Hjernen lærer, at noget er en vane ved, at du gør det samme mange gange. Derfor er det i princippet bedre, at du tager i træningscentret og bliver der 10 minutter, end at du helt lader være. Så når du ved, hvad der er vigtigt for dig at have i din hverdag, så afsæt tid til det. Skriv det i din kalender. Uanset om det er at morgenløbe mandag, onsdag og fredag, lave yoga på et bestemt hold om tirsdagen eller forberede ugens sunde mad om søndagen. Sæt tid af til det, du vil.
10. Vær kompromiløs med din tid
En af de største faldgruber, når du opbygger nye, gode vaner, er alle andres behov. Hvis du er som mange andre, så er der sandsynlighed for, at du vejer dine behov mod andres og hele tiden tænker, at andres behov er vigtigere end dine. Det betyder, at du nemt kan lave refleksionerne, skrive listen og afsætte tid i din kalender, men så snart hverdagen rammer, og andre kalder på dig, så laver du om i dine prioriteter. Men det stopper nu. Du må gerne være kompromisløs omkring det, som er vigtigt for dig. Du må gerne sige nej til invitationer, opgaver på arbejdet og alt muligt andet. Det kræver tid og tålmodighed at opbygge en vane. Derfor er det supervigtigt, at du bliver ved.
11. Stå op 30 minutter før du skal
Dette råd er ikke videnskabeligt funderet, men mere en erfaring fra mange år i samtalerummet. Mange menneskers hverdag bliver overfyldt, og de gode vaner ryger, fordi det hele går for stærkt. Pludseligt tager den ene uge den anden. Før du ved af det, skåler vi for nytåret og alt det, du ikke nåede ryger på listen over nytårsønsker. I stedet for at tage en tur i hamsterhjulet så tag dig tid til at tænke hver dag. Stå op 30 minutter, før du skal, og begynd dagen med at tænke lidt over alt og intet. Kuren mod hamsterhjulet er at træffe bevidste valg hele tiden. Hvordan får jeg i dag taget mig tid til mine gode vaner? Hvad kan jeg rykke rundt på for at nå det hele? Er der en, som jeg elsker, som jeg skal tage mig tid til i dag? Hvad har jeg brug for i dag? Det er kombinationen af strategien, planlægningen og kreativiteten de enkelte dage, når du kender nuet, som tilsammen skaber det bedste liv.