Tynde 90'er-bryn

En skønhedstrend fra 90’erne er – til manges store overraskelse – tilbage

90’ernes tynde bryn, der vækker rædsel hos mange, er muligvis ved at gøre comeback. Dog i en mindre overplukket version – det er i hvert fald skønhedsekspert Sara Rostrups forhåbning.

Hvilken skønhedstrend husker du især 90’erne for? Du vil – højest sandsynligt – svare: De tynde bryn, mens det løber dig koldt ned ad ryggen …

Og det er præcis dén, som atter er på alles læber. Meget tyder nemlig på, at de tynde bryn er på vej tilbage (😱!).

Der er dog en vis skepsis at spore hos skønhedsekspert og makeupartist, Sara Rostrup, da jeg spørger hende over en telefonforbindelse, om det virkelig kan passe.

”Det er jo sådan med moden, at den går igen hvert 30. år, cirka. Og ligesom 90'er-moden har domineret modebranchen de sidste par år, smitter den også af på skønhedsbranchen. Og det betyder derfor, at flere vender tilbage til de tynde bryn,” siger Sara Rostrup.

En æra med buskede bryn

De seneste par år har vi ellers gerne ville have alt andet end tynde bryn. Faktisk har vores bryn nærmest ikke kunnet blive mørke og buskede nok.

Årsagen er modellen Cara Delevingne, som for godt 10 år siden tog verden med storm med sine buskede bryn, fortæller Sara Rostrup.

”Cara Delevingne introducerede os for de mere markerede, mere mørke og lidt mere maskuline bryn, som har defineret brynmoden de seneste mange år. I den forbindelse er der også blevet lanceret sindssygt mange brynprodukter, som sera, brynmascara med og uden farve og geler, så alle kunne få de brede bryn. Også dem, der overplukkede deres bryn i 90’erne.”

Det har altså handlet om at få maksimalt ud af sine bryn. Derfor har vi også set en tendens til, at brynene er blevet børstet opad for at give dem mere bredde. Men de buskede bryn er ikke længere altdominerende, fortæller hun.

”I dag har vi mange flere inspirationskilder til, hvordan bryn skal se ud, end vi tidligere har haft. I dag kommer trends mange steder fra. Der er influencer-segmentet, Kim Kardashian-looket og high fashion. Alt efter, hvilken type du er. Og lader du dig inspirere af high fashion, vil de tynde bryn nok appellere mere til dig,” siger Sara Rostrup.

Det er det samme, der gør sig gældende med de afblegede bryn, som vi har set på catwalken og i gadebilledet de seneste par år. De har været et bevis på, at man er med på moden, siger hun.

Kendis-effekten

Trods de tynde bryns blakkede ry, har de faktisk ligget og luret i kulissen de seneste år. Første gang de for alvor forsøgte at gøre comeback var i 2018, da Rihanna prydede forsiden af Vogue. Det var til manges store overraskelse, for havde hun virkelig ladet sine bryn skamplukke?

Men nej, de var tegnet på, fortæller Sara Rostrup. Brynene gjorde dog, hvad de skulle: De fik folks opmærksomhed – og måske allerede dér, fik de lysten til prøve kræfter med de tynde bryn til at spire hos folk?

De efterfølgende år har de tynde bryn ikke gjort meget væsen af sig, men ved årets Met Gala gjorde kendisser som Doja Cat, Zendaya og Pamela Anderson deres entré på den røde løber med … tynde bryn!

”Det er klart, at Rihanna med tynde bryn på forsiden af Vogue viser en retning, men det er langt fra alt, man ser på en forside af et modemagasin, som tiltaler flertallet. Men det påvirker os, det er klart. Det samme gør det, når vi ser Pamela Anderson med sit no makeup-makeup-look under modeugen i Paris og igen til Met Gala. For os, der er født i 80'erne, var Pamela Anderson et bryn-ideal med sine tynde, flotte bryn. Og dem har hun jo stadigvæk – og ser smuk ud med dem. Men jeg kan ikke lade være med at tænke, at det nok er, fordi hun, som rigtig mange andre, barberede eller overplukkede sine bryn way back og derfor har givet op,” siger Sara Rostrup grinende.

tynde bryn.jpg
Fra venstre: Zendaya, Doja Cat og Pamela Anderson ved Met Gala 2024. Fotos: Getty Images.

Klog af skade

Betyder det så, at vi alle sammen skal i gang med pincetten igen i jagten på de tynde 90’er-bryn? Det korte svar fra Sara Rostrup er: nej. For du kan godt opnå et smallere bryn uden at risikere et bryn, der aldrig bliver sig selv igen.

”Lad for alt i verden være med at barbere eller overplukke dine bryn. Du kommer til at fortryde det,” fastslår hun og kommer i stedet med et alternativ, hvis du gerne vil afprøve de tynde bryn-looket:

”Der er andre ting, du kan gøre, hvis du vil have dine bryn til at syne smallere. I stedet for at børste brynene opad for at give dem bredde, skal de fra toppen børstes ned mod midten af brynet og tilsvarende opad fra bunden af brynet, så hårstråene samles på midten. Det vil få brynet til at syne mere markeret dér og altså virke mere smalt. Man kan også give illusionen af smalle bryn med en brynpencil, hvor farven centreres på midten af brynet.”

Med andre ord: De tynde bryn er tilbage, men i en mindre 90’er-tynd version – for de kommer med en pris. Det ved vi nu.

operasport.jpg
Fra OpéraSport-showet under den københavnske modeuge ss23, hvor Sara Rostrup lagde modellernes makeup. Her blev brynene gjort smalle med en brynpencil. Fotos: Privat.

Om Sara Rostrup

Mangeårig makeupartist og skønhedsekspert. Hun deler desuden ud af sin viden på Instagram-profilen @sarayoublush.