Hvor usundt er salt? Det svarer eksperten på her.

5 ting du bør vide om salt

Salt kan give dig forhøjet blodtrykog en øget risiko for hjertekar-sygdomme, hvis du spiser for meget af det. Det fortæller Hanne Høberg Hansen.

Hanne Høberg Hansen er bromatolog og ernæringsfaglig medarbejder i Fødevarestyrelsen, der netop har udgivet folderen ”Spis mad med mindre salt”. Men hvor meget salt er så for meget?

– I dag spiser danske kvinder i gennemsnit 7-8 gram salt om dagen, mens mænd spiser 9-11 gram, og vi anbefaler, at alle kommer ned på 5-6 gram om dagen, svarer Hanne Høberg Hansen og fortæller, at hvis vi skærer vores saltforbrug ned med tre gram om dagen, vil vi undgå omkring 1.000 dødsfald om året, ligesom man regner med, at 400.000 færre ville lide af forhøjet blodtryk. Og selvom du skulle synes, at du er frisk og i fin form, og at risikoen for forhøjet blodtryk og hjerte-karsygdomme ligger flere år ud i fremtiden, bør du begynde at spare på saltet allerede nu.

– Salt påvirker din krop, uanset hvor gammel du er. Derfor anbefaler vi også, at man begrænser børns saltindtag, siger Hanne Høberg Hansen og beroliger med, at du ikke skal være bange for at få for lidt salt, hvis du altså spiser normalt.

– Kroppen behøver ikke mere end 1,5 gram salt om dagen, og det kan normalt dækkes af det naturlige indhold, der findes i råvarerne, så du kommer aldrig ned, hvor det er et problem, siger hun og fortæller, at de største kilder til salt herhjemme er brød, fordi vi spiser så meget af det, samt kødpålæg. Derudover får vi også meget salt fra ost og færdigretter. Vil du have produkter med mindre salt, råder Hanne Høberg Hansen dig til at gå efter varer med Nøglehulsmærket, når du køber ind, da de Nøglehulsmærkede produkter ud over mindre fedt og sukker også indeholder mindre salt.

LÆS OGSÅ: Se 10 sunde mirakler i dit køleskab

5 ting, du skal vide om salt

1/ En halv teskefuld salt svarer til cirka tre gram.

2/ På mange fødevarer er saltindholdet angivet i natrium. Et gram natrium svarer til 2,5 gram salt.

3/ Salt har flere funktioner i mad: Det giver smag, konserverer og har også betydning for f.eks. brøds tekstur.

4/ Det tager tid at vænne sig til at spise mindre salt, men efter 12 uger, så skulle dine smagsløg være ”afsaltede”.

5/ Vil du spise mindre salt, så prøv f.eks. at droppe saltbøssen på spisebordet, at spise mindre kødpålæg og give maden smag med andre krydderier.

Kilde: Fødevarestyrelsens ”Spis mad med mindre salt” og ernæringsfaglig medarbejder Hanne Høberg Hansen.