Mor med barn i skoven

Annes råd mod flåter får tusindvis af reaktioner hvert år: ”Det fungerer super godt!”

Hvert år i flåtsæsonen bruger Anne Bank Nielsen og hendes familie et smart og noget anderledes tip for at undgå de muligvis farlige bid fra de små mider

”Det var vist min datters første skovtur. I hvert fald én af de første, for hun var helt lille på det tidspunkt. Det var måske netop derfor, vi var ekstra opmærksomme den dag.”

Sådan fortæller den 37-årige nordjyde Anne Bank Nielsen til alt.dk om den junidag i 2016, hvor hun og familien afprøvede et særligt trick mod de danske skovflåter – et trick, de siden har brugt hver gang, de har været i skoven.

GettyImages-1489205495.jpg

Foto: Getty Images

Netop juni måned, hvor Anne sammen med sin mand og datter nød den danske sommer på en skovtur, er midt i højsæsonen for flåter i Danmark, som løber fra maj til oktober, og familien opdagede da også hurtigt, at det vrimlede med de små mider.

Kort om skovflåten

  • Skovflåten er en mide, der lever af at suge blod. Den har otte ben, modsat tægen, der har seks ben. Det er vigtigt at fjerne flåten, inden den bider sig fast og suger blod.
  • I langt de fleste tilfælde er det ikke farligt at blive bidt af en flåt, og der opstår kun sygdom ved cirka 2 procent af alle flåtbid. Af alvorlige sygdomme er der to, nemlig Borreliose og TBE. 
  • Symptomerne på TBE starter med influenzalignende sygdom, der varer nogle dage. Så kan der komme en periode på få dage til få uger uden symptomer, hvorefter der hos cirka to ud af tre begynder at være tegn på hjernebetændelse med hovedpine, feber og lammelser.
  • Symptomer på Borreliose kan vise sig som et karakteristisk rødt velafgrænset hududslæt omkring bidstedet. Behandles man ikke i det første stadie, kan bakterien sprede sig i kroppen, og det kan betyde, at man kan få symptomer som feber, træthed, hovedpine, muskel- og ledsmerter samt hævede lymfeknuder uger til måneder efter smitte. Et nyt, dansk studie (2024) viser desuden, at seks personer i Danmark har fået konstateret gigt efter at være blevet smittet med borrelia efter flåtbit.
  • Infektionen kan sprede sig fra bidstedet til andre organer, som fx hjernen (neuroborreliose). Symptomerne på neuroborreliose viser sig typisk som hovedpine, nakke- og rygstivhed og udstrålende nervesmerter eller muskellammelser, typisk i ansigtet.

Kilder: Sundhed.dkStatens Serum InstitutNetdoktorApoteket.dkFlåtbid.dk.

Fnugrulle-tricket

Tricket, som Anne Bank Nielsen var faldet over et sted på internettet, er egentlig ganske simpelt.

Man tager en almindelig fnugrulle, som typisk bruges til netop fnug, støv og hår på tøjet, og kører den over tøjet, når skovturen er ovre.

”Jeg tænkte, at jeg måtte prøve idéen af – og allerede første gang fangede vi 20 på vores tøj!,” fortæller Anne.

”Tilfældigvis var der vildt mange skovflåter den dag, så vi kunne bare blive ved med at rulle dem af vores tøj. Så det fungerer super godt!” fortæller Anne, som dog understreger, at fnugrullen ikke er det eneste værn, man skal bruge i kampen mod flåtbid.

”Vi bruger det mest som en indikation på, hvorvidt der er mange flåter i skoven på det tidspunkt. Og hvis der er det, så er vi ekstra grundige, når vi tjekker kroppen, når vi kommer hjem,” fortæller Anne.

”Og vi sørger altid for at have lange støvler på og så strømperne ud over bukserne, så flåterne ikke kan kravle ind. Når vi så kommer hen til bilen bruger vi fnugrullen, som ligger klar i bilen, inden vi sætter os ind.”

Tusindvis af reaktioner

Efter skovturens store flåtfangst i 2016 besluttede Anne sig for at dele et billede af den flåtbeklædte fnugrulle i gruppen ”Svampeliv” på Facebook – og så tog det hurtigt fart.

”Opslaget fik masser af kommentarer og likes, og det er jo bare dejligt at andre, der opholder sig meget i naturen, som eksempelvis svampeentusiaster, kan bruge tippet,” fortæller Anne.

image4x46d.png

Hvordan beskytter man sig mod flåtbid?

Først og fremmest skal man forebygge flåtbid med den rigtige påklædning. Det er også vigtigt at opdage flåten hurtigt, og allerhelst før den bider, så den kan blive fjernet med det samme.

  • Vær ekstra opmærksom, når du færdes i områder med forekomst af mange flåter. Det er for eksempel skove eller højt græs i fugtige områder, hvor der er hjorte.
  • Når du bevæger dig i flåt-beboede-områder, så brug gummistøvler, lange bukser, lange ærmer og gerne en jakke.
  • Tjek altid dig selv og børn regelmæssigt efter for flåter, især bag ørerne og på varme og fugtige steder på kroppen.
  • Find de insektmidler frem, som også virker mod flåter, og smør dig ind, inden du går ud.
  • Er du først blevet bidt af en flåt, så fjern den hurtigt. Hold øje med om der kommer et rødt udslæt på huden omkring bidstedet. Får du influenzalignende symptomer, så søg læge.

Siden er opslaget blevet delt hvert år i flåtsæsonen på flere andre Facebooksider, og bliver også hvert år mødt af en stor respons.

Blandt andet har Anne opdaget, at flere også benytter sig af tricket til familiens firbenede medlemmer.

”Der er mange, der har skrevet, at de bruger det på deres hund også. Jeg har ikke selv hund, men det virker for andre. Så det er lige et ekstra pro-tip til at få flåterne ud af den lange pels, inden de når at bide sig fast.”

OBS! Husk, at det er vigtigt at tage alle forholdsregler for at undgå flåtbid - selv hvis du bruger det smarte fnugrulle-trick, bør du også huske dækkende beklædning, når du færdes i skovområder, ligesom det er vigtigt at tjekke sin krop for flåter grundigt efterfølgende. 

Det skal du gøre, hvis du har fået et flåtbid

Flåter lever af at suge blod. Finder man en flåt på sig selv eller en anden, skal den fjernes hurtigst muligt for at undgå at flåten overfører sygdomme. Hvis ikke flåten har bidt sig fast på huden, kan den børstes væk.

Har den allerede bidt sig fast, er det en god idé at I fjerner flåten ved at bruge en flåt-tang eller en pincet. Derfor kan det være en god idé at have redskabet med sig, når man er i naturen.