Danske forskere: Derfor kan mælk i kaffe gøre dig sundere
Nyt dansk studie tyder på, at noget så simpelt som kaffe med mælk kan have en antiinflammatorisk effekt på os.
Vi har tidligere skrevet om, at tre til fire kopper kaffe om dagen faktisk er forbundet med en let reduceret risiko for type 2-diabetes, demens, blodpropper og Parkinsons sygdom.
Og nu er der muligvis ekstra gode nyheder på vej til dig, der godt kan lide at drikke din kaffe med mælk. Det tyder ny forskning fra Københavns Universitet på.
Forklaringen skal findes i en kombination af proteiner og nogle særlige antioxidanter kaldet polyphenoler, som bl.a. findes i kaffebønner. Det mix kan nemlig fordoble de antiinflammatoriske egenskaber i kroppens immunceller – og derved gøre den bedre i stand til at bekæmpe inflammation.
Når bakterier og virus kommer ind i din krop, reagerer dit immunforsvar ved at udsende hvide blodlegemer og kemiske stoffer for at beskytte kroppen. Den reaktion kaldes inflammation eller betændelse.
Polyphenolerne findes allerede i kroppen samt i planter, frugt og grønt. Man ved allerede, at polyphenoler er sunde for mennesker, fordi de er med til at mindske såkaldt oxidativt stress i kroppen, som ofte forårsager inflammation.
I det nye danske studie, der netop er udgivet i Journal of Agricultural and Food Chemistry, undersøgte forskerne den antiinflammatoriske effekt af at kombinere polyphenoler med proteiner. Derfor påførte de immunceller en kunstig inflammation. Og her observerede forskerne, at immuncellerne med kombinationen af polyphenoler og aminosyrer var dobbelt så gode til at bekæmpe inflammationen som de celler, der kun var tilsat polyphenoler.
”Vores resultat viser, at reaktionen mellem polyphenoler og proteiner også sker i nogle kaffedrikke med mælk, som vi har undersøgt. Faktisk sker reaktionen så hurtigt, at den er svær at undgå i alle de fødevarer, vi indtil nu har undersøgt,” siger professor Marianne Nissen Lund fra Institut for Fødevarevidenskab, der har stået i spidsen for studiet.
Andre forskningsstudier har tidligere påvist, at polyphenolerne binder sig til proteiner i bl.a. kødprodukter, mælk og øl. I et andet nyt studie viser det sig, at molekylerne også binder sig til hinanden i en kaffedrik med mælk. For kaffebønnen er nemlig fyldt med polyphenoler, mens mælk er rig på proteiner.
”Derfor er det oplagt at forestille sig, at denne cocktail også kunne have en gavnlig effekt på inflammation i mennesker. Det skal vi nu undersøge nærmere, i første omgang i dyr, og så håber vi, at vi kan få forskningsmidler til at undersøge det i mennesker også,” siger professor Marianne Nissen Lund.