din sundhed, ekspertråd

Er du en skjult sukkergris?

En lang række af fødevarerne i dit køleskab indeholder store mængder skjult sukker − også selv om de umiddelbart er på listen over sunde varer. Se her, hvilke produkter du skal være på vagt overfor, næste gang du køber ind.

Slik, kage, sodavand og is er produkter, som du helt sikkert godt ved, er fyldt med sukker. Men vidste du, at en lang række mere almindelige mad- og drikkevarer også indeholder store mængder skjult sukker?

Fødevarer som brød, pålæg og ketchup indeholder skjult sukker og er en af årsagerne til, at halvdelen af alle børn og knap 25 pct. af alle voksne spiser mere sukker end anbefalet. Ifølge Sundhedsstyrelsen bør kun 10 pct. af kostens totale energiindtag på en dag stamme fra sukker. For en voksen kvinde svarer det til maksimalt 55 gram sukker om dagen.

– Vi får f.eks. også sukker, når vi spiser færdigvarer. Sukker bliver brugt i industrien, fordi det har nogle teknologiske egenskaber, og fordi det søder produktet. Meget sukker konserverer, fordi det binder vandet i produktet. Skimmelsvampe og bakterier lever bedst i vandholdige miljøer, og derfor  tilsættes sukkeret til for eksempel marmelader. I brød virker sukker som et skelet, der holder på brødets form. Det sker, fordi sukker karamelliserer og bliver stift under bagningen, forklarer ernæringsekspert og coach Marie Steenberger.

Netop derfor råder hun til at studere varernes deklaration nøje, inden de ryger ned i indkøbskurven. Det er nemlig her, du får et overblik over, hvor meget sukker de forskellige produkter indeholder.

– Det er altid godt at kigge på varedeklarationen. Den er bygget op sådan, at det, der er mest af i produktet, står først. På den måde kan du nogenlunde sjusse dig frem til, hvor meget sukker der er i varen. Du kan også kigge i indhold pr. 100 gram. Nogle gange står der mængden af tilsat sukker, andre gange fremgår det af kulhydratindholdet, siger Marie Steenberger.

Vær særlig opmærksom over for lightprodukter

Selv om de lette produkter lyder sunde, er det langt fra altid tilfældet, og derfor er det vigtigt at være opmærksom, når du handler.

– Det er en god idé at være lidt kritisk over for lightprodukter. Vi har i mange år været meget fokuseret på mængden af fedt i produktet, og mange produkter indeholder rigtig nok mindre fedt, men det er ofte bare blevet skiftet ud med sukker. Derfor kan det samlede antal kalorier pr. 100 gram være det samme, selv om fedtindholdet er lavt, og varen hedder light.

Bivirkningerne af for meget sukker i vores kost er mange. Store mængder af de små hvide krystaller har en negativ effekt på kroppen.

På de følgende side kan du se, hvilke 10 mad- og drikkevarer du skal holde særligt øje med

FrugtYoghurt

Frugtyoghurt er ikke så sundt, som det lyder, fordi det er sødet med sukker. Køb i stedet en yoghurt naturel og bland frisk frugt i selv. Du kan også røre lidt akaciehonning i. Det søder, og så kan du selv styre mængden.

Leverpostej

Nemt og lækkert, men ikke så sundt, som vi tror. Der er nemlig sukker i leverpostej. Kig på varedeklarationen, og vælg det produkt med mindst tilsat sukker, eller køb din leverpostej hos slagteren, hvor du kan spørge til opskriften.

Ketchup

Tomat er sundt, men ketchup indeholder store mængder sukker. Gå efter økologisk ketchup eller ketchupvarianter med lavt sukkerindhold. Der findes en del varianter uden sukker, eller hvor sukkerindholdet er reduceret.

Appelsinjuice

Appelsiner er sunde, og det kan juicen også være, hvis du sørger for at vælge den friskpressede variant, hvor du undgår tilsat sukker. Har du tiden, kan du også købe appelsinerne og presse din egen juice.

Lightprodukter

Bare fordi et produkt er light, betyder det ikke, at sukkerindholdet er lavt. Kig på varedeklarationen og nærstuder sukkerindholdet. Vær opmærksom på, om produktet i stedet indeholder kunstigt sukker som f.eks. aspartam, som er tilfældet i nogle drikkeyoghurter.

Morgenmadsprodukter

De morgenmadsprodukter, du finder i supermarkedet, indeholder ofte rigtig meget sukker, også selv om sukkerindholdet er reduceret. Kellogg’s Frosties har f.eks. lanceret en variant med mindre sukker, men selv med et sukkerindhold reduceret til 25 gram sukker pr. 100 gram har produktet stadig et meget højt indhold af sukker. Pas også på mysliprodukter. Find en mysli, der indeholder tørret frugt i stedet for sukker.

Pålæg

Færdiglavet pålæg som hamburgerryg og rullepølse indeholder sukker. Sørg for at tjekke produkterne, så du får fingrene i pålæg uden sukker, eller køb f.eks. hele spegepølser i stedet for skiveskåret pålæg, så du undgår sukker.

Salatdressing

Færdigblandede salatdressinger har sukker på ingredienslisten, derfor kan det være lidt af en bombe at hælde på den sunde salat. Det bedste er at lave dressingen selv, så du undgår sukker. Vær også opmærksom på, at dressinger i burgere eller pitabrød på restauranter indeholder sukker.

Brød

Meget brød og mange boller indeholder sukker, da det virker som et skelet, som holder på brødets form. Der findes dog mange brødtyper, der ikke er tilsat sukker, det gælder bare om at tjekke indholdet på varedeklarationen. Du kan også bage brødet selv, så du undgår sukker.

Alkohol

Det er sjovt, men det er også usundt, der kan nemlig tilsættes sukker i produktionen af øl. Hvis du helt vil undgå tilsat sukker, så drik hvidvin eller rødvin. Her kommer sukkeret kun fra druerne.

Tjek dine varer

Er der skjult sukker i din mad? Er du i tvivl om, hvordan du læser varedeklarationen? Tommelfingerreglen er, at den er bygget op, så de ingredienser, der er mest af i produktet, står først. På den måde kan du sjusse dig frem til, om der er lidt eller meget sukker i varen.

På en leverpostej står det tilsatte sukker f.eks. som noget af det sidste på varedeklarationen. Der er altså ikke meget sukker i en leverpostej sammenlignet med en flødeis, hvor sukkeret står som noget af det første. Du kan også kigge på indhold af kulhydrat pr. 100 gram. Sukkeret udgør kun en del af det samlede kulhydratindhold i varen. Men er der meget sukker i produktet, så kan mængden af kulhydrat pr. 100 gram sige noget om, hvor meget sukker der er tilsat.

Eksperten

Marie Steenberger er coach, ernæringsekspert og forfatter bag bogen „Slank dig let”. Bogen

er udgangspunkt for hendes slankekurser, der sætter fokus på årsagen til overvægt og de ubevidste spisemønstre. Marie Steenberger holder også kurser i businesscoaching og er fast ernæringsekspert hver torsdag i DRs Aftenshowet. Se mariesteenberger.dk