Da Erlend kyssede Rebecca for første gang, skete der pludseligt noget: ”Du er nødt til at ringe 112”
Rebecca og Erlends Tinder-date startede ellers lovende, men aftenen tog pludselig en dramatisk drejning.
Denne artikel blev bragt hosKlikk.noførste gang. Dette er en redigeret udgave.
Det var på datingappen Tinder, at 30-årige Erlend Onarheim matchede med Rebecca Nyberg, 29 år, lige før påske sidste år. Begge havde swipet til højre, hvilket betyder, at de kan lide hinanden.
Erlend kunne godt lide det, som Rebecca havde skrevet om sig selv på Tinder. Hun nævnte mange af de samme interesser, som han havde. Og så beskrev stemmen på hans telefon hendes udseende: "Mørkt, langt hår. Blå øjne".
”Køn”, tilføjede Erlend i sit eget hoved. På grund af sit synshandicap kunne han ikke se meget af det billede, hun havde lagt op, men han syntes bestemt, at hun var køn. Han turde dog ikke fortælle hende, at han ikke kunne se billederne på hendes profil af frygt for at skræmme hende væk.
”Han virker flot og rar,” tænkte Rebecca, da hun så Erlends billede. Hun havde tidligere mødt et par stykker via Tinder, men det havde aldrig fungeret. På Erlends profil stod der, at han arbejdede som massør, og det var et plus, for hun havde haft så ondt i ryggen på det seneste.
De skrev lidt sammen og blev hurtigt enige om, at de skulle ses.
Første date
Rebecca og Erlend aftalte at mødes hjemme hos ham på deres første date. Rebecca missede en bus og blev forsinket. Da hun stod af bussen og fandt adressen, befandt hun sig pludselig i et boligområde med parcelhuse.
”Han bor vel ikke stadig hjemme hos sine forældre?,” nåede hun at tænke, så hun blev lettet, da det viste sig, at han var flyttet hjemmefra for længe siden.
Men det gik hurtigt op for hende, at der var noget ved Erlend. Noget, hun ikke kunne sætte en finger på.
Det glemte hun dog hurtigt, for de to faldt ind i en hyggelig snak. Erlend åbnede en flaske vin. Glassene klirrede. Erlend kunne godt lide Rebecca. Hun var sød, rar og nem at tale med. Samtalen flød frem og tilbage. De talte om, hvordan deres liv havde været, om træning og arbejde. Store som små ting.
”Er du nogensinde kommet til skade?” spurgte Erlend.
Rebecca måtte tænke sig om en ekstra gang. Hun havde engang brækket sin tå.
”Det var virkelig smertefuldt, og jeg humpede rundt på krykker i to uger,” fortalte hun.
Så var det Erlends tur. Rebecca var ikke forberedt på hans chokerende svar.
Lammet fra halsen og ned
Erlend fortalte hende nemlig om en episode fra 2007, da han var 13 år gammel og fik hjertestop. Det medførte, at han blev lam fra halsen og ned og han måtte lære at gå igen.
Derudover blev det opdaget, at han havde en arvelig genetisk defekt, som forårsagede hjertestoppet. Som følge af hjertestoppet udviklede Erlend en synsfejl.
”Heldigvis overlevede jeg, selv om mit syn var påvirket.”
Rebecca følte sig dum, fordi hun havde talt så meget om sin tå.
”Hvorfor stoppede du mig ikke?” spurgte hun.
Erlend var glad for, at han endelig fortalte hende om sin synsnedsættelse. Det var godt at få det sagt. Først blev Rebecca lidt overrasket, men hun besluttede, at det ikke gjorde nogen forskel. Hun kunne så godt lide ham. Og han kunne lide hende. De talte sammen i over to timer. De kom tættere og tættere på hinanden der i den grønne sofa. Da de to var lige ved at kysse hinanden, stoppede Erlend dog brat.
”Du er nødt til at ringe 112.”
Erlend kunne mærke, at der skete noget i hans bryst. Han faldt pludselig sammen mod hende og udbrød: ”Hjælp”
Rebecca hørte et brag, men Erlend kom hurtigt til sig selv igen.
”Hvad sker der?”
"Du er nødt til at ringe efter en ambulance. Jeg tror, jeg har fået hjertestop," sagde han.
Ambulancen kom efter noget, der føltes som en evighed for Rebecca. De kunne se, at hun var stresset. Erlend måtte lægge sig ned, så de kunne undersøge ham.
”Er I samboende,” spurgte den kvindelige ambulancefører.
”Nej, vi er på en date.”
Erlend lå omtåget på sengen. Rebecca sad nervøst i sofaen og spekulerede på, om han ville klare den. Ambulancefolkene sagde, at de ville køre Rebecca til metroen, før de kørte Erlend til sygehuset for at blive tjekket. Hun ville gerne sige farvel, men vidste ikke, om hun bare skulle råbe gennem døren.
Hun endte med at gå om bag i ambulancen.
”Tak for daten. Jeg håber, du snart får det bedre,” sagde hun.
"Vi tales ved senere," svarede han.
Erlend var flov. Ville hun nogensinde have lyst til at møde ham igen efter det her?
På sygehuset kunne lægerne ikke finde årsagen til hjertestoppet, selv om de havde deres teorier, da de hørte, at Erlend havde været på date med en smuk kvinde. Men han fik en ny medicin. Og så var der pacemakeren.
Samme aften sendte Erlend en besked til Rebecca om, at alt var i orden. Han kunne komme hjem igen i morgen. Hun var lettet, for hun sad derhjemme og var bekymret.
Bange for tilbagefald
Næste dag fortalte Rebecca ham om sin begivenhedsrige date på arbejdet.
”Nogle syntes, at det var forfærdeligt at høre historien, andre grinede helt vildt,” siger Rebecca, som gerne ville give Erlend en chance til, så de besluttede at mødes igen.
Erlend var rædselsslagen for, at det skulle ske igen. Det er ikke, fordi et hjertestop i sig selv er farligt, for han har en pacemaker, som holder ham sikker.
”Men jeg kunne ikke lade være hele tiden at tænke, at hvis det sker igen, ser jeg hende aldrig igen.”
Da de kyssede, holdt hjertet stand, og det blev ved med at slå. De åndede begge lettet op, da alt gik godt.
Men hvorfor fortalte han ikke Rebecca om sin synsnedsættelse før daten?
”Jeg ville ikke have, at hun skulle tage en beslutning om mig på baggrund af, at jeg er synshandicappet,” svarer Erlend.
Han ville have, at Rebecca skulle lære ham at kende først, for han oplever nogle gange, at folk har fordomme over for blinde og svagtseende. Som regel er det velment.
”Jeg har stået ved et busstoppested med en stok og er blevet skubbet ind i den forkerte bus, fordi nogen bare antog, at jeg ventede på bussen,” siger Erlend.
Arvelig hjertesygdom
Parret fejrede i år deres første valentinsdag som kærester. I dag kan de begge grine af historien.
Ikke alene har de fundet ægte kærlighed. De har også en anderledes historie at fortælle deres børn og børnebørn, når den tid kommer. Om den første date, hvor Erlends hjerte slog så hårdt for Rebecca, at det stoppede.
Erlends sygdom hedder Katekolaminerg polymorf ventrikulær takykardi, og det er en arvelig hjertesygdom, som forårsager hjerterytmeforstyrrelser under fysisk eller psykisk stress.
Så det er måske ikke overraskende, at han havde problemer på sin første date.
Einar Irjan Ananiassen er seniorrådgiver i førstehjælp hos Røde Kors i Norge.
Han siger, at man altid skal ringe 112, hvis man har mistanke om hjertestop.
”Du behøver ikke at gå igennem en tjekliste for at finde symptomer. Andre symptomer end brystsmerter kan være kvalme, tendens til sved og bleg hud. Det eneste, man skal gøre sig klart, er, at der er noget usædvanligt her, og det er en god idé at få en vurdering fra en sundhedsfaglig person.”