Sådan spiser du din krop i topform
Mælk er godt for knoglerne, men hvad skal du spise for at få en flot hud, et stærkt hjerte og en velfungerende lever? Og hvad med hjerne, øjne, nyrer og lunger? Se her, hvordan du spiser din krop i topform.
Hjerne
VALNØDDER har et højt indhold af antioxidanter. Studier tyder på, at netop valnødder kan bremse hjernens aldring samt styrke din indlæring og hukommelse.
BLÅBÆR & JORDBÆR og andre bær med mange antioxidanter har vist sig at have betydning for hukommelsen og indlæringsevnen.
FISK med højt indhold af omega-3-fedtsyrer, f.eks. laks og makrel er med til at nedsætte det kognitive forfald, der naturligt følger med alderen.
Hår
BROCCOLI & SPINAT indeholder bl.a. A- og C-vitamin, som hjælper kroppen med at danne hudfedt. Det hindrer udtørring af hovedbunden. Desuden giver grønne grønsager dig kalcium og jern, som fremmer hårvæksten.
AVOKADO & VALNØDDER indeholder essentielle fedtsyrer, som modvirker udtørring af hår og hovedbund og holder håret sundt og glansfuldt.
LAKS er rig på protein, der styrker håret og hjælper det til at gro. Det samme gør D-vitaminet i den fede fisk. Endelig er laksens høje indhold af omega-3-fedtsyrer med til at holde håret sundt. Mangler du essentielle fedtsyrer, risikerer du nemlig at tabe håret, eller at det bliver tørt og skæller. De essentielle fedtsyrer kan du også få fra andre fede fisk som sild, makrel, sardiner og ørred, hvis du foretrækker dem.
Øjne
GULERØDDER indeholder betacaroten, der omdannes til A-vitamin i kroppen. A-vitamin er med til at styrke synet. Generelt er frugt og grønt med stærke farver som tomater, grønkål og broccoli gode kilder til betacaroten.
ÆG er en god kilde til lutein og zeaxanthin (carotenoider), der kan have en forebyggende eekt på nedsat syn, fordi de bl.a. beskytter mod frie radikaler.
GRØNKÅL, BROCCOLI, ROSENKÅL & SPINAT og andre grønne bladgrønsager indeholder også de carotenoider, der er så gavnlige for vores syn og beskytter øjet imod degenerering ved at filtrere lyset.
Hud
VAND er en uundværlig faktor for sund og spændstig hud. Drikker du for lidt, trækker væsken væk fra huden, og den udtørrer derfor som noget af det første.
LAKS og omega-3-syrerne i den smører huden indefra og modvirker tør hud.
GULERØDDER indeholder Avitamin, som kan reparere skader på hudcellerne forårsaget af frie radikaler. Mangel på A-vitamin kan omvendt føre til tør hud, rynker og urenheder.
HAVREGRYN er takket være sit indhold af zink med til at holde hudens produktion af olie i skak. Et overskud af olie i huden kan føre til urenheder og akne.
SE OGSÅ: Dit ansigt afslører alt om din sundhed
Lunger
FRUGT OG GRØNT indeholder fytoøstrogener, som har vist sig at reducere risikoen for lungekræft og andre lungesygdomme. Citrusfrugter er særdeles rige på C-vitamin, et potent antioxidant, som kan bekæmpe de frie radikaler, der kan forårsage skade på lungerne. Og æbler kan specifikt have en forebyggende eekt mod f.eks. astma, idet de indeholder visse flavonoider, der „åbner” luftvejene.
KAFFE & SORT TE kan virke positivt på luftvejsfunktionen op til 4 timer efter indtagelse. Det er koeinen i kaen og teen, der er grund til dette, fordi den udvider luftvejene.
Lever
VAND hjælper leveren med at drive giftstoer ud af kroppen. Tilsæt gerne lidt citrus det stimulerer leveren og øger dens evne til at afgifte yderligere.
GRØNSAGER, særligt de mørkegrønne som broccoli, spinat og grønkål, er supermad for leveren og hjælper med at rense kroppen. Disse grønsager er ekstremt rige på klorofyl og gode til at indfange giftsto er fra blodet. De neutraliserer tungmetaller, pesticider og kemikalier og er en stor hjælp for leveren.
LØG OG HVIDLØG indeholder svovl, der er nødvendig for at øge afgiftningen af kroppen. Hvidløg menes også at forebygge kræftfremkaldende stoer i leveren.
Tarme
YOGHURT indeholder mælkesyrebakterier, der er med til at opretholde en god tarmflora. KÅL er rigt på ufordøjelige kostfibre, der ikke nedbrydes i mave og tarm. Det renser ud og holder systemet i gang.
SVESKER indeholder ligeledes masser af kostfibre og desuden plantesto er, der er gode til at sætte fut i tarmsystemet og en træg mave.
Nyrer
VAND hjælper nyrerne med at udskille kroppens a aldssto er.
FRUGT som vindruer, tranebær og blåbær er nyrevenlig kost. Skindet på de blå druer indeholder resveratrol, et flavonoid, der har antiinflammatoriske egenskaber. Det samme har de antioxidanter, som blåbær og bær generelt indeholder. Endelig virker tranebær forebyggende mod urinvejsinfektioner, der kan føre til infektioner i nyrerne.
Muskler
RØDT KØD har et højt proteinindhold og er derfor gavnligt for muskelopbygningen.
ÆG er den perfekte kilde til protein, som i sig selv er guf for musklerne. Æg indeholder desuden kolesterol, som har betydning for kroppens evne til at danne det mandlige kønshormon testosteron, som styrer bl.a. muskelopbygningen.
SPINAT er en kilde til utallige vitaminer og mineraler, bl.a. findes aminosyren glutamin, der er muskelopbyggende, i spinat.
SILD er en rigtig god kilde til protein, omega-3-fedtsyrer samt til keratin, der er essentiel for kroppens evne til at opbygge muskelmasse.
Knogler
MÆLKEPRODUKTER & OST er gode kilder til kalcium, der er knoglernes byggesten. Det er grønne grønsager, nødder og fuldkornsprodukter i øvrigt også.
FEDE FISK som laks, makrel, sild, sardiner og ansjoser bugner af Dvitaminet, som kroppen skal bruge til at optage kalcium til knoglerne.
FRUGT & GRØNT er generelt godt for knoglerne, fordi de rummer alle de vigtige vitaminer og mineraler, som også er vigtige for at styrke knoglerne og holde dem sunde.
SE OGSÅ: Boost din træning med disse 10 råvarer
SE OGSÅ: Spiser du dig tyk på jobbet?
SE OGSÅ: De 5 værste fastfoodfælder