Ellen Leth Nielsen

Natpædagogen: “Jeg oplever en unik samhørighed”

Mens de fleste lægger hovedet på puden, er der nogle, der går på arbejde – også selvom det kan give dem dårligere helbred. Mød en kvinde, der arbejder, mens vi andre sover.

I døgnbørnehaven forsøger vi at tilgodese forældre med skæve arbejdstider, så deres hverdag kan hænge bedre sammen. Hvornår børnene bliver afleveret og hentet, er derfor meget fleksibelt. Børn kan for eksempel blive afleveret klokken 11.30 eller klokken 19.00. Jeg er altid på arbejde sen aften og natten med.

− Mit primære fokus er at skabe tryghed for børnene. Selvom børnene sover langt de fleste af de timer, jeg er på vagt, er der nogle, som sommetider vågner. Det kan være, de savner deres forældre eller har haft en uhyggelig drøm.

− Der er nogle børn, der kun sover her en sjælden gang, men der er også nogle, der sover her fast flere gange om ugen. Som nattevagt er man gennemgående syv dag i træk. Så når jeg tager et barn op for tredje gang på en uge, har jeg et dybt kendskab til barnet. Alle børn har jo deres vaner om natten, og når jeg er der en hel uge af gangen, ved jeg præcis, hvad børnenes forskellige signaler betyder. Derfor skal barnet ikke bruge en masse energi på at forklare dets behov. Det er også rart for forældrene.

− I løbet af natten er der selvfølgelig også en række praktiske ting, jeg tager mig af. Det kan være at ordne vasketøj. Desuden bager jeg hver nat, så der er friskbagt brød til børnene om morgenen. Vi går meget op i, at der skal være så hjemligt i institutionen som muligt, så jeg tænder lys og sætter blomster på bordet.

− Jeg tror ikke, at alle vil kunne arbejde ligesom mig, for når man arbejder på den måde, som jeg gør, bliver det en livsstil. Mine børn er flyttet hjemmefra, og jeg bor alene, så jeg føler ikke, at jeg efterlader nogen.

− Der er en ro, når jeg kører afsted om aftenen og om morgenen, når jeg kører hjem. Når man som jeg har arbejdet på den her måde i rigtig mange år, tror jeg, det vil svært pludselig at arbejde i almindeligt job fra otte til 16.

– Jeg synes jo, jeg er rigtig privilegeret på mange måder. Når et barn for eksempel står op klokken fem om morgenen, så har jeg et enkelt barn, nogle gange to for mig selv på det tidspunkt. Om morgenen er barnet mest friskt og modtageligt, og den samhørighed, der er på det tidspunkt, er helt unik. 

Hver anden uge arbejder Ellen Leth Nielsen fra klokken 21.00 til klokken 07.00 næste morgen. I weekenderne slutter nattevagten klokken 08.00. En enkelt gang om måneden har hun en døgnvagt, der går fra klokken 15.30 til klokken 09.00 den næste morgen. Ellen Leth Nielsen har arbejdet i Vartov Børnehave, siden institutionen åbnede for 19 år siden.

LÆS OGSÅ: Retsmedicineren: “Der er ofre i alle aldre og med alle mulige historier”

LÆS OGSÅ: Cecilia arbejder, når du sover: “Jeg har overblikket”

LÆS OGSÅ: Milena arbejder med prostituerede kvinder: “Nogle kvinder kravler ind under huden på mig”

Ellen Leth Nielsen, 55

Pædagog i døgninstitutionen Vartov Børnehave, der altid har åbent.

Natarbejde

Selvom døgnåbne supermarkeder, fitnesscentre og webshops har givet nye muligheder for at få de små timer til at gå, bruger de fleste af os natten på at sove. Men mens størstedelen af danskerne trækker dynen op over sig, trækker nogle i arbejdstøjet og sørger for at holde landet kørende.

Nattearbejderne er vågne, når vi andre sover, og sover, når vi andre er vågne, men faktisk sover nattearbejdere en til to timer mindre efter en nattevagt end en almindelig dagarbejder gør, fortæller Anne Helene Garde, der er professor med særlige opgaver i psykosocialt arbejdsmiljø.

– Efter en nattevagt vågner man gerne omkring middagstid, og ofte føler man sig ikke helt veludhvilet. Vi sover ikke lige så længe om dagen som om natten, fordi vi mennesker er dagdyr, siger Anne Helene Garde og uddyber:

− Hele vores krop er indstillet til at sove om natten og være vågen om dagen. Næsten alle vores biologiske funktioner har en døgnrytme. For der er nemlig ting, der skal ske i kroppen, når vi sover og ting, der skal ske, når vi er vågne.

Dårligere helbred

Forstyrrelser i døgnrytmen kan gå ud over helbredet, og det diskuteres stadig, om natarbejde giver øget risiko for forskel-lige sygdomme.

− Når man arbejder om natten, kommer ens døgnrytmer ud af takt, og man sover mindre. Mindre søvn hænger sammen med et dårligere helbred, siger Anne Helene Garde.

For ikke at rykke alt for meget rundt på døgnrytmen, anbefaler Videncenter for Arbejdsmiljø, at man ikke har for mange nattevagter i træk.

− Flere folk, der har natarbejde, vil dog hellere have mange nattevagter i træk, så der ikke er så mange skift. Mange fortæller, at den første nattevagt, og dagen efter den sidste nattevagt er rigtig hård. Det er nemlig der, man virkelig skal vende sin døgnrytme og holde sig vågen, når kroppen faktisk synes, den skal sove. Men anbefalingen om færre nattevagter i træk bygger især på vores viden om de biologiske mekanismer, der formodes at koble natarbejde til brystkræft, siger Anne Helene Garde.

Natarbejde

Defineres som mindst tre timers arbejde i tidsrummet 00.00-05.00, og mindst 300 timers årligt arbejde i dette tidsrum.

Der er omkring 300.000 natarbejdere i Danmark.

Kilde: Videnscenter for Arbejdsmiljø