Sidder forskellen på drenge og piger i hjernen?
Er drenges og pigers opførsel forskellig helt fra fødslen, eller bliver de to køn forskellige i løbet af opvæksten, fordi vi ikke behandler dem ens? Vi har spurgt to eksperter, der giver hver deres bud på svaret.
Nogle mener, at den sidder i pandelappen, andre, at den sidder i forældrenes opdragelse, og endnu andre mener, at det hele bunder i lyserødt og lyseblåt legetøj.
Forskellen på drenge og piger, udover kønnet, er under alle omstændigheder ofte nem at få øje på.
Men spørgsmålet er, om den er medfødt og altså ligger i generne, eller om det i virkeligheden er os forældre, der gør vores drenge og piger forskellige, fordi vi forventer, at de skal være det.
Hvad skal man tro på, og hvad kan vi som forældre selv gøre for at give vores børn de bedste rammer for at udvikle sig som dem, de er?
Forskel i hjernen
Omgivelser og miljø
Far, mor og børn
Lyserødt legetøj
Synd for begge køn
Ingen skæld ud
Skoleparate eller ej
Plads til forskellighed
Samtidig appellerer han kraftigt til, at både forældre og professionelle stopper den meget køns-stereotype behandling af drenge og piger, og i stedet ser på dem som individer med plads til forskellighed.
”Jeg ved godt, at der findes mange lærere i dag, som virkelig oplever en stor forskel på drenge og piger i de første skoleår. Men jeg tror altså, at den forskel opstår, fordi børn hele tiden bliver mødt af nogle ganske præcise opfattelser af, hvordan de skal være. Drenge skal være vilde og udadfarende, og pigerne skal være søde og forstående. Det er det, vi kalder socialisering, og det er den socialiseringsproces, der skaber forskellen på drenge og piger, og ikke deres hjerner,” siger han.
LÆS OGSÅ: Derfor skal du gøre forskel på dine børn
LÆS OGSÅ: Sådan takler du vilde drenge og lyserøde piger
LÆS OGSÅ: 5 ting, som især mødre til drenge forstår