Vuggestue

Indkøring: Benediktes første uge i vuggestue

Det kan virke som et stort (og skræmmende!) projekt at skulle køre dit lille barn ind i vuggestue. Følg med i mor Theas dagbog over Benediktes første uge som vuggestuebarn – og få inspiration til, hvordan dit barn får en god start.

Faktaboks

Mor Thea Lyskov Søndergaard, 31 år, advokatfuldmægtig.

Far Thomas Berg Søndergaard, 37 år, direktør.

Barn Benedikte,12 mdr.

Theas 3 bedste råd om vuggestuestart

Tag på besøg inden indkøringen. Du får sat ansigt på pædagogerne, og det giver ro i maven at vide, hvem der er hvem. Din ro smitter af på dit barn.

Udstrål glæde: ‘Nu er vi her, og det er spændende!’. Vis dit barn, at du er tryg ved pædagogerne og stedet – det gør hende mere tryg.

Drop sociale arrangementer og fritidsaktiviteter i de uger, indkøringen står på. Dit barn har brug for ro og nærvær til at fordøje alle de nye indtryk.

LÆS OGSÅ: 7 trin til det gode farvel

Hvis dit barn græder ved vuggestuestart

Vær positiv. Selv om det gør ondt, når dit barn græder, så prøv at bide din egen smerte i dig, og vær positiv omkring situationen.

Er du anspændt, mærker din baby det straks.

Afled opmærksomheden. Undgå så vidt muligt at aflevere dit grædende barn direkte i armene på en pædagog. Sæt dig i stedet ved siden af dit barn, og forsøg at aflede den lilles opmærksomhed med legetøj eller andet. Vis, at det er okay at være der – og at du er tryg ved situationen!

Gå hurtigt. Lad være at blive hængende for længe, da dit barn kan blive usikker på, om du skal gå eller blive.

Åben hotline. Efterlader du et snøftende barn i institutionen, så lav gerne en aftale med pædagogerne om, at du kan ringe senere for at høre, hvordan det går – for din egen sjælefreds skyld!

Kilde: De mindste – Godt begyndt i daginstitution og dagpleje af Erik Sigsgaard, Rie Haslund og Rikke Sværke Madsen, Hans Reitzels Forlag.

LÆS OGSÅ: Vuggestue: Sådan ruster du dit barn

Sådan styrker du dit barns trivsel i vuggestuen

1. Sig ordentligt farvel

Det er svært at gå fra et grædende barn. Men du hjælper dit barn bedst ved ikke at vakle, når du siger farvel, for når du bliver usikker, bliver dit barn det også. Gå aldrig uden at sige farvel – det er vigtigt, at dit barn forstår, at du går, men kommer tilbage igen.

2. Hav god tid til at hente

Når du henter din tumling, er det godt, hvis I ikke skal skynde jer. Mange børn har brug for tid til at skifte scene. Fortvivl ikke, hvis dit barn bryder sammen, når han ser dig – han mærker bare savnet ved synet af dig.

3. Sluk mobilen

Sæt din telefon på lydløs, når du henter eller afleverer den lille, så I ikke bliver forstyrret. Det kræver nærvær at sige goddag og farvel.

4. Hold dig orienteret

Spørg til dagens forløb, så du får en god dialog med pædagogerne. Hold øje med opslagstavlerne, så du ved, hvad der skal ske de nærmeste dage.

5. Hils på de andre

Faktaboks

Husk lige …

… at dit barn indgår i en gruppe, hvor ikke alle individuelle ønsker kan opfyldes.

… at vise pædagogerne tillid til, at de kan deres job.

… også at fremhæve positive ting, når du har kritik på hjerte.

… at du ikke kan fjernstyre søvn og måltider fra dit arbejde.

… ikke at give ordrer – fortæl pædagogerne, hvad du godt kunne tænke dig.

… at anklager ikke nytter – de får folk til at lukke ørerne.

Kilde: Pædagog og indehaver af Forældresparring.dk, Rikke Winckler.

Sig hej, og smil til de andre forældre og børn – din trold går sikkert rundt og taler om dem derhjemme, og det er dejligt at kunne følge med i dit barns hverdag. Samtidig viser du barnet, at vuggestuen er et rart sted at være.

Kilde: Pædagog og indehaver af Forældresparring.dk, Rikke Winckler.

LÆS OGSÅ: 10 spørgsmål til vuggestuebesøget