Søvn

Må børn græde sig i søvn?

Er der gråd op til puttetid hjemme hos jer? Må børn græde sig i søvn? Debatten om den perfekte puttemetode raser hos både eksperter og trætte forældre.

Det er aften og ved at være tid til for dit barn til at sove.  Spørgsmålet er, hvordan du griber det an. Vi har talt med to familier, der har vidt forskellug holdning til, om børn må græde sig i søvn. 

Familien Bom siger NEJ til gråd ved sengetid

Hos Familien Bom, som består af mor Anna Klara Bom på 30 år, ph.d.-stipendiat i kulturstudier, og far Kenneth Bom på 32 år, pædagogstuderende, og børnene Jonathan på 5 år og Vigga på 2 år, er der ingen gråd, men samsovning på skemaet.

Se 4 bøger om gråd og puttemetoder i boksen til venstre

Vi har aldrig anvendt en metode, der betyder, at vores børn skal græde sig i søvn. Vi har svært ved at forstå, hvorfor det er i orden at overskride børns grænser og overhøre deres signaler, bare fordi det er sovetid.

Vi tror ikke, at børn tager skade af at græde, for vi har også gråd i andre situationer med vores børn, hvor vi selvfølgelig sætter grænser for dem. Men det harmonerer bare ikke med vores syn på en tryg barndom.

Børnefamilier har så travlt i dag – os selv inklusive – og netop sovesituationen er ideel til at tanke sine børn op med nærhed og tryghed.

Samsovning giver tryggere børn og mindre gråd

Hvorfor skal vi forældre have lov til at ligge arm i arm om natten, mens vores børn skal ligge alene på hvert deres værelse? Vi putter vores børn sammen i den nederste køje, og min mand bliver siddende hos dem, til de sover.

Det tager typisk et kvarter – og det er uden gråd. Så har vi tid sammen alene som par, og når vi går i seng, lægger min mand sig sammen med Vigga i køjen, mens jeg sover i dobbeltsengen med Jonathan.

Det startede vi med, da Vigga begyndte at virke utryg og sove uroligt om natten. Det hjalp med det samme, da Kenneth begyndte at sove sammen med hende. Vi opdagede også, hvor vilde ungerne er med at sove sammen.

De sover arm i arm om natten og er meget tæt knyttede til hinanden om dagen. Vi er sikre på, at det blandt andet skyldes, at de sover sammen.

Gråd som søvnløsning fungerede ikke for os

Vi får masser af kommentarer fra folk, som ikke kan forstå vores valg. ‘Hvordan vil I holde liv i parforholdet, når I ikke sover sammen?’, bliver vi tit spurgt. Men vi har masser af tid sammen om aftenen, hvor vi snakker, spiller spil og hygger – og sex behøver jo ikke foregå i soveværelset, lige før man falder i søvn!

Vi stopper med at sove sammen med børnene, når de en dag selv siger fra. Vi nyder det, så længe det varer, for tiden hvor børnene gider det, er så kort. Men når de siger fra, bliver det da også rart, at vi kan sove sammen igen.

Det er oplagt at ty til bøger med søvnløsninger der inkluderer gråd, når man er usikker eller udmattet af træthed. Det gjorde vi første gang. Men vi måtte sande, at opskriften på god søvn ikke findes i en bog – vi er overbeviste om, at det også med puttemetode og søvn handler om, at man lytter til sine instinkter.

Det fungerede ikke for os med ‘godnat og sov godt’-metoden, fordi vi havde det dårligt med det, og Jonathan blev utryg. Vi putter vores børn på en måde, som reflekterer vores måde at være familie på. Vores børn er aldrig i vejen, vi har ikke travlt med at putte, og når børnene er vågne, er vi forældre, før vi er kærester.

Læs videre på næste side, hvor en familie siger JA til gråd ved sengetid

Familien Melson siger JA til at der må være gråd ved sengetid

Hos Familien Melson, som består af mor Sofie Flachs Melson på 32 år, grafisk designer, og far Jakob Melson på 38 år, it-projektleder, og børnene William på 6 år og Bertram på 3 år, er dobbeltsengen mors og fars.

Se 4 bøger om gråd og puttemetoder i boksen til venstre

Vi besluttede os for at prøve ‘godnat og sov godt’-metoden, da William var fire måneder og selv sagde stop til amning. Han kom ind på sit værelse og fik hver dag de samme sovebamser og blev puttet på samme måde. Der gik ikke mange dage, før han sov igennem uden gråd.

Med nummer to var det sværere, for vi havde glemt bogen og kom for sent i gang med metoden. Vi kom dog i tanke om den igen, fordi han havde så svært ved at falde i søvn og vågnede mange gange hver nat. Der var meget gråd i starten, men vi fulgte metoden og gik på skift ind og trøstede ham uden at tage ham op. Det var hårdt, men efter kort tid virkede det.

Gråd kan være nødvendigt når børn skal sove

De skal selvfølgelig vide, at man er der, og at de ikke er alene, og der skal heller ikke være timer med gråd. Men det kan være det, der skal til, hvis man skal bryde en dårlig vane. Bertram ville bare ikke falde i søvn, og han vågnede mange gange om natten. Hvis vi havde taget ham op hver gang, ville vi ikke have fået ham til at bryde den dårlige vane.

Vi har de samme ritualer hver aften; vi tror, det er vigtigt for at skabe tryghed. Hygge og læsning inden sengetid, så tandbørstning, nattøj på og i seng. De bliver puttet med deres tøjdyr, Bertram får en godnatsang, og så siger vi ‘godnat og sov godt, vi ses i morgen’.

De sover igennem uden gråd, og vi har to dejlige, velfungerende, søde børn, der nyder at sove, og som føler sig trygge i deres senge og værelser. Det er virkelig rart, og ud fra det må vi konkludere, at vi har gjort det rigtige for vores familie.

Vi bliver bedre forældre, når vi får vores nattesøvn

Vi vil så gerne være perfekte forældre og vil gøre alt for, at vores børn er glade. Men vi er også kun mennesker, og for os er er det lige så vigtigt, at forældrene kan fungere, som at børnene kan. Vi bliver bedre forældre med mere overskud, når vi får vores nattesøvn.

Det er meget vigtigt for os, at dobbeltsengen er vores helle. Vi kan godt se det hyggelige i at sove sammen, men det kommer vi bare aldrig til at praktisere. Tanken om at blive vækket utallige gange om natten af en barnefod i maven? Nej, tak.

Hvis vores børn en sjælden gang kommer ind, bliver de puttet i deres egne senge igen. De må gerne komme og putte om morgenen, men vi kan ikke sove sammen med dem. Man skal huske på parforholdet, og det kan være svært, hvis børnene overtager dobbeltsengen.