“Men de andre kan jo kravle...”
Er du bekymret, hvis dit barn ikke kan sidde selv så hurtigt som andre? Babyer udvikler sig i vidt forskellige tempi, så der er formentlig intet at være bekymret over.
Mødregruppen er samlet, og der går ikke lang tid, før en af de andre hunløver stolt fortæller om datterens seneste bedrift: Hun kan kravle! Du smiler og kvitterer med en bemærkning om, at det vel nok er flot. Men inderst inde synker dit hjerte. For hvorfor viser din søn stadig ikke interesse for at udforske verden på alle fire – på trods af at han er en måned ældre end kravledronningen? Kan der være noget galt?
Sundhedsplejerske Helen Lyng Hansen understreger, at der ikke er nogen grund til at ligge søvnløs, hvis de jævnaldrende udvikler sig lidt hurtigere end dit eget barn. Der er meget vide rammer for, hvordan børn udvikler sig. Men din bekymring er helt naturlig.
– Det ‘farlige’ ved mødregruppen er, at nogle er meget hurtige til nogle ting, mens andre er lidt langsommere. Så hvis der er et barn i gruppen, der kravler, når hun er et halvt år gammelt, mens dit barn først kravler ved ti måneder, virker det meget voldsomt. Men det er stadig helt normalt,” siger Helen Lyng Hansen.
Og i øvrigt er det helt fint at sammenligne. Når du sammenligner dit barn med andre børn, er det en måde at få bekræftet, at alt går godt. Der behøver ikke at være noget negativt i det.
Kig på hele barnet
Faresignaler: Det skal du holde øje med hos din babyBørn lærer forskelligt
Udvikling: Er dit barn bagefter?Alle børn skal stimuleres
Det er ikke kun din egen genetiske arv, men også din væremåde, som kan smitte af på dit barn, og hvordan det lærer og udvikler sig. Bliver du meget nervøs, når junior lægger an til at bestige trapperne, og hører han hele tiden ‘pas på!’ og ‘forsigtig!’, oplever han sit forehavende som noget farligt.
– Dit barn lærer af at se på dig. Du fungerer som et spejl eller en rollemodel for ham. Så hvis du selv er den forsigtige, tilbageholdne type, kan du godt risikere at spejle dette til dit barn, siger sundhedsplejersken.
Hun påpeger desuden, at det lille menneskebarn modsat dyrene ikke lærer tingene af sig selv. Din baby har brug for stimulation og opmuntring fra dig, og derfor skal du være opmærksom på, hvilke muligheder for udfoldelse du giver dit barn i det daglige.
I de vågne timer skal baby for eksempel ned og ligge på maven, fordi barnet i denne position styrker den vigtige ryg- og nakkemuskulatur og får mulighed for at øve sig i at trille, krybe og kravle. Lader du dit barn sidde meget i skråstol eller autostol, hvor det ikke har frihed til at bevæge sig, kan motorikken altså komme til at halte lidt. Overvej derfor, hvordan du bruger redskaberne.
– I stedet for at sætte dit barn i en skråstol, så læg hende på et tæppe på gulvet. Autostolen kan du selvfølgelig ikke undgå, fordi den har en sikkerhedsmæssig funktion. Men det dur ikke, at du bærer din datter ind i supermarkedet i autostolen og lader hende sidde i den i indkøbsvognen, mens du handler, hvorefter hun falder i søvn på vej hjem og får lov til at sove videre der. Det ender med, at hun har siddet i autostolen i flere timer, og det går ikke, siger Helen Lyng Hansen, som anbefaler, at du bruger energien på at stimulere, lege og tale med dit barn i stedet for at gruble over, hvornår hun dog flytter sig ud af stedet.
Gør du det, skal baby nok komme godt på vej.