Mindfulness: Nyd nuet med dit barn
Har du for vane at lade øjeblikkene med dit barn forstyrres af tanker om det, du gjorde ligefør, eller det, du skal nå lige om lidt? Vi introducerer begrebet mindfulness. En metode, der kan lære dig at være til stede i nuet og nyde det.
Kører du på autopiloten, når du er sammen med dit barn? De fleste forældre kender i hvert fald for nemmelsen: Vi er sammen med vores børn, men vi er ikke til stede!
Vi tænker på det dårlige møde, vi havde i sidste uge, eller på alle de huslige pligter, vi desværre skal lave om en halv times tid.
Pludselig føres vi tilbage til nu’et af et „mor, mooar, mooooaaar” i det fjerne, og vi opdager, at togskinnerne nu fylder hele stuen – uden at vide, hvordan de er kommet til det …
Eller du sidder og ammer og vækkes brat tilbage af babys gylp, helt stresset over alle de ting, du har tænkt på, du skal nå (eller ikke har nået), og helt forundret over at opdage, at der er gået 20 minutter. Med andre ord: Vi har slået autopiloten til og ikke givet tiden med børnene ”mindfulness”.
Og det er synd for både os og vores børn. Det mener Allan Lohmann-Olsen, der er uddannet mindfulnesstræner. Han bruger både metoden i sit arbejde i psykiatrien og i sin private terapipraksis.
– Det øjeblik, du lader ting, der bekymrer dig, eller ting, du ikke lige fik gjort eller skal gøre, fylde dit hoved, så er du ikke til stede i nuet sammen med dit barn omkring det, I nu engang foretager jer sammen, forklarer han.
Det har konsekvenser for samværet med dit barn i mere end én forstand:
– Ud over det oplagte, at du selvfølgelig går glip af øjeblikket og ikke får nydt dit barn i fulde drag, så vil dine tanker om de gardiner, du ikke lige har fået vasket, eller den middagsmad, du ikke gider lave, være ’til stede’ i samværet. Og det vil præge dine følelser og hele stemningen i samværet negativt.
Læs nu rigtigt, mor
Giv slip på tankerne
Nyd øjeblikken
Husk at nyde det! – et råd, de fleste småbørnsforældre har fået eller selv har givet andre. Men hvad er det egentlig, vi som forældre skal huske at nyde?
Det er jo netop rækken af de mange små øjeblikke, vi har sammen med de små poder. Og så er det da bare brandærgerligt at ødelægge disse dyrebare stunder ved at bekymre sig 10 skridt frem eller tilbage over ting, der alligevel ikke kan gøres noget ved lige nu.
Måske er det værd at prøve Allan Lohmann-Olsens råd om mindfulness, næste gang du ammer, leger med Lego eller måske læser godnathistorie?
”To be mindful” kan bedst oversættes med ”at være opmærksom”. Og som metode er mindfulness en form for tænkning eller træning, der handler om at være til stede med det, som er – her og nu. Det er noget, alle kan gøre – og noget, der kan gøres hvor som helst og når som helst!
Metoden har rødder i den østlige meditationspraksis, men der er mange måder at dyrke mindfulness på. Nogle dyrker mindfulness som en ”rigtig” meditation, altså hvor man sidder ned og forsøger at være bevidst om sin tænkning. Men andre dyrker det, mens de laver noget andet. Og i den forstand skal mindfulness ses som en hverdagsting, du kan gøre i forbindelse med andre handlinger, du alligevel gør.
LÆS OGSÅ: Sådan bliver du mere nærværende
LÆS OGSÅ: Mindfulness: Kom tættere på dit barn
LÆS OGSÅ: Mindfulness: 8 tip til at finde roen på barsel