Udvikling

Mindfulness: Kom tættere på dit barn

Journalist Annamette Fuhrmann er stødt på begrebet ‘mindfulness’ og undersøger, hvad det egentlig har med børn og mødre at gøre?

Da jeg blev bedt om at skrive denne artikel og hørte ordet ‘mor’ og ‘mindful’ indgå i samme sætning, begyndte jeg at grine. Altså. Har man overhovedet tid til at være mindful, mens man hænger i en klokkestreng af praktiske opgaver, og små børnearme summer rundt om hovedet på én.

Svaret er: Ja. Det har man, hvis man vælger det. Hvis ikke, går det hurtigt fløjten med at være nærværende, mens man rører i frikadellefarsen med et barn på hoften.

Beslut dig for nærvær

At være mindful er noget, du skal beslutte dig for at være, ligesom du skal beslutte dig for den ugentlige løbetur. Det nytter ikke noget at købe lidt æterisk olie og sætte gang i duftlyset, når ungerne sover, og så tro, at de gode intentioner holder helt til næste dags aften.

Faktaboks

Mindfulness kan oversættes til opmærksomt nærvær eller fuld opmærksomhed. Det er en metode, du kan benytte til at træne dig i at være bevidst om, hvordan du er som mor.

Kilde: Mindfulness for dig som mor – med det lille barn af Nina Ekman og Stine Reintoft, Forlaget Mindspace.

Jeg har prøvet. Virkede ikke. Det virker heller ikke supergodt at beslutte sig for at drikke pukka-te hver aften og så tro, at man derigennem bliver den helt afbalancerede type, der med 15 gram ingefær og fennikel får skidemeget overskud.

Been there, done that. Og nu, vi er ved det: Det virker heller ikke at sætte noget musik på repeat med buddhistiske syngeskåle og så blive … buddhist, eller noget andet oplyst-come-inhandy-overskudsagtigt.

LÆS OGSÅ: Stor undersøgelse: Danske forældre savner tid til nærvær og alenetid

Næh. At være nærværende. Lyttende. Og en mor, der ikke tjekker en sms, sætter en vask over, laver aftensmad og leger med togbane på samme tid, kræver, at du ser din hverdag i øjnene og beslutter dig for at mærke livet – for nu at være lidt højtravende.

Vær til stede, når du kysser godnat

Faktaboks

Ekspertens bedste råd til dig, der vil praktisere mindfulness

Du behøver ikke at kunne lide det i starten – bare gør det!

Start med korte meditationer, og bliv ved hver dag. Selv tre minutter er godt. Hellere tre minutter hver dag end en time om ugen.

Find en god meditationslærer eller -gruppe, og få støtte til din meditationspraksis.

Du kan ikke læse dig til at blive mindful. Det er som at prøve at spise menukortet på en restaurant. Du bliver nødt til at praktisere det for at opnå goderne.

Kilde: Kresten Kay, psykoterapeut MPF/cand.mag. og meditationslærer, se mere på Krestenkay.dk.

Den gode nyhed er, at det godt kan komme til at se bedre ud med den hverdag. Du kan rent faktisk gå lidt anderledes til værks. Psykoterapeut Kresten Kay fortæller:

“Ved at praktisere mindfulness, der er en form for meditation, styrker du din koncentrationsevne og din kropsforståelse. Du vil på sigt opnå at kunne takle svære situationer bedre.”

Hvis du med andre ord indimellem føler dig som en utilstrækkelig blæksprutte med alt for mange opgaver, der gør det svært at nyde dine børn mest muligt, så kunne mindfulness godt være værd at prøve.

“Uformelt kan du øve dig i mindfulness i alle situationer i din hverdag, hvor du koncentrerer din opmærksomhed om det, du foretager dig. Og intet andet. Det kan være at skære tomater til salaten, vaske hår eller kysse børnene godnat,” forklarer Kresten Kay.

Hvis du allerede tænker, at projektet er uoverkommeligt, fordi du døgnet rundt multitasker med børn og vasketøj, så læs alligevel videre. Eksperten mener nemlig, at vi alle sammen ubevidst øver os i bestemte situationer:

“Sjovt nok er mange mennesker gode til at være nærværende og opmærksomme ved sex. Her formår mange at skubbe tanker, bekymringer og angst væk – for blot at opleve det, der sker lige nu og her. Tænk, hvis den samme form for opmærksomhed kunne være til stede i resten af livet,” siger Kresten Kay.

En konflikt ad gangen

Sådan bliver du mere nærværende

Hvordan gør en mor så?

Visualisér en flamme

Nyd nuet med dit barn

Kom godt i gang

Kom tættere på dit sovende barn

En lille rosin – et lille mirakel

1. Tag en rosin til både dig selv og dit barn.

2. Hold den i hånden, mens I forestiller jer, at I aldrig nogensinde før har set en rosin.

3. Læg mærke til den, og mærk jeres sanseindtryk, mens I spiser rosinen.

4. I skal virkelig spise den rosin, som om I aldrig før har smagt den.

5. Hvordan ser den ud? Hvordan lugter den?

6. Få dit barn til at sætte ord på sanseindtrykket, og få hende til at beskrive oplevelsen.

Kilder til øvelserne: Mindfulness for dig som mor – med det lille barn af Nina Ekman og Stine Reintoft,

Forlaget Mindspace, og Marie-Louise Moestrup, mindful mor til to drenge.

LÆS OGSÅ: Bubber: "Nærvær kan ikke skemalægges!"

LÆS OGSÅ: Nærvær: “Se nu på mig, mor!”

LÆS OGSÅ: Sådan bliver du mere nærværende