Cheesecake – mere end 50 skønne opskrifter

Vores allerbedste opskrifter 

På dansk lyder ikke så lækkert med en 'ostekage' og måske netop derfor, har vi i Danmark valgt ikke at oversætte navnet på den uimodståelige amerikanske kage.

Her på siden finder du vores allerbedste opskrifter på cheesecake fra ALT for damerne, Hjemmet, hendes verden, bolig liv og FIT LIVING.

Og der er nok at vælge imellem, hvis du er på udkig efter den helt rigtige opskrift. Prøv f.eks.

Skal en cheesecake bages?

En cheesecake kan serveres både bagt og ubagt – forstået på den måde, at den opskrift du følger enten er på en bagt version eller en kage, der blot skal stå i køleskabet og sætte sig. De fleste foretrækker at lave en ubagt cheesecake, som f.eks. denne: Cheesecake med citron & blåbær

Men her på siden klan du også finde opskrifter på den bagte udgave, som f.eks. denne trin-for-trin-guide til den perfekte cheesecake af Hjemmets Sandra Leigh Draznin. Hun har lavet en helt klassisk version med citronskal og vanilje, og tricket er at bage kagen i vandbad. Se hvordan lige her: Sådan lykkes din cheesecake

En anden fordel, når du bager den er, at du ikke behøver at bruge pasteuriserede æg, og så behøver du heller ikke at komme husblas i ostecremen.

Hvilke kiks skal jeg bruge til kiksebunden i en cheesecake?

I princippet kan du bruge alle slags knuste kiks til bunden, men de fleste opskrifter anbefaler, at du bruger Digestive kiks for at få den helt rette konsistens og smag i din bund.

DJ og blogger Christel Pixi har brugt ti år og mindst 200 forsøg på at finde den perfekte opskrift. Til Berlingske MS siger hun:

»Det SKAL være de helt almindelige Digestive. Jeg har prøvet at lave dem selv. Det blev ikke bedre. Jeg har prøvet fine økologiske Digestive med spelt. Ikke bedre. De helt almindelige er de rigtige.«
(Kilde: Jagten på den perfekte cheese cake)

Du kan dog sagtens bevæge ud at eksperimentere med andre kiks - prøv f.eks. denne med bund af OREOs: Appelsincheesecake med oreobund eller denne, hvor kiksen er kommet på toppen i stedet for i bunden: Cheesecakecrumble med blåbær

Skal der virkelig ost i en cheesecake?

Ja, men før du lader din indre ostehader brokke sig, så husk på, at det er en flødeost uden smag, der blot har en syrlig kant, lige som f.eks. cremefraiche og skyr.

Vidste du i øvrigt...
At cheesecake i USA og Canada laves med flødeost a la Philadelphia, i Italien bruger de ricotta eller mascarpone, og i Tyskland, Holland og Polen bruger de kvark.

Tryl med fyldet
Der findes et utal af varianter af den klassiske cheesecake – fælles for de fleste er kiksebunden og ostecremen, men så hører al lighed også op. For fyldet kan varieres i det uendelige og der kan eksperimenteres med frugtgeleen på toppen.

Og frugten er et godt modspil til den forholdsvis fede ostecreme, så hold dig endelig ikke tilbage med at lime, ribs, citron, kiwi, ananas og andre frugter og bær med lidt smæk på den syrlige.

Og om det skal være frugtpuré, kompot eller hele bær og skiveskåret frugt bestemmer du selv. Du kan f.eks. lægge skiver af skåret frugt under frugtgeleen, eller putte bær oven på geleen efter den er stivnet.

I det hele taget er det en flot og festlig kage, hvor du virkelig kan trykke med farverne på toppen – som f.eks. i denne smukke cheesecake med solbær eller denne fine vanilje-citron-chesecake med sommerbær 

Vidste du...
Modsat af hvad de fleste går og tror, så stammer cheesecake IKKE oprindeligt ikke fra USA – man har faktisk kendt til den lækre kage helt fra de gamle grækeres tid, Ja faktisk påstås det, at der blev serveret ostekage ved de tidligste Olympiske Lege....

Til særlige lejligheder
En cheesecake er en flot og festligt kage til f.eks. en barnedåb eller fødselsdag, men prøv også at bage disse søde, hjerteformede kager valentinsdag den 14. februar. Dem er der ingen, der kan stå for. Kagen kan også bages i springform, og du kan selvfølgelig servere den hele året. 

Eller prøv at lave en skøn sommerdessert, hvor du tager den et skridt (eller to) videre, og laver flødeostcremen til en cremet is, der kommer i godt selskab med både en sprød crumble, silkeblød vaniljesauce og aromatiske bidder af syltet appelsin: Cheesecake-is-trifli med syltet appelsin 

Du kan også eksperimentere med at lave Cheesecake a la tiramisu, hvor du bruger knuste amaretti (italienske mandelsmåkager) eller makroner til bunden og mascarpone til ostecremen. 

Eller du kan lave en cappucino-cheesecake, eller kaste dig ud at lave de fineste små cheesecakes med citron til påske: Mini-påskecheesecakes med citron 

Så kort sagt – ligegyldigt hvilken slags cheesecake du er til, finer du med garanti en opskrift, der falder i din smag – eller måske en, du slet ikke havde overvejet at lave, her på siden.

God fornøjelse – og velbekomme!