Cheesecake-is-trifli med syltet appelsin
Her tages cheesecaken et skridt (eller to) videre, idet flødeostcremen laves til en cremet is, der kommer i godt selskab med både en sprød crumble, silkeblød vaniljesauce og aromatiske bidder af syltet appelsin.
6-8
Ingredienser
- Syltet appelsin
- 6 usprøjtede appelsiner
- 1 usprøjtet citron
- 3 liter vand (3000 g)
- 1 citron, saften heraf
- sukker, i samme mængde som vægten af frugten
- Cheesecake-is
- 5 dl sødmælk (500 g)
- 1 dl piskefløde (100 g)
- 1 stor spsk glukosesirup
- 175 g sukker
- 40 g æggeblommer (2 stk.)
- 1 usprøjtet citron, revet skal heraf
- ½ stang vanilje, kornene heraf
- 50 g flødeost
- Crumble
- 100 g blødt smør
- 100 g flormelis
- 100 g hvedemel
- 70 g mandelmel
- 1 knsp fint salt
- Vaniljesauce
- 5 dl piskefløde (500 g)
- 50 g sukker
- ½ stang vanilje
Sådan laver du cheesecake-is-trifli med syltet appelsin:
- Syltede appelsiner:
- Skyl appelsinerne og citronen grundigt. Skær citrusfrugterne i tynde skiver, og fjern eventuelle kerner. Kom frugtskiverne i en skål med 3 liter vand. Dæk til med husholdningsfilm, og lad det stå natten over og trække på køkkenbordet. Bring det hele i kog i en gryde, og lad det simre i 35 minutter. Afkøl til næste dag. Dagen efter skal du afveje frugt og vand og tilsætte samme mængde sukker. Bring det hele i kog, og lad det simre i 1 time og 20 minutter.Tilsæt citronsaft, og lad det koge i et par minutter. Hak evt. frugten i mindre stykker. Hæld syltede appelsiner og lage i et patentglas eller anden tætsluttende beholder. Afkøl, og opbevar dem i køleskabet.
- Cheesecake-is:
- Kom sødmælk, piskefløde og glukosesirup i en gryde, og bring det til kogepunktet. Pisk sukker og æggeblommer sammen i en skål. Tilsæt revet citronskal og vaniljekorn. Hæld den varme mælkefløde over æggemassen under kraftig piskning. Hæld æggefløden tilbage i gryden, og lad den legere og tykne ved 85 grader under omrøring med en gummidejskraber. Mål efter med et digitaltermometer. Vær opmærksom på, at cremen ikke må koge. Hæld blandingen igennem en sigte over i en skål, og lad den afkøle helt. Tilsæt flødeost, og kør en tur med stavblenderen. Lad blandingen trække i køleskabet natten over. Kør isen i en ismaskine. Kom ismassen i en tætsluttende beholder, og opbevar den i fryseren, til du skal servere triflien.
- Crumble:
- Bland blødt smør, flormelis, mel, mandelmel og salt sammen i en skål til en ensartet masse – gnid dejen mellem hænderne, så det "krummer". Fordel disse krummer på en bageplade beklædt med bagepapir, og lad dem tørre ved stuetemperatur i
- cirka 20 minutter.Forvarm ovnen til 165 grader. Bag krummerne midt i ovnen i 20-25 minutter, eller indtil de er gyldenbrune. Afkøl.
- Vaniljesauce:
- Kom piskefløde, sukker, vaniljekorn og -stang i en kasserolle, og bring det i kog. Fløden vil tykne stille og roligt under omrøring med en gummidejskraber. Afkøl.
- Samling:
- Kom en stor skefuld syltet appelsin og lagei et dessertglas. Lav en stor kugle is, og læg den ovenpå (har isen været frosset længe, så lad den temperere 10 minutter ved stuetemperatur, inden du anretter). Hæld et par spsk. vaniljesauce over, og slut af med crumble. Server straks.
- Vær opmærksom på, at du skal begynde to dage i forvejen med at sylte appelsin ogen dag i forvejen med isen.
- Resten af de syltede appelsiner er fortræffelige på et stykke ristet brød.