Hummer – opskrifter på supper, salater og grillet hummer

Dyrt, men virkelig, virkelig dejligt. Hummer er en skøn og delikate spise, og nogle vil sågar kalde den for kongen af skaldyr. Her på siden kan du finde ud af, hvordan du tilbereder den delikate hummer, så det lækre hummerkød for alvor kommer til sin ret.

Se de mange lækre opskrifter med både hummer og jomfruhummer, der blandt andet tæller en cremet hummersuppe og grillede hummerkløer.

Det er måske ikke den ret, man serverer i månedens sidste dage. Hummer er nemlig ikke just det billigste, du kan finde i skaldyrsafdelingen. Skallen er desuden temmelig hård, hvorfor det kan være noget af en udfordring at få hummerkødet ud.

Men beslutter du dig alligevel at servere hummer, kan vi næsten garantere, at du får du mere end begejstrede gæster. Og som med meget stor sandsynlighed er helt enige med dig i, at hummeren har været både pengene og besværet værd. Hummer er nemlig yderst delikat og velsmagende, så det er ikke uden grund, at det store skaldyr anses som en rigtig luksusspise – helt på højde med østers. Den kan bruges både til forret og hovedret, og så vil vi påstå, at hummerbisque er noget af det bedste, du kan servere til en nytårsforret.

Hummer eller jomfruhummer?

Når det kommer til hummere, skelnes der typisk imellem to slags: Hummer og jomfruhummer. Der er flere forskellige ting, der adskiller de to typer fra hinanden, men navnene bruges alligevel i flæng. Det er derfor slet ikke så underligt, hvis du har svært ved at kende forskel på hummer og jomfruhummer. Forskellen på de to hummertyper skal først og fremmest findes i størrelsen, idet jomfruhummeren er noget slankere end hummeren.

Herudover er jomfruhummere også mere lyserøde i farven, hvor hummeren oftest har en helt rød skal, og så er jomfruhummerkød også finere end kød fra hummeren Sidst, men ikke mindst, er prisen også værd at nævne. Hummere kan være flere hundrede kroner dyrere end jomfruhummeren, så det er ofte den af de to, der tærer mest på sparegrisen. Til gengæld vil mange påsta, at hummeren smager bedre end dens slanke hummersøster. Som bonusinfo kan vi fortælle, at jomfruhummeren har flere navne, nemlig bogstavhummer og dybvandshummer.

Der skal dog ikke herske nogen tvivl om, at både jomfruhummer og hummer er meget delikate. Og så kan de også koges og grilles begge to. Har du investeret i jomfruhummer, kan du finde et lækre væld af retter blandt vores mange jomfruhummeropskrifter. Det gælder blandt andet denne på stegte jomfruhummerhaler med fennikel og dild.  

God til grill

Som det også gælder mange andre former for skaldyr, er hummer meget velegnet til grillen. Og som alt andet fisk skal hummere heller ikke have mange minutter herpå, når først grillen er helt varm. Faktisk skal hummeren kun have et par minutter hver side. Hummerkødet er smagfuldt i sig selv, så det er i udgangspunktet ikke nødvendigt med mange forskellige krydderier. Det er for eksempel tilfældet i denne opskrift på grillstegte jomfruhummere, hvor hummerkødet udelukkende er krydret med salt, peber og lidt olie. Variationer er der dog masser af, så herunder får du fire lignende, lækre opskrifter på grillet hummer, der næsten med statsgaranti tager kegler:

  1. Jomfruhummer på grill med urter og ærter
  2. Grillede hummerkløer og jomfruhummere
  3. Hummer med sommerkartoffelsalat med hvidløgssmør
  4. Grillede jomfruhummere med flødespinat

Hummerbisque på årets sidste dag

Det store skaldyr kan naturligvis meget, meget mere end at blive grillet. Og når vi taler hummer, er det for eksempel svært at komme udenom bisque. Den delikate suppe hummerbisque er nemlig at finde på rigtig mange festdækkede middagsborde, når vi når til nytårsaften. Det er ikke lige så sikkert som Hendes Kongelige Højheds ”Gud bevare Danmark”, men det er tæt på. Vi elsker nemlig at servere hummer til forret på årets sidste dag, og med sit luksuriøse islæt passer hummerbisquen da også perfekt til den måske største og mest festlige aften af dem alle.

Ingredienslisten til hummerbisque er typisk en af de lidt længere, men det er alligevel temmelig enkel ret at lave. Hummerbisquen er en klassisk ret med mange år på bagen, som engang kun blev lavet på krebs. Ordet bisque er nemlig blot et udtryk for en pureret skaldyrsuppe, men undertiden er bisquen dog blevet synonym med en hummersuppe. Det er formentligt også hummer, de fleste kommer til at tænke på, når de hører ordet ’bisque’. En hummerbisque består som regel af hummer, løg, fond og hvidvin – og så er fløde med til at gøre den fed, syndig og meget, meget lækker. Herudover udgør lidt persille typisk toppingen, og nogle gange kan det være en olie. Prøv for eksempel denne jomfruhummerbisque med hvid bønnepure og persilleolie.

Tip! Brug godt køkkengrej til hummeren

Hummeren kan være en udfordring at håndtere, hvilket blandt andet skyldes dens meget hårde skal. Det skal du dog ikke lade dig afskrække af, for med gode køkkenredskaber er det slet ikke så svært. Det er for det første en rigtig god ide, at du har en skarp kniv til rådighed. Den skal du nemlig bruge, når hummeren skal flækkes. Herudover er en god portion håndkraft også at foretrække. Vidste du, at du rent faktisk kan købe en gaffel, der er lavet helt speciel til formålet? Den kaldes meget passende en hummergaffel og har en form, der gør det nemt at lirke kødet ud af hummerskallen.

Meget mere skaldyr

Er du vild med hummer? Så er alle andre former for skaldyr formentligt også lige sagen. Her på ALT.dk har vi en stor samling af de bedste opskrifter på alverdens skaldyr,  der blandt andet tæller gælder opskrifter med alt fra rejer og muslinger til krabbe og krebs.