Tærte: lækre inspirerende opskrifter

Det er nemt og hurtigt at lave en tærte til aftensmad - indholdet kan varieres i det uendelige, og så smager resterne vidunderligt til frokost næste dag. 

Her finder du opskrifter på en masse lækre tærtevarianter, både lækre grøntsagstærter, tærter med kød eller fisk og de mere dessert-agtige varianter som jordbærtærte, rabarbertærte og æbletærte, som er sikre hit til den søde tand. Vi har naturligvis også opskrifter på hjemmelavet tærtedej. 

Her på siden finder du vores bedste opskrifter på både

Opskrifterne er fra Hjemmet, Hendes Verden, ALT for damerne, Fit Living, og boligliv.

På billede ses en lækker porretærte med kylling og bacon.

Det er både hurtigt og nemt at lave en madtærte eller en grøntsagstærte til frokost eller aftensmad – og de fleste elsker også en god gammeldags æbletærte til dessert. I 80'erne var tærten et fast indslag i de fleste hjem mindst en gang om ugen, og dan var obligatorisk, når der blev kaldt til sammenskudsgilde eller buffet.

Siden har tærten stået i skyggen af mere eksotiske retter, og det er egentlig synd. For en god tærte kan meget mere end at stå på en buffet og glane – du kan bruge den både som nem aftensmad, en let frokost eller i madpakken og picnickurven, hvis du skal på tur.

En god madtærte består af tre hovedbestanddele:

  1. Dej
  2. Fyld
  3. Æggemasse  

Dejen

Dejen til tærtebunden er super vigtig for, om du får et ordentligt resultat. Du kan bruge enten en mørdej eller butterdej – en mørdej laver du af koldt smør og hvedemel, som du smuldrer sammen og til sidst samler med en æggeblomme eller lidt vand. Skal du bruge mørdejen til en dessert-tærte kan du også tilsætte lidt sukker. Skal du bruge den til en madtærte, kan du bruge andre og grovere meltyper end hvedemel, for at gøre dejen lidt grovere.  

Bemærk jo mere groft mel du bruger, jo sværere bliver dejen at rulle ud. De finere og franske typer laver du med en butterdejsbund. Butterdej er lidt sværere at lave og de fleste foretrækker at købe den færdig fra frost. Vil du lave den selv skal du bruge mel, bagepulver, salt, eddike og vand som du samler/ælter til en sej masse. Denne masse skal du så rulle ud i lag og lægge skiver af iskoldt smør imellem – lige som en wienerbrødsdej. 

Du kan vælge den nemme løsning og købe færdig dej. De fleste supermarkeder har en fint udvalg af færdige produkter på køl – i både en almindelig og en fuldkornsudgave, samt forskellig varianter til dessert-varianten. 

Fyldet

Når tærtebunden er færdig og rullet ud, skal den fyldes – og her er der stort set ingen begrænsninger. Når du laver en madtærte, er det en super god måde at få ryddet i både køleskab og grønsagsskuffe. Du kan også bruge pålægsrester som f.eks. laks, kyllingebryst, hamburgerryg, skinke eller chorizo, som du strimler eller skærer i mindre stykker. Nogle grøntsager som f.eks. peberfrugt, gulerødder, squash behøver du ikke tilberede først, men porrer og springløg fungerer bedst som tærtefyld, hvis de får en hurtig tur på panden først.

Æggemasse

Når fyldet er kommet oven på tærtebunden, skal det overhældes med en æggemasse – denne masse består af æg pisket sammen med f.eks. hytteost, fløde, eller mælk og krydderier som f.eks. muskatnød og karry og selvfølgelig salt og peber. Du kan også putte revet ost som f.eks. cheddar i æggemassen,  eller drysse osten ovenpå æggemassen, inden du sætter den i ovnen.

Det søde køkken

En tærte er ikke kun til aftensmad eller frokost – den fungerer også super godt i det søde køkken – her på siden finder du mere end 100 opskrifter, der både kan bruges som dessert og skønne varianter med:

Chokolade: Intens chokoladetærte 

Marcipan: med bær og marcipan  

Æble: Æbletærte med mandel og kanel 

Jordbær: Jordbærtærte med chokolade 

Græskar: Skøn pie med græskar 

Nødder: Nøddetærte med chokolade

Historiske opskrifter: Tærtens hall of fame

Der findes mange berømte kager med sjove anekdoter og historiske facts knyttet til. Blandt andet sachertorten, som blev kreeret til Wiens kongres i 1832, og navnet betyder ganske enkelt Sachers kage. En sacher torte er en flot chokoladekage med abrikosmarmelade og overtrukket med chokoladeglasur.

I USA har de deres verdens berømte apple pie  og i Frankrig har de både den skønne quiche lorraineog den klassiske æbletærte tarte tatin. Tarte tatin er en karamelliseret æbletærte, der vendes ud på en tallerken og serveres med bunden op. Ifølge det store madleksikon ”Larousse gastronomique” har tærten fået navnet fra Tatin-søstrene, som gjorde den populær i deres restaurant i Loire-dalen for ca. 100 år siden. Den laves med æbler, abrikoser eller pærer og er en historisk specialitet, der findes i Loire omkring byen Orléans. Søstrene Caroline og Fanny Tatin tog den med til Paris, hvor den blev et fast indslag på menuen hos Maxim’s, der er en af de ældste restauranter i Paris. 

Enkel og lækker

Den lækre tærte er sådan set ret enkel. For at få den lige så god som Tatinsøstrenes, skal du være meget opmærksom ved bagningen. Karamellen skal være markant i farven og smagen uden at være brændt, æblerne skal være bagt tilpas bløde, og bunden skal være sprød. Når alt dette går op i en højere enhed, er kagen et helt lille kunststykke.
(Kilde: Hjemmet)

Så ligegyldigt om du er til porretærte, jordbærtærte, quiche lorrain, apple pie eller tarte tatin, så finder du med garanti en opskrift her på siden, du kan bruge. Velbekomme.