Findes den perfekte brandert? Det har vi undersøgt

Findes den perfekte brandert? Det har vi undersøgt

Det korte svar om den perfekte brandert, er desværre ikke. Men det er muligt at drikke lige netop så meget (eller lidt), at du slipper for både fysiske og moralske tømmermænd. Se hvordan her

Vi er nok mange, der gerne vil have opskriften på at lande netop der, hvor du har det løssluppent og sjovt uden at blive lallende? Den dårlige nyhed er, at svaret ikke findes hundrede procent. Den gode nyhed er, at du faktisk kan komme rigtig tæt på, hvis du lytter til din krop og husker nogle få regler – også når alkoholen er kommet indenbords.

“Når vi taler om at drikke alkohol på en god måde, er det flotte princip at drikke et glas vand pr. genstand. Når du drikker alkohol, er der en forsinkelsestid, fra du har drukket genstanden, til den fulde effekt har indtruffet, og i det tidsrum kan du ikke nå at opdage, hvornår du har drukket for meget, hvis ikke du tager en pause. Den pause vil du opnå ved at bytte hver anden genstand ud med et glas vand,” forklarer Janne Tolstrup, forskningsleder hos Center for Alkoholforskning.

Det tager mellem 30 og 60 minutter, inden du mærker den fulde effekt af den genstand, du drikker, så det kræver rygrad at vente på det næste glas med alkohol. Ventetiden kan du bruge på at glæde dig over, at det vand, du har i glasset, også er med til at forebygge næste dags tømmermænd, da du ved at drikke meget vand undgår dehydrering, som er den helt store synder, når det gælder abstinenser dagen derpå.

“Alkoholen i blodet gør, at du trækker vand ud af dine celler, og det kan du undgå ved at hælde vand på undervejs. Det er ikke lige i øjeblikket, du føler effekten af vandet, men af hensyn til dagen efter, hvor du skal betale regningen af dit alkoholindtag, er det en rigtig god idé at drikke vand i samme takt, som du drikker alkohol,” forklarer læge og lektor ved Københavns Universitet i Klinisk Ernæring på Institut for Idræt og Ernæring Jens Rikardt Andersen.

Har du et ekstra glas til vand, vil du samtidig ubevidst drikke lidt mindre alkohol, da vandet automatisk slukker din tørst, så det behøver du ikke bruge alkoholen til. Tager du de fornødne pauser, drikker du også automatisk langsommere – endnu en regel, der er god at huske på. Husk også at spise, da alkohol på fastende hjerte, giver en hurtigere optagelse af alkoholen.

Kvinder tåler mindre alkohol

Promille er i det hele taget en svær størrelse. Rent teknisk er promillen lig med din koncentration af alkohol i blodet. Så jo højere promille, jo mere fuld er du. Eller hvad? Sådan tænker de fleste, men det er faktisk ikke helt rigtigt. Den samme promille har ikke samme effekt hos dig og din sidemand- eller kvinde.

“En person der drikker ofte, kan tåle en meget højere promille end en person, der ikke drikker særlig tit, og det kan vedkommende, fordi han eller hun har øvet sig. Drikker du ofte, opøver du hastigheden hvormed, du forbrænder alkohol. Drikker du dig til en promille på 0,4 hver gang, du drikker, vil du efter et år, skulle have en promille på 0,45 for at opnå samme effekt af alkoholen. Jo mere du øver dig i at drikke, jo dårligere virker alkoholen,” forklarer Jens Rikardt Andersen Højde og vægt spiller også ind på, hvordan du reagerer på en specifik promille.

Da alkohol er vandopløseligt – det vil sige, at alkoholen kun fordeler sig i vand – er mængden af vand i din krop afgørende for, hvordan alkoholen spiller ind på din vægt. Jo større fedtdepoter, du har, jo mindre vand, og jo mindre kan du drikke. Ligesom der er forskel på kvinder og mænd.

“Yderligere har kvinder ikke det samme nedbrydningsstof i mavesækken i forhold til alkohol, som mænd har, så den alkohol der kommer ned i maven, kommer uhindret over i blodet, og derfor påvirkes kvinder mere,” forklarer Jens Rikardt Andersen.

Kend dig selv

Promillens absolutte størrelse siger altså ikke nødvendigvis noget om, hvordan vi får det, når alkoholen går ind. Men hvad gør så? Faktisk spiller vores humør en stor rolle for, hvordan en festlig aften ender. Ifølge eksperterne siges det, at den sindsstemning, du er i, bliver forstærket, når du drikker, så hvis du har det skidt og er ked af det, bliver du altså ikke nødvendigvis glad af at drikke dig fuld. Forskning lavet på Center for Alkoholforskning viser, at mere alkohol ikke er lig med mere sjov, en opfattelse der ellers ofte hænger sammen med at drikke.

“Vi har forsket til gymnasiefester, hvor vi gennem aftenen målte elevernes alkoholpromille og deres humør. Vi kunne se, at de blev glade og opstemte ved de første genstande, men hurtigt nåede de et mætningspunkt, hvor de ikke blev mere og mere glade, så hvis ikke du har sjovt, når du har drukket få genstande, får du det heller ikke af at drikke flere,” fastslår Janne Tolstrup.

Når vi ikke nødvendigvis optimerer festrusen ved at drikke igennem, er det måske lidt nemmere at sætte farten ned til næste fest, og så er vejen til den perfekte brandert måske alligevel ikke så svær at finde. Det gælder om at mærke efter, hvordan du bliver påvirket af de mængder, du drikker, og hvordan du så har det, og derefter at huske det til næste gang, der kommer alkohol på bordet.

“Den perfekte brandert findes desværre ikke. Det bliver ubehageligt, når du kommer for højt op i promille, men hvornår er det så? Jo højere du kommer over 1 i promille, des flere vil opleve, at det bliver ubehageligt, men det bedste råd er, at du skal mærke efter din egen grænse og lære dig selv at kende i forhold til alkohol, så undgår du at ramme en promille, hvor du får det alt for dårligt,” siger Jens Rikardt Andersen.

Sandt eller falsk?

Det er godt at spise, inden du drikker alkohol?

SANDT Alkohol går hurtigere over i blodet, hvis det er lang tid siden, du har spist. Maksimal alkoholprocent opnås allerede efter 15 til 30 minutter, hvis du har tom mave, hvorimod din optagelse af alkohol kan tage flere timer, hvis du drikker det til et måltid eller på fuld mave. Koncentrationen af alkohol i blodet vil derfor aldrig blive lige så høj på fuld mave som på tom.

Du bliver mere fuld, hvis du blander forskellige typer alkohol?

FALSK Der er ikke noget argument eller nogen forskning, der viser, at det skulle være rigtigt. Myten kan være opstået, fordi vi ofte oplever gedigne tømmermænd efter en aften, hvor vi både har drukket champagne, vin, øl og shots. Sandheden er nok nærmere, at vi drikker mere, når der er et større udvalg, end hvis vi holder os til én type alkohol en hel aften.

Du bliver mere fuld af at drikke mørke drikke end hvide?

FALSK I forhold til promillen er det forkert, men i forhold til tømmermænd, kan det være rigtigt. For eksempel kan en meget gammel whisky indeholde rester af andre stoffer end selve alkoholen, som også giver tømmermænd.

Du bliver hurtigere fuld af at drikke alkohol med bobler?

SANDT Der er en grund til, at champagne er kendt som forførelsens drik, for når der er bobler i alkohol, optages den hurtigere i blodet og resulterer dermed hurtigere i en høj promille, særligt hos kvinder, fordi de ikke har samme nedbrydningsstof i mavesækken i forhold til alkohol som mænd.

Du forbrænder en genstand i timen?

FALSK Forbrændingen af alkohol afhænger blandt andet af din vægt. For hver 10 kilo en person vejer, forbrændes der 1 gram alkohol i timen. Vejer du 60 kilo, forbrænder du altså 6 gram alkohol i timen, og da der er 12 gram alkohol i en genstand, vil det tage to timer at forbrænde en genstand.

Det er bedre at drikke små mængder ofte end store mængder sjældent?

SANDT Det er hårdt for kroppen at drikke store mængder alkohol på én gang, da leveren kommer på overarbejde, og hjerne påvirkes i stor stil. Et stort forbrug af alkohol på én gang øger også risikoen for ulykker og skader. En dansk undersøgelse lavet af Kræftens Bekæmpelse viser desuden, at den alkoholrelaterede dødelighed er større, når man har et forbrug af relativt store mængder alkohol på én gang frem for et lille, men jævnt forbrug.

Det er sundt at drikke alkohol?

FALSK Der et videnskabeligt bevis for, at alkohol har en gavnlig virkning, dog først fra du er 45 år og op. Til den tid kan alkohol have en beskyttende effekt på hjerte-kar-systemet, på blodpropper i hjertet og på udvikling af diabetes 2. Sundhedsstyrelsens anbefalede mængde alkohol til kvinder er syv genstande om ugen og højest fem i træk.

Hvad sker der i kroppen, når du drikker?

Alkohol – hvis kemiske betegnelse er ethanol – indeholder et lille molekyle, som har den egenskab, at det både er fedtopløseligt og vandopløseligt. Fordi molekylet er begge ting, fordeler det sig lynhurtigt overalt i kroppen. Det kan passere over mave-tarm-slimhinden og ind i blodet samt passere den membran, som beskytter hjernen. På den måde har det mulighed for at trænge ind og påvirke alle steder i kroppen. Alkoholen transporteres med blodet til leveren, hvor nedbrydningen sker. Den alkohol, der ikke nedbrydes i første omgang, føres med blodet rundt i kroppen igen, blandt andet op til hjernen, og hver gang blodet passerer leveren på ny, vil en del af alkoholen nedbrydes.

Kilde: Sundhedsstyrelsen.dk

OM EKSPERTERNE

Jens Rikardt Andersen er lektor i Klinisk Ernæring ved Institut for Idræt og Ernæring i København og har i mange år været overlæge.

Janne Tolstrup er professor og forskningsleder på Center for Alkoholforskning på Statens Institut for Folkesundhed på Syddansk Universitet.