Astmatisk bronkitis: Hjælp dit hostende barn
Hoste kan være forfærdelig udmattende for både dig og dit barn. Vi hoster op med 8 svar på 8 spørgsmål om astmatisk bronkitis.
1. Hvad er astmatisk bronkitis?
2. Hvad er forskellen på astmatisk bronkitis og astma?
Astmatisk bronkitis er faktisk det samme som astma. Symptomer og behandling er den samme, men så længe dit barn er lille, og astmaen kun kommer i forbindelse med infektioner, kategoriserer man det som astmatisk bronkitis.
LÆS OGSÅ: 10 trin: Sådan tager du dit barn med til lægen
3. Hvordan udløses symptomerne?
Astmatisk bronkitis udløses af virus, der sætter sig på luftvejene. Det kan være en almindelig forkølelse, influenza eller mellemørebetændelse. For nogle børn kommer symptomerne, hver gang der er den mindste snue, mens andre kun oplever dem en enkelt gang. Irritation fra tobaksrøg eller allergi kan også udløse sygdommen. Der sker det, at de såkaldte bronkier snævrer til, og fordi børns luftveje er mindre, skal der ikke så meget til, før det giver hoste og vejtrækningsbesvær.
4. Hvordan påvirker sygdommen mit barn?
Astmatisk bronkitis kommer snigende og starter typisk med hoste. Herefter kan der komme en akut opblusning, hvor dit barn får svært ved at trække vejret. Han eller hun vil være træt og irritabel og sove dårligt om natten, og – hvis barnet samtidig har en infektion – måske have feber.
5. Skal mit barn have medicin?
Som regel behøver børn med astmatisk bronkitis ikke medicinsk behandling. Astmasymptomerne forsvinder af sig selv, når infektionen klinger af eller kort efter. Er dit barn hårdt ramt, kan det dog hjælpe med astmamedicin, som gives via en maske. Der findes en akutmedicin, der får musklerne omkring bronkierne til at slappe af, og en forebyggende behandling med binyrebarkhormon, der nedsætter hævelsen i slimhinderne. Begge typer giver dit barn bedre ‘plads’ til at trække vejret. Du skal måske være lidt kreativ for at få dit barn til at trække vejret igennem masken og kan for eksempel lade yndlingsbamsen prøve først eller puste sæbebobler imens for at få junior til at tænke på noget andet.
LÆS OGSÅ: Sygt barn: Kun ét ud af 20 børn har gavn af antibiotika
6. Hvad kan jeg ellers gøre?
7. Kan jeg gøre noget for at forebygge?
8. Sygdommen forsvinder – oftest – af sig selv
For de fleste børn børn forsvinder tendensen til astmatisk bronkitis, inden barnet fylder tre år, fordi luftvejene naturligt bliver større. En tredjedel vil fortsat opleve symptomer – også uden at have en infektion – og vil sandsynligvis senere få stillet en astmadiagnose.
LÆS OGSÅ: Sådan takler du RS-virus
LÆS OGSÅ: Sådan takler I astma