Sygt barn: Kun ét ud af 20 børn har gavn af antibiotika
Antibiotikarådet advarer mod, at læger udskriver alt for meget antibiotika til børn. Det har sjældent effekt men kan derimod give bivirkninger både nu og fremover.
Snotten løber, dit barn har feber og kan ikke sove om natten på grund af ondt i ørene. Efter en tur til lægen får du udskrevet antibiotika til at klare infektionerne. Sådan ser virkeligheden med et sygt barn ud for mange forældre, men det burde den ikke, mener Antibiotikarådet.
Ifølge rådet, der er sammensat af læger, forskere og fagpersoner med forstand på sundhed, bliver det udskrevet alt for meget penicillin til børn. Ud af 20 børn med mellemørebetændelse har kun et af børnene gavn af antibiotikakuren, viser undersøgelser.
– Jeg vil tro, at man kan halvere forbruget. Størstedelen af det antibiotikaforbrug , der gives, er unødvendigt, siger læge og professor Lars Bjerrum, der er medlem af rådet, på baggrund af en kortlægning af danskernes forbrug.
Kan gøre dit barn mere sygt
Sygt barn: De 12 uundgåelige sygdommeSamfundet presser læger
– Der, hvor jeg tror, vi har et problem, er, at læger kan have den tanke, at mødrene presser på. Men det er ikke min opfattelse. Derimod er unge, danske familier ret velinformerede. En mor, der kommer med sit barn, er egentlig helst fri for penicillin. Hun vil meget hellere have barnet grundigt undersøgt og finde ud af, at hun kan komme igen om fire-fem dage. Men hvis lægen har lidt travlt, kan det være hurtigere at skrive en recept, siger han på baggrund både af undersøgelser og egen erfaring som praktiserende læge.
LÆS OGSÅ: 7 tip om børn og smertestillende
Hos Praktiserende Lægers Organisation (PLO) er det stigende forbrug af antibiotika kendt, og Bruno A. Melgaard Jensen mener, man bliver nødt til at se på, hvordan det kan nedsættes.
Det kan blandt andet ske ved, at både lægerne, den faglige forening og Sundhedsstyrelsen kigger vejledninger på området igennem, og at forældre bliver bedre oplyst om, hvad der gavner barnet.
Derudover handler det også om samfundets indretning, mener Bruno A. Melgaard Jensen.
– Hvis vi skal udskrive mindre, kræver det også, at vores samfund er gearet til det. Hvis alle står og råber på forældrene, at de skal tilbage og arbejde, vil de gerne have medicinsk behandling. Så det er også et samfundsproblem. Samfundet forventer behandling, for der er ikke tid til andet end behandling, siger han.
LÆS OGSÅ: Sygt barn: Bliv rask helt naturligt
LÆS OGSÅ: Virusguide
LÆS OGSÅ: Alternativ behandling: Baby på briksen