Her er 30 ting, du kan lave med dine børn derhjemme
Det kan være vanskeligt at finde på sjove lege og lærerige aktiviteter - uden at der går iPad i den. Her får du eksperternes 30 gode bud til både hyggelige lege og en smule læring.
Mangler I gode idéer til indendørs hygge, sjove lege og lærerige aktiviteter, er I kommet det rette sted.
Vi kickstarter din opfindsomhed med den ultimative legeguide, som får lange eftermiddage og weekender med børnene til at gå som en... nå ja, leg.
24 gode lege - og en lille smule pligter
Vi har allieret os med Balder Brøndsted, som er ekspert i leg og pædagogik og ejer af Legefabrikken. Han er den person, som daginstitutioner og skoler hyrer, når de skal have inspiration til nye lege-aktiviteter og tænke bevægelse, kreativitet og læreprocesser ind på nye måder.
Herunder finder du de bedste tips til sjove, anderledes lege, som børn og forældre kan hygge sig med i efterårsferien.
Aktive lege
Ballontennis:
Find din gamle ketcher frem, pust en ballon op og spænd en snor ud mellem to møbler i stuen. Du er nu i besiddelse af ingredienserne til et højdramatisk spil ballontennis. Alt efter alder kan reglerne være mere eller mindre rigide. For de mindste er det sjovt bare at få ballonen over snoren. For de største kan du lave en miniturnering. Hvis du ikke har ketchere, kan du bruge fluesmækkere eller simpelthen bare hånden.
Stopdans med opgaver:
Det er den gammelkendte leg fra din barndom, men den her kommer i en opgraderet version. Når musikken stopper, skal deltagerne nemlig udføre en opgave – fx stå på ét ben eller røre ved noget rødt – mens de står stille. Børn og voksne kan skiftes til at vælge opgaver, så legen hele tiden udvikler sig.
Gemmeleg:
Gemmeleg er stadig en favorit for såvel store som små børn. De mindste børn synes eksempelvis, det er rigtig sjovt, hvis den voksne gemmer sig et sted i huset og siger 'kuk-kuk'. De store kan med deres ihærdige opfindsomhed finde gemmesteder i hjemmet, som du aldrig havde drømt om.
Pudekamp:
Når ungerne rigtig skal krudtes af, kan en pudekamp være helt på sin plads. Du skal ikke være bange for at tage fat, mener Balder Brøndsted, eftersom børns motorik udvikles eksplosivt under vilde lege. Og så bliver de så dejligt trætte bagefter.
Tampen brænder:
I den gamle leg skal deltagerne finde ”tampen”. I skiftes til at gemme genstanden, og så går den vilde jagt ellers i gang. Dem, der skal finde tampen, må kun spørge, om den er gemt i fuglehøjde, i midten eller i fiskehøjde.
Gæt og grimasser:
Du kender sikkert legen fra diverse fester, men dine unger kan også være med – dog uden alkohol. De største er helt med på alle reglerne, mens de mindste vil finde det mere end sjovt bare at lave skøre ansigter. For at det ikke skal være for svært, kan I aftale et tema – for eksempel superhelte, personer fra familien og så videre.
LÆS OGSÅ: Efterårsferie: 9 oplevelser i naturen
Rolige aktiviteter
Pizza-massage:
Den ene er pizza-kok, og den anden den friske dej, der skal æltes, rulles og have fyld efter eget valg. Pizza-massage er ikke bare sjovt og dejligt. Det får også børnene helt ned i gear og gør dem bløde som smør.
Tæppe-slæde:
Det kan være svært at få et barn, der helst vil være i bevægelse hele tiden til at slappe af. Løsningen er at kombinere dit ønske med barnets. Du placerer derfor barnet på et tæppe og trækker ham eller hende langsomt efter dig. Hurtigt vil dit barn falde helt til ro, og hvis du er meget heldig også falde i søvn.
Bold-massage:
Hvor triller bolden hen? Det bestemmer barnet fuldstændig, når du triller den hen over hans eller hendes ryg. De bestemmer også, om bolden skal trykke lidt på foden, eller om den eventuelt skal hoppe på armen. Legen er både sjov og afslappende for store og små. Tip: Børnene kan også massere de voksne.
Tæppegynge:
Barnet svøbes ind i et tæppe eller lagen, hvorefter to voksne tager fat i enderne. Stille og roligt vugger I barnet, som ligger trygt og godt i sin nye hængekøje. Forhåbentligt skulle det gerne give et styks afslappet og afbalanceret afkom. Hvis dit barn trænger til at krudtes af, kan du med fordel også forvandle hængekøjen til en vild gynge.
Gæt et dyr:
Hvilket dyr tænker jeg på? Ja, det kan de andre bruge adskillige minutter på at finde ud af ved at stille ja-nej spørgsmål. Den, som gætter dyret, må tænke på det næste dyr.
Børneyoga:
Billen, fisken og flyveren er alle yoga-øvelser, som både er afstressende og sjove for dit barn. På nettet kan du finde tonsvis af yoga-øvelser målrettet børn, som du med fordel kan tage i brug i det øjeblik, hvor skrål og skrigeri når nye højder.
Fordybelse
Papirflyver-pyntning:
Det er også sundt for børn at koncentrere sig om stillesiddende aktiviteter. I denne leg ”bygger” du videre på papirflyveren og giver den flotte mønstre med alt fra tuscher til vandfarver. Dine børn vil elske at lave deres eget F-16-fly.
Lav en rulling
Når toiletpapiret er brugt op, og man står tilbage med sin toiletrulle i pap, er det kun fantasien, der sætter grænser for, hvad sådan en sag kan blive til. Man kan male, sætte klistermærker på og gøre den lille rulle til en lille person - en såkaldt rulling.
Mandalaer:
I stedet for toiletpapir er det muligvis mandalaer, du skal hamstre. De fleste børn elsker i hvert fald at farvelægge de flotte mønstre. Derudover bruges mandalaer ofte til anti-stress terapi, så hvis du er ved at gå amok over ungerne, kan du med fordel tegne med.
Bagning:
De færreste børn kan sige nej til at stikke fingrene ned i en klistret dej. Så hvis du alligevel har ryddet hylden for gær nede i supermarkedet, kan du med fordel bruge det på dine unger. I kan også kaste jer over de klassiske havregrynskugler, omend du i disse tider nok skal undgå at spise med.
Psssst... Mangler du en god bageopskrift - så har vi mere end 1.400 fantastiske opskrifter lige her
Fold papiræsker og -figurer:
Formentlig er det kun de større børn, som kan finde ud af at folde papiræsker og -figurer. Til gengæld kan de bruge timer på det, hvis de først bliver fanget. De mindre søskende kan også godt være med. De kan for eksempel farvelægge de nye, flotte æsker og have en fest med at putte dimser i dem.
Fingerstrik:
Strikke-dillen har efterhånden fået fat i en god portion af af befolkningen, og det kan du udnytte til din fordel. Gamle garnstumper kan holde et lille barn beskæftiget i timer, mens fingerstrik er både sjovt og udfordrende for de største.
Læring
Skriv postkort:
En hyggelig beskæftigelse - som endda også giver en smule læring til familiens flittige skoleelever - er at skrive postkost. For selvom ferien ikke byder på eksotiske destinationer kan I stadig glæde familie og venner med hjemmelavede postkort, som de selvfølgelig selv har forfattet teksten til. De mindste kan også være med og lave en flot tegning til farmor.
Spil Yatzy og 500:
Hvad er det nu lige, at 3 gange 4 giver, og hvordan lyder fem-tabellen? Terninge- og kortspil som Yatzy og 500 er geniale til at lære børnene matematik på en sjov og spændende måde. De større børn holder deres færdigheder ved lige, mens de yngste skolebørn måske lærer noget nyt.
Figurdetektiv:
Klip forskellige geometriske figurer ud – cirkler, firkanter, rektangler og så videre – og gem dem rundt i huset. Nu skal dit barn finde for eksempel fire cirkler eller to trapezer for at gennemføre legen. Du vil hurtigt opdage, at dit barn meget hurtigt får styr på geometrien.
Bogstavbrikker:
Denne lille leg er rigtig god til at lære dit barn at skrive for eksempel sit navn. Først laver I af for eksempel post-its en masse brikker med bogstaver, som i eventuelt kan pynte med alskens farver. Derefter blander i dem, og så skal dit barn forsøge at genkende bogstaverne i sit navn og sammensætte dem rigtigt. I kan eventuelt også lave to af hver og bruge bogstaverne til et vendespil.
Historiehatten:
Put fem dimser i en hat eller en gryde. Herefter skal dit barn lukke øjnene og trække tre ting. Ud fra dimserne skal barnet enten fortælle eller skrive en kort historie. Denne leg sætter fantasien i spil og kan bruges til både de mindste og noget større børn.
Tæl ting:
Legen er super nem og kræver ikke andet end evnen til at tælle til 10. Du kan for eksempel spørge dit barn, hvor mange lyserøde ting, der er i stuen, hvorefter han eller hun tæller op. I kan skiftes til at vælge, hvad der nu skal tælles.
Pligter
Efterårsferie er hygge og samvær, men det kan altså måske også godt ses på hjemmet, at alle mand er hjemme i denne uge. Derfor kan dit barn måske få nogle alderssvarende pligter. De yngste kan hjælpe med et rydde op, dække bord eller vande planter, mens de største kan få en maddag, gøre køleskabet rent eller stå for at støvsuge. De voksne skal huske, at det er deres opgave at stille krav, og at de ikke skal panikke, hvis børnene brokker sig. For børnene vokser faktisk med ansvaret, fortæller Balder Brøndsted.
OBS: Denne artikel er oprindeligt udgivet d. 13. marts 2020. Redigeret af Lea Holdgaard Hansen.