Julemad 2024 - De bedste opskrifter til din jul

Ingen jul uden dansk julemad 

Når julen står for døren, er vi mange, der glæder os til den søde juletid på grund af den traditionelle danske julemad. Og vi vil alle helst have en julemiddag uden stress.

Ingen julehygge uden konfekt, pebernødder, brunkager og risengrød. Ingen december uden karrysild, fiskefilet, medister, flæskesteg, flæskesvær og snaps. 

Og ingen juleaften uden gåsesteg, brunede kartofler, rødkål, brun sovs og risalamande. Julen er altså tæt forbundet med julemad.

Opskrifter på den bedste julemad 2023

God mad og rigeligt af den har altid hørt julen til, og 2023 er ingen undtagelse. På alt.dk kan du finde de klassiske opskrifter på den gode danske julemad og de mere alternative opskrifter. Du kan både finde julemad til vegetarer og ovenikøbet sund julemad.

Hvis du vil prøve noget nyt og anderledes, kan du finde opskrifter på fx sukkerfri pebernødder med spelt, julebiscotti med cocktailbær og cognac, flæskesteg med glaserede jordskokker eller risengrød lavet på mandelmælk og brune ris.

Dansk julemiddag – gås, and eller flæskesteg?

Julemaden danner ofte ramme om faste traditioner i familierne, men man kan diskutere, hvad der er den ”rigtige” julemenu. For er det gåsesteg, andesteg, flæskesteg eller måske kalkun, der er det helt rigtige? Her er forskellige holdninger både rundt i landet og i forskellige familier.

And er den mest udbredte julespise i Danmark - ofte serveret sammen med flæskesteg. Gås er også populær – oftest i større familier, hvor én and ikke kan mætte hele familien. Flæskesteg alene og skinke er mindre udbredt, og kalkun er den mindst almindelige, men dog ikke helt ukendt på julebordet.

Tilbehør som brunede kartofler, rødkål og brun sovs hører julemaden til, ligesom nogen serverer en waldorfsalat til. Kold risalamande med varm kirsebærsauce er ofte på menuen som den klassiske juledessert.

Selv om julens vigtigste måltid er selve julemiddagen den 24. december, så er en god julefrokost også blevet en væsentlig del af julens traditioner – både op til jul og i juledagene. Man holder ofte julefrokost med både venner, familie og kolleger.

Her består menuen, ud over den traditionelle julemad, af lækre danske frokostretter som sild, frikadeller, hønsesalat, æbleflæsk, medister og sylte med øl og snaps. Mange vælger også at få leveret julemad ud af huset, for at gøre det nemt.

Jul er lig med hygge

Julebag og særligt julesmåkager som pebernødder, jødekager, brunkager og vaniljekranse er en fast del af julehyggen og sammen med konfekt, er det ofte at finde i de fleste danske hjem i december måned. Tænd op i pejsen, find julepynt og strikkepinde frem – og sæt så julemusikken på. Eller en god julefilm.

Vi har samlet de bedste strikkeopskrifter, opskrifter på julesmåkager og de bedste julefilm, så du kan bare læne dig tilbage og nyde julehyggen. Med mindre du hellere vil ud og shoppe, naturligvis, så kan du finde en guide til de hyggeligste julemarkeder lige her.

Hvad spiser vegetarer til jul?

Til jul er der ofte en form for steg på menuen, hvis ikke hjemmelavet leverpostej, æbleflæsk eller hønsesalat. Derfor kan det være udfordrende at være vegetar i julemåneden. Vi har derfor samlet en masse lækre opskrifter på vegetarretter i alle genrer til vegetaren.

Vegansk jul

Vi har også dejlige opskrifter på en lækker vegansk julemiddag - her finder du food influencer og kogebogsforfatter Maria Engbjergs lækre opskrifter på Nøddesteg & vegansk julesauce

Valg af vin til julemad

Er du i tvivl om, hvilken vin du skal vælge til din julemiddag? Hvilke vine smager dejligt til julegås, og flæskesteg og risalamande? Fortvivl ikke, vi har allieret os med Gastros madskribent og fundet svaret i denne guide til julens bedste vine.

Er du mere til de varme drikke, så har vi også samlet en række lækre opskrifter på lune juledrikke lige her, ligesom vi har fundet disse fire opskrifter på hvid gløgg, som du ikke må gå glip af.

Historien

Ved oldtidens solhvervsfester spiste man ekstra godt, og da grisen var det mest almindelige husdyr, så stod der ofte svinekød på menuen. Grisehoved, hvis man var rigtig heldig.

I den katolske tid prøvede kirken at indskærpe mådehold i julespisningen og introducerede i stedet fisk på julemenuen, men det lykkedes ikke at udkonkurrere svinekødet. Nytårstorsken, som ofte er en del af den perfekte nytårsmenu den dag i dag, kan dog spores tilbage dertil.

I det gamle bondesamfund opbyggede man sit vinterforråd i november / december, og når man var færdig, så tillod man sig at tage en del af forrådet. Både for at fejre julen og fordi overtroen sagde, at man på den måde kunne sikre sig overflod og rigdom i det nye år.

Til daglig var vandgrød den mest almindelige spise på gårdene, men til jul flottede man sig med sødgrød. Derudover var der hjemmelavet brød og æbleskiver på menuen, ligesom der var kogt skinke, ribbenssteg eller blod- og medisterpølse fra gårdens nyslagtede grise. Dertil spiste man grønlangkål kogt i grisefedt. På de store herregårde erstattes svinekødet af gåsesteg.

Indtil 1800-tallet var ribbenssteg og skinke byboernes favoritspise til jul, men på det tidspunkt, omtrent samtidig med risengrøden, kom gåsen på menuen. På landet holdt svinekødet stand – især flæskesteg. Gæssene solgte man til byboerne, og først i sidste halvdel af 1800-tallet begyndte man her at skifte svinekødet ud med andesteg.

Efter nederlaget til Tyskland i krigen 1864 kom engelske ting på mode – også til jul. Således begyndte kalkunen at vinde indpas på de danske juleborde. Den kom sammen med en række andre engelske juleskikke. 

Vi har samlet alle opskrifter på den gode danske julemad til dig, der foretrækker at have det hele samlet ét sted. Opskrifterne er fra Hendes Verden, Hjemmet, ALT for damerne, FIT living, Boligliv og Eurowoman.