Vegansk julemad: Nøddesteg & vegansk julesauce
Food influencer og kogebogsforfatter Maria Engbjerg er grøntsagspassionist og elsker at være kreativ i et køkken – også når det gælder mad til de mange sammenkomster, som en festlig og social december måned byder på. Hun har udgivet bogen 'Velsmagende vegansk & vegetarisk fra Vanløse Blues' - og her får du to af bogens opskrifter på nemme retter, der sikrer dig et fantastisk, vegansk julebord.
For Maria Engbjerg, der står bag den populære blog Vanløse Blues, er en vegansk jul et velkommen til velsmagende, vegansk julemad. Det er festligt fyrværkeri af smukke, farvestrålende retter, som grønkålssalat med appelsin, rodfrugter med persille m.m.
Maria har netop udgivet bogen ”Den Veganske Jul”, og herunder får du to af bogens opskrifter, som du kan bruge til inspiration til både vegansk julemad og til kødfrie dage.
Her får du nemlig den ultimative guide til vegetarisk julemad - og opskrifter på velsmagende vegetarisk mad, som du kan spise både til jul og resten af året:
Skal julemiddagen i år hellere være vegetarisk, så se vores opskrifter på en vegetarisk julemad her.
God fornøjelse - og glædelig jul.
LÆS OGSÅ: Alle mine bedste opskrifter
LÆS OGSÅ: Tre genveje til en bæredygtig juletid
LÆS OGSÅ: Andre spændende opskrifter på plantebaserede retter
Vegansk julemad: Nøddesteg
Du skal bruge:
- 1 knoldselleri, groft revet
- 250 g champignon, fint hakket
- 1 porre, i tynde skiver
- 2 fed hvidløg, fint revet
- 1 dl. kogte røde linser
- 1 dl. kogte quinoa
- 1 tsk. timian
- 2 spsk. tamari
- 1 dl. valnødder
- 2 spsk. knuste hørfrø + 6 spsk. vand
- 4 spsk. kikærtemel
- Salt og peber
Sådan gør du:
- Tænd ovnen på 175 grader. Rør knuste hørfrø sammen med vand og lad det trække i 10 min.
- Riv sellerien groft. Skær porren i tynde skiver og hak champignonerne fint.
- Varm en pande op til medium varme. Tilsæt kokosolie og steg selleri, porre og champignon i 5 min. Tilsæt hvidløg, tamari og timian og steg det i yderligere 5 min.
- Pisk hørfrø blandingen sammen med kogte linser og quinoa. Tilsæt stegte grøntsager til linse blandingen og rør det sammen.
- Vend groft hakkede valnødder i og tilsæt melet lidt ad gangen, Hvis farsen er meget våd tilsættes der mere mel.
- Smør et ovnfast fad med kokosolie og fordel farsen heri. Sæt fadet i oven og bag det i 40-45 min.
- Lad nøddestegen hvile 20-30 min. for at den kan sættes sig og der skal skæres skiver af den.
PRØV OGSÅ: Risengrød på brune ris og mandeldrik
Vegansk julesauce
Du skal bruge:
- 1 løg
- 1 gulerod
- 1 stilk bladselleri
- 100 g champignon
- 2 spsk. tamari
- 2 spsk. balsamico
- 1 spsk. kokossukker
- 1 spsk tomatpuré
- 1 tsk. timian
- 1 laurbærblad
- 8 dl grøntsagsbouillon
- 2 dl rødvin
- Salt og peber
- Kokosolie til stegning
Sådan laver du vegansk julesauce:
- Kom løg, gulerod, bladselleri og champignon i en foodprocessor og hak der fint.
- Varm en gryde op til medium varme. Smelt lidt kokosolie og steg de finthakkede grøntsager heri i 10 min.
- Tilsæt timian og tomatpuré, rør det rundt og lad det stege med i 1 min. Tilsæt tamari, balsamico og kokossukker og rør det sammen.
- Tilsæt grøntsagsbouillon, rødvin og laurbærblad. Bring det i kog og lad det simre i 30 min. Tag laurbærbladet og smag saucen til med salt og peber.
- Blend saucen helt jævn med en stavblender. Hvis saucen er for tynd kan den evt. jævnes eller koges mere ind.